foto

Dana Delany

  • nar. 13.3.1956 (61 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dana Welles Delany je americká filmová, divadelní a televizní herečka. Narodila se 13. března 1956 v New Yorku. Už od dětství toužila po tom, stát se herečkou, na vysoké škole hrála ve školních muzikálových produkcích a ihned po jejím absolvování začala účinkovat v New Yorku v televizních soap operách i na jevišti.

Hollywood, do něhož se po roce přestěhovala z New Yorku, nabídl mladé herečce zprvu jen epizodní role v seriálech (MAGNUM, MĚSÍČNÍ SVIT). Přelomovým se pro Danu Delany stal rok 1988. Když se poprvé dostavila na casting na roli Colleen McMurphyové – zdravotní sestry sloužící v americké evakuační nemocnici za války ve Vietnamu, neuspěla vyprovázená slovy že „není dost hezká“. Druhý pokus už ale vyšel (zapracoval nový účes) a tak se od roku 1988 do roku 1991 objevovala týdně na obrazovce v seriálu CHINA BEACH. Za svou roli v něm získala nominace na Zlaté glóby i na ceny Emmy – 2 ceny Emmy získala. Byla časopisem People vyhlášena jako jedna z 50 nejkrásnějších lidí na světě (to byla jistě satisfakce za prvotní odmítnutí u castingu na CHINA BEACH). Když byl seriál po 4 sezónách pro nízkou sledovanost stažen z obrazovek, Dana Delany ztvárnila řadu rolí v především televizních filmech. Svůj hlas také pravidelně propůjčovala postavám v animovaných seriálech, mimo jiné Lois Laneové v SUPERMANOVI.

V roce 1998 přišlo první ze dvou pro klíčových odmítnutí role v seriálu. Když za ní přišel Darren Star s nabídkou role jisté Carrie Bradshawové v seriálu SEX VE MĚSTĚ, odešel s nepořízenou a svou životní roli dostala Sarah Jessica Parker.

Po roce 2000 pokračovala Dana Delany v práci v mnohých televizních projektech. Točila pilotní díly seriálů, filmy, hrála s velkým úspěchem v divadle. V letech 2004 až 2006 hrála v epizodách seriálů ZÁKON A POŘÁDEK, KOJAK, KAUZY Z BOSTONU, BATTLESTAR GALACTICA, UNESENÝ. Fanoušci seriálu THE L WORD si jí také jistě vybaví jako na mocnou ale ne všemocnou senátorku Barbaru Grisham z epizody Light My Fire.

V roce 2004 přišlo další velké seriálové odmítnutí. Producent připravovaného seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY hledal ideální představitelku pro roli Bree. Dana Delany roli odmítla, na její místo se dostala Marcia Cross a manželky vylétly na vrchol vlny popularity a sledovanosti. Ale stát se jednou z hospodyněk z Wisteria Lane se Daně Delany nakonec přece jenom podařilo, když se do ulice přistěhovala nová sousedka s její tváří. Katherine Mayfair se z původně epizodní role ve čtvrté sérii zařadila mezi stálé obyvatele ulice, nejenom aby znepříjemňovala život své sousedce Bree Hodgeové…

Dana Delany je svobodná a podle vlastních slov „připravená se vdát“. V současnosti propaguje nadcházející sezónu – už šestou – seriálu ZOUFALÉ MANŽELKY. Na plakátu jí můžeme vidět pod titulkem „Never Underestimate a Housewife“. Takže nikdy nepodceňujme ani Danu Delany.

Beagle

Herecká filmografie

Filmy

2017 Literally, Right Before Aaron
2013 Liga spravedlivých: Záchrana světa
2012 Freelancers
2010 Camp Hope
Firebreather (TV film)
Multiple Sarcasms
Opilý koráb
2008 Život je krásný
2007 Silnice č. 30
2006 Superman: Brainiac Attacks
2005 Getting to Know You
2004 Dítě na prodej (TV film)
2003 Čas vzpomínek (TV film)
Spin
Turning Homeward (TV film)
2002 Mother Ghost
Rozsudek (TV film)
2001 Největší riziko (TV film)
2000 Pokušení
1999 Rančeři
Resurrection (TV film)
Sirény (TV film)
V zajetí rocku (TV film)
1998 Dead Man's Curve
Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (TV film)
Úplně vzhůru
Život ve lži (TV film)
1997 Batman a Superman (TV film)
Pravé ženy (TV film)
1996 Cesta domů
For Hope (TV film)
Superman: The Last Son of Krypton (TV film)
1995 Choices of the Heart: The Margaret Sanger Story (TV film)
Live Nude Girls
1994 Texan (TV film)
Útěk do ráje
Vnitřní nepřítel (TV film)
1993 Batman a fantom
Donato a dcera (TV film)
Tombstone
1992 Muž bez spánku
Promiň, jsi ženatý!
1990 Dodržet svůj slib (TV film)
1988 China Beach (TV film)
Maškaráda
Moon Over Parador
Patty Hearstová
1986 Černá řeka
Liberty (TV film)
Winner Never Quits, A (TV film)
1985 Téměř ty
1984 Threesome (TV film)
1981 Ctitel

TV seriály

2017 Hand of God (TV seriál)
He Must Be (S02E10)
What a Man Can Be (S02E09)
The Last Thing Left (S02E08)
další epizody (10)
2015 The Comedians (TV seriál)
Une chance de trop (TV seriál)
Hand of God (TV seriál)
The Tie That Binds (S01E10)
A Flower that Bees Prefer (S01E09)
One Saved Message (S01E08)
další epizody (10)
2012 Zoufalé manželky (TV seriál)
Sbohem, Wisteria Lane (S08E23)
2011 Tělo jako důkaz (TV seriál)
2010 Castle na zabití (TV seriál)
Vražda jako předloha (S02E18)
Nikki bude hořet (S02E17)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Vyhrát může jenom jeden (S06E18)
Návrat ztracených synů (S06E17)
Umění svádět (S06E16)
další epizody (5)
2009 Zoufalé manželky (TV seriál)
Střemhlavý pád (S06E10)
Sebevražedné myšlenky (S06E09)
Odhalení (S06E08)
další epizody (23)
2008 Zoufalé manželky (TV seriál)
Návrat ze tmy (S05E10)
Po požáru (S05E09)
Město v plamenech (S05E08)
další epizody (18)
2007 Zoufalé manželky (TV seriál)
Něco se blíží (S04E09)
Nesuď knihu podle obálky (S04E07)
Neboj se, já už to vím (S04E06)
další epizody (8)
2006 Unesený (TV seriál)
Battlestar Galactica (TV seriál)
Sacrifice (S02E16)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Justice League Unlimited (TV seriál)
2002 Nemocnice Presidio (TV seriál)
2001 Pasadena (TV seriál)
1997 Batman (TV seriál)
1996 Superman (TV seriál)
Wing Commander Academy (TV seriál)
1993 Divoké palmy (TV seriál)
Padlí andělé (TV seriál)
1988 China Beach (TV seriál)
1987 Sweet Surrender (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
1951 Love of Life (TV seriál)

Dokumentární

1998 Louise Brooks: Looking for Lulu

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2009 61. Emmy Awards (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 TV Land Confidential (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace