foto

Moses Gunn

  • nar. 2.10.1929
    Saint Louis, Missouri, USA
  • zem. 16.12.1993 (64 let)
    Guilford, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Moses Gunn byl americký herec. Coby držitel divadelní ceny Obie Award, předávané týdeníkem The Village Voice newyorským divadelním umělcům a skupinám, spoluzaložil v šedesátých letech divadelní společnost Negro Ensemble Company.

Jeho debut na Broadwayi byl ve hře THE BLACKS od Jeana Geneta. V roce 1976 byl nominován na cenu Tony Awards pro nejlepšího herce ve hře THE POISON. Na Broadwayi si v roce 1970 zahrál roli Othella.

Narodil se v St.Louis ve státě Missouri, Mary a Georgi Gunnovým. Byl nejstarší ze sedmi dětí. Po smrti matky se rodina rozpadla. Moses odešel z domova a ve 12 letech se vydal na vandr po železnici. Po čase se opět vrátil do St.Louis, začal chodit do školy a bydlel u Jewel Richie – učitelky angličtiny a stylu vyjadřování. V roce 1954 Gunn podstoupil tříletou stáž v armádě. V roce 1959 obdržel titul bakaláře umění na Tennessee State University. Poté začal studovat v letech 1959-1961 na University Of Kansas magisterský obor zaměřený na projev řeči a drama. V roce 1989 mu byl opožděně přidělen titul magistra. V březnu 2008 bylo oznámeno, že University of Kansas poskytnou své prostory na jeho memorabilie. Na univerzitě byl Gunn členem spolku Omega Psi Phi.

Díky autoritativnímu charakteru černého herce, Gunn prožil úspěšnou kariéru jak na divadelních prknech, tak i ve filmu a TV. Jeho prvním divadelním debutem v New Yorku byla role v původní off-Brodway produkci Jeana Geneta THE BLACKS /1962/. Gunn je divákům nejvíc znám pro ztvárnění role gangstera Ellswortha Raymonda „Bumpy“ Jonase v prvních dvou SHAFT filmech /filmy, kde hrají většinou černošští herci a kde jsou vyzdvihována černošská témata spojená s diskriminací, gangy, organizovaným zločinem a životem na ulici/. Ve filmu Miloše Formana RAGTIME /1981/ si zahrál malou roli Bookera T. Washingtona. Ta mu nicméně přinesla ocenění NAACP Image Award. V roce 1977 byl nominován na cenu Emmy za roli v mini-seriálu ROOTS. Po boku Averyho Brookse zazářil v TV seriálu A MAN CALLED HAWK. Gunn účinkoval v multi-episodním seriálu GOOD TIMES, kde ztvárnil roli ateistického majitele obchodu Carla Dixona, dále jako Joe Kagan v seriálu LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE a postavu Mosese Gage v dramatu FATHER MURPHY /1980/ společnosti NBC. Taky si zahrál v epizodě „Grampy And Nu Nu Visit the Huxtables“ ve známém sitcomu COSBY SHOW, kde hrál otce paní Olivie Huxtable. Jeho posledním ztvárněním byla role Risley Tuckera, podezřelého z vraždy v seriálu HOMICIDE:LIFE ON THE STREET v epizodě nazvané THREE MEN AND ADENA.

Zemřel na komplikace spojené s astmatem v Guilfordu v Connecticutu, v prosinci 1993.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1991 Brother Future (TV film)
Perfect Harmony (TV film)
Tehdy v Memphisu (TV film)
1990 Detektiv Janek: Sedmkrát vražda (TV film)
1989 Luckiest Man in the World, The
The Women of Brewster Place (TV film)
1988 Dixie Lanes
1987 Bates Motel (TV film)
Leonard Part 6
1986 Bojové nasazení
1985 Charlotte Forten's Mission: Experiment in Freedom (TV film)
Killing Floor, The (TV film)
Úplné šílenství
1984 Nekonečný příběh
Ohnivé oči
The House of Dies Drear (TV film)
1982 Amityville 2: Posedlost
1981 Ragtime
1980 The Ninth Configuration
1978 Pamatuj si mé jméno
1976 Law of the Land (TV film)
1975 Aaron Loves Angela
Cornbread, Earl and Me
If You Give a Dance, You Gotta Pay the Band (TV film)
Rollerball
1974 Úžasná Grace
1973 The Iceman Cometh
1972 Haunts of the Very Rich (TV film)
Shaft skóruje
Ukradený diamant
1971 Detektiv Shaft
Divocí tuláci
Orel v kleci
Šerif (TV film)
1970 Stanice WUSA
The Great White Hope
Černá brigáda (TV film)
1968 Of Mice and Men (TV film)
What's So Bad About Feeling Good?
1964 Nothing But a Man

TV seriály

1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1990 Equal Justice (TV seriál)
Oheň Gabrielův (TV seriál)
1989 Jestřáb (TV seriál)
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1986 Amen (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
Highway to Heaven (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
Father Murphy (TV seriál)
Poldové z Hill Street (TV seriál)
1980 Contender, The (TV seriál)
1979 Salvage 1 (TV seriál)
1978 Vega$ (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1976 Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Switch (TV seriál)
The Jeffersons (TV seriál)
1974 Cowboys, The (TV seriál)
Good Times (TV seriál)
Little House on the Prairie (TV seriál)
1973 The Wide World of Mystery (TV seriál)
1972 Assignment Vienna (TV seriál)
Kung Fu (TV seriál)
Maude (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)

Dokumentární

1984 60 Millionen für Phantásien - Wie die 'unendliche Geschichte' ins Kino kam (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace