foto

Jiří Paroubek

  • nar. 21.8.1952 (67 let)
    Olomouc, Československo

Biografie

JIří Paroubek se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci, kde vyrůstal, ale ještě před nástupem na základní školu se přestěhoval do Prahy. Zde vystudoval Gymnázium Jana Nerudy a v roce 1976 absolvoval Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické s titulem inženýr. V předlistopadovém období působil jako ekonom a v roce 1970 vstoupil do Československé strany socialistické.

V listopadu 1989 vstoupil do Československé sociální demokracie a již v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu strany, když prohrál s Milošem Zemanem. Nadále pak působil především v pražské komunální politice. Od srpna 2004 pak zastával post ministra pro místní rozvoj v Grossově vládě, po jejíž demisi se stal v dubnu 6. předsedou vlády v historii České republiky. V roce 2006 se stal i předsedou ČSSD, ale po volbách do Poslanecké sněmovny v témže roce odešla jeho strana do opozice. Přestože se pak v roce 2010 podařilo ČSSD volby do Poslanecké sněmovny vyhrát, vládu sestavila pravice a Jiří Paroubek rezignoval na post předsedy strany. V roce 2011 pak ČSSD opustil a založil novou stranu LEV-21, kde dodnes figuruje jako její předseda.

Jiří Paroubek v současné době žije se svou druhou manželkou Petrou, v roce 2009 se jim narodila dcera Margarita. Pravidelně se objevoval a občasně stále objevuje především v nejrůznějších zpravodajských relacích a dokumentech politického a společenského zaměření, např. Paroubkové či Expremiéři.

Lukáš "BruceW" Hájek

Herecká filmografie

Filmy

2015 Správnej dres (TV film)
2009 Hvězdář

TV seriály

2017 Ohnivý kuře (TV seriál)
Šťastný den! (S04E21)
2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Dvě mouchy jednou ranou (S01E36)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Toužím (S01E10)
Tak trochu ženatý (S01E09)
Pruhovaná vášeň (S01E07)

Dokumentární

2016 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Petry Paroubkové (S13E01)
2014 Expremiéři (TV seriál)
Jiří Paroubek - 40 tváří (E07)
2011 Paroubek v hlavě
2010 Pozemšťané, koho budete volit? (TV film)
Spanilé výzvy (TV film)
Toytravel Story (studentský film)
2006 Cesta k moci (TV film)
Musím ti to říct (studentský film)
Záviš - kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance a Tatiho Prázdnin pana Hulota aneb Vznik a zánik Československa (1918 - 1992)

Hudební videoklipy

2009 Hugo Toxxx: Volte mě (hudební videoklip) - a.z.

Host

TV pořady

2014 DVTV (TV pořad)
Nikdo není perfektní (TV pořad)
2010 Velké politické retro (TV pořad)
2009 Evropský manuál (TV pořad)
2006 Interview ČT24 (TV pořad)
2005 Partie (TV pořad)
2004 Otázky Václava Moravce (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky