foto

Antonio Fargas

  • nar. 14.8.1946 (72 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Afroamerický herec Antonio Juan Fargas sa narodil 14. augusta 1946 v New Yorku, v USA, kam sa jeho predkovia presťahovali z Trinidadu a Portorika. Počas svojej takmer šesť dekád trvajúcej hereckej kariéry stvárnil okolo 130 rôznych, zväčša vedľajších postáv, ktorým prepožičal kus svojho osobného šarmu.

So svetom filmu sa zoznámil pomerne mladý, už ako 14-ročný si zahral menšiu úlohu v kriminálnej dráme The Cool World, pojednávajúcej o živote mladých černochov v newyorskej štvrti Harlem. Do povedomia divákov sa však zapísal o niekoľko rokov neskôr. Začiatkom sedemdesiatych rokov sa na scéne objavil nový subžáner menom blaxploitation. Boli to nízkorozpočtové filmy, reflektujúce dobové trendy, majúce záľubu v násilí a určené pre černošské publikum – väčšina hercov bola totiž afroamerického pôvodu. V niektorých z nich sa v menších úlohách objavil aj Antonio, a to v kultovom Shaft (1971) po boku Richarda Roundtreeho či vo Foxy Brown (1974) s Pam Grier. V tom istom čase sa objavil aj v kriminálke Across 110th Street (1972), kde boli jeho spoločníkmi herci, ako Anthony Quinn a Yaphet Kotto či v ďalšej akčnej kultovke Cleopatra Jones (1973).

Fargas sa od začiatku svojej kariéry objavoval aj na televíznej obrazovke. Práve tu získal úlohu, ktorá ho zviditeľnila na celom svete. V seriáli Starsky and Hutch  (1975 – 1979) si zahral postavu menom Huggy Bear, hlavného informátora ústrednej detektívnej dvojice. Sprevádzal ich všetkými 92 časťami a to natoľko úspešne, že sa spojitosti s touto postavou už nikdy nezbavil.

V nasledujúcich rokoch a desaťročiach sa stal vítaným spestrením množstva zväčša nízkorozpočtových filmov a kde-tu si pričuchol aj k o niečo ambicióznejším projektom, ako napríklad komédii o kadetoch Up the Academy (1980), adaptácii Stephena Kinga Firestarter (1984), Raimiovej adaptácii Coenovského scenára Crimewave (1985), paródii na svoje blaxploitation začiatky I'm Gonna Git You Sucka (1988), dráme Kena Russella o najstaršom povolaní na svete Whore (1991) či boxerskej dráme Sucker Punch (2008). Väčšinou sa však jeho meno objavuje vo filmoch B kategórie, ako Shakedown (1988), The Borrower (1991), Extreme Honor (2001) či Stealing Las Vegas (2012).

Samozrejme, nezabúda ani na televíznu obrazovku, za tie roky sa mihol v množstve známych seriálov, ako napríklad Miami Vice (1984), The Fresh Prince of Bel-Air (1994) či Simpsonovci (2006). V roku 2007 za účinkovanie v jednom z nich, Everybody Hates Chris!, získal nomináciu na Image Awards od NAACP (Národná asociácia pre pokrok ľudí farebnej pleti) za Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe v komediálnom seriáli. O dva roky skôr sa tešil uznaniu za svoje celoživotné dielo, dostal ocenenie Žijúca legenda na festivale, venovanom tvorcom tmavej pleti, National Black Theatre Festival.

Antonio sa neangažuje len vo filmovom priemysle, spoločne so svojím partnerom Gumbom vytvoril hip-hopovú produkčnú spoločnosť Bumpit.com. V roku 1998 spolupracoval aj s kapelou Backstreet Boys, keď sa podieľal na produkcii videa k ich hitu Everybody.

Okrem toho sa stal hviezdou britskej reality show I'm a Celebrity, Get Me Out of Here! (2004) a komediálnej talk show Frank Sidebottom's Proper Telly Show (2006).

Antonio Fargas však ani vo vyššom veku nezaháľa, aj naďalej sa venuje svojej najväčšej láske, herectvu. Spolu s niekoľkými rovesníkmi (Pam Grier, Robert Forster, Jim Brown, Fred Williamson) natočil poctu svojmu obľúbenému blaxploitation, pod názvom Old School Gangstas a drámu Deep.

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2018 Until We Meet Again
2017 Beyond Skyline
2014 Popovich and the Voice of the Fabled American West
Smrtící hadohlavci (TV film)
2013 Silver Bells
2012 Changing Hands Feature
Stealing Las Vegas
2010 Changing Hands
Stále na hraně
2009 Adventures of Umbweki, The
Murphyho zákon maximálních průšvihů
2008 Abduction of Jesse Bookman
Bad Guys
Sucker Punch
2007 Caper, The
Lesser of Three Evils
Sister Sonya's Prayer Group
2006 Jack's Law
Spaced Out
2005 N.T.V. Volume 1
2001 Agent Bílá krvinka
Extreme Honor
Riff, The
2000 Ali: An American Hero (TV film)
Ultimátum
1999 Suburbans
Unconditional Love
1998 Milo
1997 Gator King (TV film)
1996 Nevyhrožuj
1995 Soul Survivors (TV film)
1993 Percy & Thunder (TV film)
1992 Maid for Each Other (TV film)
1991 Borrower - Oběti bez hlav
Děvka
Kvílení vlkodlaků 6
1988 Blue Jean Cop
Dostanu tě, syčáku
Žralok
1987 Floridské úžiny (TV film)
1985 Vlna zločinu
1984 Good Sport, A (TV film)
Ohnivé oči
P.O.P. (TV film)
Streetwalkin'
1982 Denmark Vessey's Rebellion (TV film)
Model Behavior
Paper Dolls (TV film)
The Ambush Murders (TV film)
1980 Escape (TV film)
Nurse (TV film)
Podporujte akademii
1979 Milo Milo
1978 Děvčátko
1976 Mycí linka
Příští stanice Greenwich Village
1975 Arpad - Zwei Teufelskerle räumen auf
Cornbread, Earl and Me
Huckleberry Finn (TV film)
1974 Busting
Conrack
Foxy Brownová
Gambler
1973 Cleopatra Jones
1972 Cisco Pike
Přes 110. ulici
1971 Believe in Me
Detektiv Shaft
1970 Pound
1969 Putney Swope
Three
1964 Chladný svět

TV seriály

2018 Black Lightning (TV seriál)
And Then the Devil Brought the Plague: The Book of Green Light (S01E05)
Code Black (TV seriál)
Home Stays Home (S03E08)
Chérif (TV seriál)
Quand Chérif rencontre Huggy (S05E07)
2015 Mann and Wife (TV seriál)
2014 Profesionální lháři (TV seriál)
Pan Zhang (S03E09)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Přerušený řetěz (S01E05)
Brothers (TV seriál)
Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Tasha (S04E20)
Everybody Hates the Car (S04E18)
Everybody Hates Fake IDs (S04E13)
další epizody (4)
2008 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates New Year's Eve (S04E10)
Everybody Hates Doc's (S04E06)
Everybody Hates Homecoming (S04E03)
další epizody (9)
Vražedná čísla (TV seriál)
Třicet šest hodin (S05E08)
2007 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Kwanzaa (S03E10)
Everybody Hates Minimum Wage (S03E08)
Everybody Hates Bed-Stuy (S03E06)
další epizody (5)
2006 Hrdinové (TV seriál)
Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Kris (S02E10)
Everybody Hates Thanksgiving (S02E08)
Everybody Hates Malvo (S02E05)
další epizody (8)
Simpsonovi (TV seriál)
Bart má dvě mámy (S17E14)
2005 Everybody Hates Chris (TV seriál)
Everybody Hates Halloween (S01E06)
2003 Eve (TV seriál)
Grease Monkeys (TV seriál)
2002 Fastlane (TV seriál)
2000 Policejní okrsek (TV seriál)
1999 Dobro proti zlu (TV seriál)
Holby City (TV seriál)
Horká stopa L.A. (TV seriál)
1998 Damon (TV seriál)
1996 Homeboys in Outer Space (TV seriál)
The Steve Harvey Show (TV seriál)
1995 Parent 'Hood, The (TV seriál)
The Wayans Bros. (TV seriál)
1993 Living Single (TV seriál)
1991 MacGyver (TV seriál)
Vnitřní zrak (S07E06)
1990 Fresh Prince (TV seriál)
1988 Auto dělá člověka (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1983 Hardcastle a McCormick (TV seriál)
1981 Nurse (TV seriál)
1979 $weepstake$ (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
Sweet Revenge (S04E22)
Starsky vs. Hutch (S04E21)
Targets Without a Badge: Part 3 (S04E20)
další epizody (10)
1978 Kaz (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
Starsky's Brother (S04E12)
Cover Girl (S04E11)
The Groupie (S04E10)
další epizody (23)
1977 The Love Boat (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
Manchild on the Streets (S03E11)
The Collector (S03E10)
The Plague: Part 2 (S03E09)
další epizody (23)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
Little Girl Lost (S02E13)
Iron Mike (S02E12)
Nightmare (S02E11)
další epizody (22)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
The Deadly Imposter (S01E14)
Terror on the Docks (S01E13)
Captain Dobey, You're Dead (S01E12)
další epizody (13)
1974 Kolchak: The Night Stalker (TV seriál)
Police Woman (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
Toma (TV seriál)
1972 Sanford and Son (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1969 The Bill Cosby Show (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)

Dokumentární

2009 Life After (TV seriál)
2004 Macked, Hammered, Slaughtered and Shafted

Hudební videoklipy

1997 Backstreet Boys - Everybody (Backstreet's Back) (hudební videoklip)
1994 Snoop Dogg feat. Tha Dogg Pound, The Dramatics, Nanci Fletcher - Doggy Dogg World (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2000 GPTV (TV pořad)
1980 All Commercials... A Steve Martin Special (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace