foto

Janet Jackson

  • nar. 16.5.1966 (54 let)
    Gary, Indiana, USA

Biografie

Celým menom Janet Damita Jo Jackson - spočiatku len "malá" sestra "veľkých" bratov tvoriacich skupinu Jackson 5, neskôr Jacksons. Ako to chodí v hudobnej branži, videla v rodine kde sa narodila ako poslený člen "hudobného klanu". Niet sa preto čomu diviť, keď v roku 1982 vydala prvý album "Janet Jackson" a v roku 1984 "Dream Street", ktorými sa jej nepodarilo nadviazať na úspechy svojich bratov, v tom čase už pozvoľna upadajúcich do zabudnutia (samozrejme okrem Michaela).

Všetku energiu vložila do albumu "Control" vydaného v roku 1986 (z neho v roku 1987 ešte "Control: The Remixes"), ktorý prelomil neveľkú úspešnosť prvých dvoch. Po ňom nasledovali už len úspechy - 1989 - "Janet Jackson's Rhythm Nation 1814", 1993 - "Janet", 1995 - "Janet Remixed", 1996 - "Design of a Decade: 1986-1996". V roku 1997 albumom "Velvet Rope" však už nedokázala nadviazať na úspechy uplynulých rokov, obdobne dopadli i nasledujúce: 2001 - "All for You", 2004 - "Damita Jo". Snáď sa jej podarí návrat na výslnie.

Keďže nemalý podiel na úspechu jej brata Michaela mal jeho výnimočný tanečný talent, vybrala sa taktiež touto cestou a tak obaja vydávali single výnimočné nielen ako hudobné diela, ale i ako videoklipy. Dlho pôsobili individuálne, avšak logicky z toho vznikla spolupráca na singli a videoklipe "Scream" vydanom v roku 1995 na Michaelovom albume "History".

Zobrala síce aj niekoľko úloh v seriáloch i filmoch, avšak bez väčšieho úspechu. Jedinou výnimkou bol len v r. 2000 bol dokončený film i soundtrack k filmu "Zamilovaný profesor II - Klumpovci/Nutty Professor II: The Klumps", kde si zahrala po boku Eddieho Murphyho a naspievala titulnú skladbu "Doesn't Really Matter".

Addams-SK

Herecká filmografie

Filmy

2019 Jack Boyz
2016 Hra peněz - a.z.
2010 For Colored Girls
Why Did I Get Married Too?
2007 Proč jsem se jen ženil
2000 Janet Jackson: Doesn't Really Matter (TV film)
Zamilovaný profesor 2: Klumpovi
1997 Smash Hits Poll Winners Party 1997 (TV film)
1993 Poetic Justice
1992 Malcolm X

TV seriály

2004 Will a Grace (TV seriál)
Taneční soutěž (S07E02)
1982 Fame (TV seriál)
1979 A New Kind of Family (TV seriál)
1978 Diff'rent Strokes (TV seriál)
1974 Good Times (TV seriál)

Dokumentární

2019 Michael Jackson: Chase the Truth
2016 Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall
2014 Mobilize
2011 The Savoy King: Chick Webb & the Music That Changed America
2009 Michael Jackson: Pod rouškou
Michael Jackson: Pohřeb (koncert)
2007 Marc Jacobs & Louis Vuitton (TV film)
2003 50 Sexiest Video Moments (TV film)
Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)
2002 Janet Jackson: Live in Hawaii (koncert)
Tha Westside - a.z.
2001 Koncert pro New York - živě (koncert)
1998 Hollywood Aids (TV film)
Janet Jackson: The Velvet Rope Tour - Live in Concert (koncert)
Janet: The Velvet Rope (TV film)
1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1995 Michael & Janet Jackson: Scream - HIStory in the Making (TV film)
1994 Elvis: The Tribute (TV film)

Hudební videoklipy

2018 Janet Jackson x Daddy Yankee - Made For Now (hudební videoklip)
2015 Janet Jackson feat. J.Cole - No Sleep (hudební videoklip)
2011 Janet Jackson - Someone to Call My Love (hudební videoklip)
2010 Janet Jackson - Nothing (hudební videoklip)
We Are The World 25 For Haiti (hudební videoklip)
2009 Janet Jackson - Make Me (hudební videoklip)
2008 Janet Jackson - Feedback (hudební videoklip)
Janet Jackson - Rock With U (hudební videoklip)
2006 Janet Jackson feat. Khia - So Excited (hudební videoklip)
Janet Jackson feat. Nelly - Call on Me (hudební videoklip)
2004 Janet Jackson - All Nite (hudební videoklip)
Janet Jackson - I Want You (hudební videoklip)
2001 Janet Jackson - All for You (hudební videoklip)
Janet Jackson - Son Of A Gun (hudební videoklip)
Michael Jackson: You Rock My World (hudební videoklip)
1999 Busta Rhymes feat. Janet Jackson - What's It Gonna Be?! (hudební videoklip)
1998 Janet Jackson - Go Deep (hudební videoklip)
Janet Jackson feat. Blackstreet - I Get Lonely (Remix) (hudební videoklip)
1996 Janet Jackson - Twenty Foreplay (hudební videoklip)
Janet Jackson: Design of a Decade 1986/1996 (hudební videoklip)
1995 Janet Jackson - Runaway (hudební videoklip)
Janet Jackson - What'll I Do (hudební videoklip)
Michael Jackson feat. Janet Jackson: Scream (hudební videoklip)
1994 Janet Jackson - Any Time, Any Place (hudební videoklip)
Janet Jackson - Because of Love (hudební videoklip)
1993 Janet Jackson - If (hudební videoklip)
Janet Jackson - That's the Way Love Goes (hudební videoklip)
Janet Jackson: Again (hudební videoklip)
TLC: Get It Up (hudební videoklip)
1990 Janet Jackson - Come Back to Me (hudební videoklip)
Janet Jackson - Love Will Never Do (Without You) (hudební videoklip)
Janet Jackson: Alright (hudební videoklip)
1989 Janet Jackson - Miss You Much (hudební videoklip)
Janet Jackson - Rhythm Nation (hudební videoklip)
Rhythm Nation 1814 (hudební videoklip)
The Jacksons: 2300 Jackson Street (hudební videoklip)
1987 Janet Jackson - Let's Wait Awhile (hudební videoklip)
1986 Janet Jackson - Control (hudební videoklip)
Janet Jackson - Nasty (hudební videoklip)
Janet Jackson - When I Think of You (hudební videoklip)
1984 Janet Jackson - Dream Street (hudební videoklip)
1983 Michael Jackson: Thriller (hudební videoklip)

Video kompilace

2005 The Work of Director Mark Romanek (video kompilace)
1995 Michael Jackson: Video Greatest Hits - HIStory (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)
1990 Janet Jackson: The Rhythm Nation Compilation (video kompilace)

Host

TV pořady

2018 2018 Billboard Music Awards (TV pořad)
Black Girls Rock! (TV pořad)
2015 BET Awards 2015 (TV pořad)
2009 BET Awards 2009 (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
2004 Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
The X Factor (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Bandstand's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
American Idol (TV pořad)
Eigo de shabera-night (TV pořad)
Grammy Awards 2002 (TV pořad)
MTV Icon: Aerosmith (TV pořad)
2001 MTV Icon: Janet Jackson (TV pořad)
2000 2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1999 Exclusif (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
1994 Jackson Family Honors, The (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 1993 MTV Video Music Awards (TV pořad)
1992 Punkt 12 - Das RTL-Mittagsjournal (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 Jacksons, The (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2010 Janet Jackson - Nothing (hudební videoklip)
2009 Janet Jackson - Make Me (hudební videoklip)
2004 Janet Jackson - All Nite (hudební videoklip)
2001 Janet Jackson - All for You (hudební videoklip)
Janet Jackson - Son Of A Gun (hudební videoklip)
1998 Janet Jackson - Go Deep (hudební videoklip)
Janet Jackson feat. Blackstreet - I Get Lonely (Remix) (hudební videoklip)
1996 Janet Jackson - Twenty Foreplay (hudební videoklip)
1995 Janet Jackson - Runaway (hudební videoklip)
1994 Janet Jackson - Any Time, Any Place (hudební videoklip)
Janet Jackson - Because of Love (hudební videoklip)
1993 Janet Jackson - If (hudební videoklip)
Janet Jackson - That's the Way Love Goes (hudební videoklip)
Janet Jackson: Again (hudební videoklip)
1990 Janet Jackson - Come Back to Me (hudební videoklip)
1989 Janet Jackson - Miss You Much (hudební videoklip)
Janet Jackson - Rhythm Nation (hudební videoklip)
1987 Janet Jackson - Let's Wait Awhile (hudební videoklip)
1986 Janet Jackson - Control (hudební videoklip)
Janet Jackson - Nasty (hudební videoklip)
Janet Jackson - When I Think of You (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce