foto

Roman Holý

  • nar. 23.2.1966 (55 let)
    Sušice, Československo

Biografie

Roman Holý je český hudební skladatel, zpěvák a především producent. Je frontmanem a producentem skupin J.A.R., možná až symbolicky založené v den Sametové revoluce, a později funkové Monkey Business. Od roku 2010 působí rovněž v kapele Neruda, kterou založil spolu se zpěvákem skupiny Monkey Business Matějem Ruppertem a o níž přitom říká, že vznikla z přetlaku. 

Už od dětství byl Roman Holý vychováván k hudbě. Jeho babička působila v dechovce, matka hrála divadlo. Otec byl námořník, který mu vozil nejrůznější alba ze Západu. Svou první skupinu – Ďáblovi soustružníci, založil již na základní škole. Poté nastoupil na konzervatoř v Praze, kde vystudoval hudebně-dramatický obor a působil přitom v kapele Bossanova. Pět let studoval i Filozofickou fakultu, ale studium ukončil bez diplomu.

Je autorem hudby k několik televizním či celovečerním filmům, například: ExpertiDoblba!, Pohádkář (kde složil a nazpíval též titulní píseň) či Bourák. V České televizi dříve moderoval televizní pořad Kinobox. O jeho bohaté znalosti filmu svědčí sbírka na dva a půl tisíce filmů. Moderoval dříve též pro rádio Evropa 2.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2020 Bourák
2019 Úhoři mají nabito
2016 Prázdniny v Provence
2014 Pohádkář
2006 Boží pole s. r. o. (TV film)
Experti
2005 Doblba!
2002 Zatracení
1997 Polední žár (TV film)

TV seriály

2020 sKORO NA mizině (TV seriál)
Zával (S01E05)
Druhá vlna (S01E04)
2016 V.I.P. vraždy (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
Osudové rozhodnutí (S01E10)
Usmíření (S01E09)
Mrtvý muž letí (S01E08)
další epizody (10)
2005 Eden (TV seriál)
Most do Orientu (E06)
Bruslaři (E05)

Dokumentární

1995 Karneval v Benátkách (TV film)

TV pořady

2013 Český lev 2012 (TV pořad)
2011 Český lev 2010 (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
1994 Na vlastní nebezpečí (TV pořad)
1993 Kinobox (TV pořad)

Hudební videoklipy

2019 Monkey Business - Worst Lover Ever (hudební videoklip)
2018 J.A.R. - Jsem vymletej (hudební videoklip)
2017 J.A.R. - Zhublas (hudební videoklip)
2013 Monkey Business: Up To Speed Now (hudební videoklip)
2011 PSH: Co bude, až nebude rap? (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

2019 Ceny Anděl 2018 (TV pořad)
2018 Ceny Anděl 2017 (TV pořad)
2017 COOLTalk (TV pořad)
Linka (TV pořad)
2015 Kombo (TV pořad)
Český lev 2014 (TV pořad)
2012 Možná přijde i charita (TV pořad)
2001 Letadlo (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1994 Český lev 1993 (TV pořad)
1993 Kinobox (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Hudební videoklipy

2019 Monkey Business - Worst Lover Ever (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce