foto

Karyn Parsons

  • nar. 8.10.1966 (53 let)
    Hollywood, California, USA

Biografie

Karyn Parsons je americká televizní, filmová herečka a modelka, narozená 8. října 1966 v Hollywoodu, USA. Po rodičích má trinidadské-francouzsko-kanadské kořeny. Nejdříve se věnovala tanci, ale slibnou kariéru přerušilo ošklivé zranění. S herectvím začala koketovat již ve 13 letech, když viděla hrát své spolužáky. Studovala na Santa Monica High School, jedné z nejstarších amerických škol. Absolvovala s vyznamenáním a získala stipendia na další studia, ale dala přednost praktickému herectví v oblasti Los Angeles.

Karyn debutovala v krimi seriálu HUNTER (1984) a nejvíc známá je rolí Hilary Banks ve známém sitcomu FRESH PRINC (1990), kde působila do roku 1996. Poté se spolupodílela na tvorbě sitcomu LUSH LIFE (1996), který byl pro neúspěch brzy zrušen. Dalším krátkodobým seriálem byl i přes kladné přijetí 21. OKRSEK (2001). Ve filmovém světě prorazila v komediích jako Ellen (CLASS ACT, 1992), Emily Walburn (MAJOR PAYNE, 1995) nebo Lily (13 MOONS, 2002). Po delší pauze se ukázala po boku Shiai LaBoeufa v pokračování TRANSFORMERS 3 (2011). Její aktuální aktivitou je projekt Sweet Blackberry, který animovanou formou oslavuje černošské hrdiny. První série zobrazuje Henryho Box Browna, který se jako otrok sám osvobodil.

Sympatická mulatka byla vdaná za Randyho Brookse, ale v 90. letech se rozvedli. V roce 2003 se provdala za režiséra Alexandre Rockwella, mají spolu dceru Lanu (*2003) a syna Nica (*2007). Rodina žije v současnosti v New Yorku, kde její manžel vlastní a provozuje noční klub. Karyn má ráda tanec, šerm a jízdu na koni.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2020 Sweet Thing
2018 On Monday of Last Week
2011 Transformers 3
2002 13 Moons
2000 Proutník
1998 Mixing Nia
1996 Gulliverovy cesty (TV film)
1995 Major Payne
1992 Spolužáci
1989 Death Spa

TV seriály

2018 Fly (TV seriál)
2002 21. okrsek (TV seriál)
Vacation (S02E12)
Gay (S02E11)
Betrayal (S02E09)
další epizody (5)
2001 21. okrsek (TV seriál)
Vztek (S01E06)
Nohy (S01E04)
Záchod (S01E03)
další epizody (5)
2000 Static Shock (TV seriál)
1999 Melrose Place (TV seriál)
Unpleasantville (S07E27)
How Amanda Got Her Groove Back (S07E26)
1998 Linc's (TV seriál)
1996 Lush Life (TV seriál)
Fresh Prince (TV seriál)
A jsme u konce, část druhá (S06E24)
A jsme u konce, část první (S06E23)
Au, můj zub! (S06E22)
další epizody (13)
1995 Fresh Prince (TV seriál)
Co mi to jen schází (S06E11)
Den Díkuvzdání, část druhá (S06E10)
Den Díkuvzdání, část první (S06E09)
další epizody (24)
1994 Fresh Prince (TV seriál)
Příští rok ve stejnou dobu (S05E12)
Will na záletech (S05E11)
Will spisovatelem (S05E10)
další epizody (25)
1993 The John Larroquette Show (TV seriál)
Fresh Prince (TV seriál)
Noc před křtinami (S04E13)
Závody s šampionem (S04E12)
Seznam se s mou sestřenicí (S04E11)
další epizody (24)
1992 Out All Night (TV seriál)
Fresh Prince (TV seriál)
Nejmilejší maminka (S03E13)
Studená válka (S03E12)
Cestou na stadion se stala zvláštní věc (S03E11)
další epizody (24)
1991 Fresh Prince (TV seriál)
Veselé Vánoce (S02E13)
Něco za nic (S02E12)
Byl to sluha (S02E11)
další epizody (23)
1990 Fresh Prince (TV seriál)
Vánoce (S01E15)
Smolný den (S01E14)
Pomsta (S01E13)
další epizody (15)
Kvítko (TV seriál)
1987 CBS Summer Playhouse (TV seriál)
The Bronx Zoo (TV seriál)
1984 Hunter (TV seriál)

Dokumentární

2005 Nobody Wants Your Film
1993 Ultimate Driving Challenge, The (TV film)

Host

TV pořady

2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)

Fanoušci tvůrce