foto

Catherine Spaak

  • nar. 3.4.1945 (74 let)
    Boulogne-Billancourt, Francie

Biografie

Francouzská herečka Catherine Spaak je dcerou významného filmového scénáristy Charlese Spaaka (1903-1975), její matka Claude Mercy (1905-1996) byla herečkou. Na hereckou dráhu se vydala také Catherinina starší sestra Agnes Spaak (*1944). Catherine Spaak později v rozhovorech i knižních vzpomínkách uvádí, že oba její rodiče žili svými bohémskými životy a o děti se příliš nezajímali. Catherine stála před kamerou poprvé ve čtrnácti letech, od počátku šedesátých let začala hrát velké role hlavně v italských filmech. Objevila se ve slavném vězeňském dramatu DÍRA (Le trou, 1960), kde dostala menší roli díky svému otci.

Mladá dívka toužila z rodného domu odejít, v čemž jí napomohla její již zmíněná první role. Film DÍRA viděla Sophia Loren, která oslovila slavného producenta Carla Pontiho s tím, že Catherine je ideální dívkou pro významného režiséra Alberta Lattuadu. Ten jí pak obsadil do hlavní role dívky prožívající své první sexuální zkušenosti ve filmu SLADKÝ PODVOD (Il dolce inganni, 1960). V patnácti letech tak zahájila svou hvězdnou dráhu v Itálii a do Francie se vracela již jen zřídka.

Zatímco ve Francii na ni čekaly jen vedlejší herecké úkoly, jako sotva zletilá herečka zazářila v Itálii, kde do svých osmnácti let natočila přes deset filmů, vesměs v hlavních rolích. Zaujala svými výkony v dílech slavných režisérů jako byl Damiano Damiani (NUDA – La noia, 1963) nebo Dino Risi (DÍVKA Z PARMY – La parmigiana, 1963). Příležitostně znovu ale točila i ve Francii a velkou příležitostí v podobě tragické postavy mladé dívky Jeanne pro ni byl slavný válečný film VÍKEND NA ZUYDCOOTE (Week-end a Zuydcoote, 1964). V osmnácti letech se poprvé provdala, jejím manželem se stal italský herec Fabrizio Capucci (*1939), s nímž se seznámila při natáčení filmu DICIOTTENI AL SOLE (1962). Měli spolu dceru Sabrinu Capucci (*1963), dnes divadelní herečku. Když své těhotenství oznámila rodičům, na první pohled volnomyšlenkáři Charles Spaak a Claudine Mercy zuřili a nutili ji k potratu. Pro Catherine o důvod méně, proč se vracet do Francie. V rámci udílení Cen Davida di Donatello obdržela Catherine Spaak v roce 1964 Zlatou plaketu.

V šedesátých letech se Catherine Spaak pokusila prosadit i jako zpěvačka a také v tomto oboru se jí poměrně dobře dařilo, což lze doložit i tehdy známým přirovnáním italská Françoise Hardy. Během 60. a 70. let vydala několik LP desek a řadu singlů s písněmi populární hudby. Více se ale nadále věnovala filmu, její doménou byl komediální žánr, s Vittoriem Gassmanem hrála ve filmech HOROUCÍ ŽIVOT (La calda vita, 1965) nebo BRANCALEONOVA ARMÁDA (L′armata Brancaleone, 1965), po boku Marcella Mastroianniho natočila povídkový snímek DNES, ZÍTRA, POZÍTŘÍ (Oggi, domani e doppodomani, 1967), objevila se i v americkém přepisu slavného Hayleyova románu HOTEL (Hotel, 1967). Koncem šedesátých let se Catherine Spaak začala prosazovat i v divadle, hrála také v televizi.

Z její pozdější filmografie se sluší připomenout komedii DOSTIHOVÁ HOREČKA (Febbre da cavallo, 1976) nebo povídkový film MILENCI NA NEDĚLI (I seduttori della domenica, 1980), v této době se začala častěji objevovat v televizních seriálech. V následujících letech práci pro film značně omezila, začala psát knihy a úspěchy sklízela především jako populární moderátorka televizních talk show. Mezitím se v roce 1971 rozvedla s Fabriziem Capuccim a jejím druhým manželem byl v letech 1972-1979 herec Johnny Dorelli (*1937), s nímž měla jednoho syna. Jejím třetím manželem se na Štědrý den v roce 1993 stal architekt Daniel Rey, s nímž žije dodnes.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2011 I più grandi di tutti
2010 Alice
2007 L'uomo privato
2005 Dalla parte giusta
2004 Julie, žena s tajemstvím (TV film)
Promessa d'amore
Vidím ti to na očích
2002 Joy - scherzi di gioia
2000 Ritorno del piccolo lord, Il (TV film)
Tandem
1989 E se poi se ne vanno? (TV film)
Scandalo segreto
1988 E non se ne vogliono andare! (TV film)
Sei delitti per padre Brown
1987 Ingranaggio, L'
1986 Affari di famiglia (TV film)
1984 Claretta
1983 Benedetta e company (TV film)
Ruleta (TV film)
1981 Miele di donna
1980 Já a Káča
Milenci na neděli
Trampoty bankovního úředníčka
1978 Per vivere meglio, divertitevi con noi
1976 Dostihová horečka
Sežehnuti horoucí vášní
1975 Cesta do Sonory
Pájaros de Baden-Baden, Los
1974 Via dei babbuini, La
1973 Cari genitori
Storia di una monaca di clausura
1972 Causa di divorzio
Schiava io ce l'ho e tu no, La
Vražda je vražda
1971 Devítiocasá kočka
Un uomo dalla pelle dura
1970 Con quale amore, con quanto amore
1969 Certo, certissimo, anzi... probabile
Jestliže je úterý, musíme být v Belgii
1968 La matriarca
Ragazza piuttosto complicata, Una
1967 Hotel
La notte è fatta per... rubare
1966 Brancaleonova armáda
Madamigella di Maupin
Marito è mio e l'ammazzo quando mi pare, Il
Nevěra po italsku
Non faccio la guerra, faccio l'amore
1965 Dnes, zítra a pozítří
L'uomo dei cinque palloni
La bugiarda
Made in Italy
Monachine, Le
1964 La Ronde
Tre notti d'amore
Víkend na Zuydcoote
1963 Calda vita, La
La noia
Nesnadná láska
Parmigiana, La
1962 Diciottenni al sole
Sváteční vyjížďka
Voglia matta, La
1961 Puits aux trois vérités, Le
1960 Carro armato dell'8 settembre, Il
Díra
I dolci inganni

TV seriály

2011 Zen (TV seriál)
2006 Questa è la mia terra (TV seriál)
1993 Úžasná rodina (TV seriál)
Dure, dure la rentrée (S02E03)
Des vacances mouvementées (S02E02)
Bonnes et mauvaises surprises (S02E01)
1987 Vůle zvítězit (TV seriál)
1984 Un seul être vous manque (TV seriál)
1983 Ophiria (TV seriál)
1982 Inverno al mare (TV seriál)
1978 Gatta, La (TV seriál)
Racconti di fantascienza (TV seriál)

Dokumentární

2007 Marco Ferreri: Il regista che venne dal futuro