foto

Lawrence Tierney

  • nar. 15.3.1919
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 26.2.2002 (82 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Na filmovém plátně působil bezmála šedesát let a nejvíce se proslavil zápornými rolemi drsňáků, rebelů a gangsterů, přičemž charaktery jenž ztvárňoval se mnohdy příliš nelišily od jeho osobního života.

Rodák z Brooklynu s irskými kořeny byl v mládí vynikajícím atletem. Na střední škole úspěšně závodil v pětiboji, což mu vyneslo i stipendium na vysokou školu na Manhattanu, kterou však po dvou letech opustil. Dlouho se živil nejrůznějšími námezdnými pracemi, mimo jiné i jako model až nakonec zakotvil u divadelní společnosti, z níž se na počátku 40. let přesunul k filmu.

Začínal vedlejšími party v béčkových dramatech a hororech. Za zmínku stojí třeba válečné drama ZPÁTKY DO BATAAN. V roce 1945 prorazil hlavní rolí skutečně žijícího bankovního lupiče Johna Dillingera v kriminálním snímku DILLINGER. Tento úspěch jej předurčil k podobně laděným úlohám filmových tvrďáků, nejslavnější je asi ústřední postava v kriminálním noir dramatu BORN TO KILL z roku 1947. V roce 1952 ztělesnil menší roli v oscarovém snímku s Charltonem Hestonem THE GREATEST SHOW ON EARTH.

Jeho slibně se rozjíždějící kariéru ovšem neustále brzdily časté úlety mimo filmové plátno. Lawrence byl těžký alkoholik a notorický rváč. Opakovaně byl zatýkán policií za násilné chování a výtržnosti. Strávil i několik měsíců za mřížemi a v roce 1973 byl dokonce při jedné hospodské rvačce pobodán nožem.

Po nevýrazných 60. a 70. letech kdy hrál jen v divadle a objevil se pouze v několika vedlejších úlohách v nepříliš známých dílech se dokázal v letech osmdesátých částečně vrátit rolemi v seriálech, např. STAR TREK nebo REMINGTON STEEL. Menší part ztvárnil třeba ve slavném mafiánském snímku ČEST RODINY PRIZZIŮ nebo kultovní parodii BLÁZNIVÁ STŘELA. Po prodělaném infarktu v r.1982 se rovněž vzdal pití a tím i svých kriminálních deliktů.

Definitivní comeback však přišel až s postavou gangsterského bosse Joe Cabota v legendárním debutu Quentina Tarantina GAUNEŘI. Tarantino později prohlásil, že natáčení s Tierneyem nebylo vůbec lehké a málem se spolu poprali. Lawrence (nebo spíš jeho hlas) hostoval též v animovaném seriálu SIMPSONOVI. Jednou z jeho posledních rolí byl otec Bruce Willise v katastrofickém blockbusteru Michaela Baye ARMAGEDDON.

Nenapravitelný zlý hoch podlehl 26. února 2002 zápalu plic ve věku 82 let. Lawrence měl tři děti. Jeho bratři Scott Brady (1924-1985) a Edward Tierney (1928-1983) se také věnovali herectví. Synovec Michael Tierney je filmový režisér.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2008 Empire State Building Murders (TV film) - a.z.
2000 Evicted
1998 Armageddon
Southie
1997 American Hero
1996 Christmas in Oz
Drsný a drsnější
Toto Lost in New York
Who Stole Santa?
1995 Zhoubná vášeň
Úder
1994 A Kiss Goodnight (TV film)
Junior
Who Do You Think You're Fooling? - a.z.
1993 Oběti lásky: Příběh Lolity z Long Islandu (TV film)
Red
1992 Eddie Presley
Gauneři
1991 Death Merchant, The
Dillinger (TV film)
Město naděje
Runestone
Wizards of the Demon Sword
1990 Proč já?
1989 Dům 3
1988 Bláznivá střela
1987 Drsňáci netančí
Offspring, The
1986 Murphyho zákon
1985 Stříbrná kulka
Čest rodiny Prizziů
1984 Nothing Lasts Forever
Postrach Joe Moran (TV film)
1983 Kirlian Witness, The
1982 Midnight
1981 Arthur
Vrah Rosemary
1980 Bloodrage
Gloria
1977 Bad
1975 Abduction
1971 Such Good Friends
1967 Generál Custer
1966 Naked Evil
1963 A Child Is Waiting
1962 Pair of Boots, A
1956 Female Jungle
Singing in the Dark
1954 The Steel Cage
1952 Největší představení na světě
1951 Best of the Badmen
The Bushwhackers
The Hoodlum
1950 Kill or Be Killed
Shakedown
1948 Bodyguard
1947 The Devil Thumbs a Ride
Zrozen k zabíjení
1946 Badman's Territory
San Quentin
Step by Step
1945 Birthday Blues
Dillinger
Mama Loves Papa
Sing Your Way Home
Those Endearing Young Charms
Zpátky do Bataan
1944 Seven Days Ashore
The Falcon Out West
Youth Runs Wild
1943 Gildersleeve on Broadway
Government Girl
The Ghost Ship
1942 Sing Your Worries Away

TV seriály

1997 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Obchod jako obvykle (S05E18)
1996 Pohotovost (TV seriál)
Neptej se a mlč (S03E03)
1995 Simpsonovi (TV seriál)
Nemáš se čím chlubit, Marge (S07E11)
1991 Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Jacket (S02E03)
1988 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Poslední sbohem (S01E11)
1982 Remington Steele (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)

Dokumentární

1996 Ben Johnson: Third Cowboy on the Right
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace