foto

Dave Chappelle

  • nar. 24.8.1973 (44 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Černošský komik Dave Chappelle se narodil v americkém hlavním městě Washingtonu jako David Khari Webber Chappelle. Vyrůstal střídavě ve Washingtonu, Marylandu a Yellow Springs v Ohiu, kde také žije dnes. Jeho matka je univerzitní profesorkou a otec vyučoval zpěv.

Dave od mládí vynikal komediálním talentem a jako mnoho jeho kolegů začínal profesí jevištního baviče. Podobně jako třeba Eddie Murphy nebo Chevy Chase prošel proslulým pořadem "Saturday Night Live", vystupoval v televizi po boku Howarda Sternea až dokonce získal svoji vlastní zábavnou show s prostým názvem "Chappelle´s Show", jenž se v USA těšila solidní sledovanosti.

Od 90. let se počal objevovat i před filmovou kamerou. Zahrál si třeba v BLÁZNIVÉM PŘÍBĚHU ROBINA HOODA - parodii z dílny Mela Brookse na slavný megahit Kevina Costnera. Mohli jsme jej vidět také jako jednoho z přepravovaných vězňů - Joe "Pinballa" Parkera v akčním trháku s Nicolasem Cagem a Johnem Malkovichem CON AIR. Jinak, ale dostává daleko více příležitostí ve snímcích z nezávislé produkce.

Titulní úlohu "věčně zhuleného" údržbáře Thurgooda Jenkinse, jenž se snaží dostat z vězení neprávem odsouzeného kamaráda ztělesnil v nízkorozpočtové komedii MAZANÍ HOŠI, ke které sám napsal i scénář. Velký prostor dostal též ve hvězdně obsazeném nezávislém černohumorném komediálním filmu 200 CIGARET.

Dave Chappelle je známý, že si většinu svých skečů obvykle píše sám, rád paroduje zejména slavné černošské osobnosti a ve filmech i televizních pořadech často ztvárňuje dvojrole. Kromě hraní se aktivně věnuje také muzice. Je ženatý a má dva syny. Jeho manželka Elaine Mendoza Erfe pochází z Filipín.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2017 Def Comedy Jam 25 (TV film)
2015 Chi-Raq
2002 Bratrstvo černé pracky
2000 Podfukáři
1999 200 cigaret
Modrý blesk
1998 Divoká Woo
Láska přes internet
Mazaní hoši
1997 Bowl of Pork
Con Air
Damn Whitey
Dave Chappelle Project, The (TV film)
Opravdová blondýnka
1996 Zamilovaný profesor
Švábi
1994 Comedy: Coast to Coast (TV film)
Getting In
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
Semtex Blues
1982 The End of August

TV seriály

2003 Chappelle's Show (TV seriál)
2002 Vtipálkové Crank Yankers (TV seriál)
1996 Buddies (TV seriál)
1995 Kutil Tim (TV seriál)
Mluv se mnou (S04E20)

Dokumentární

2016 David Blaine: Beyond Magic (TV film)
2013 Richard Pryor: Zapomeňte na logiku
2006 Ohio Players
September in Brooklyn: Making of 'Block Party', The
2005 Block Party
Richard Pryor: The Funniest Man Dead or Alive (TV film)
2004 Sex ve městě - Loučení (TV film)
2003 Uncensored Comedy: That's Not Funny (TV film)
2001 Open Mic
1994 Apollo Theatre Hall of Fame (TV film)

TV pořady

2018 Grammy Awards 2018 (TV pořad)
2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
Dave Chappelle: Equanimity (TV pořad)
Dave Chappelle: The Bird Revelation (TV pořad)
Deep in the Heart of Texas: Dave Chappelle Live at Austin City Limits (TV pořad)
The Age of Spin: Dave Chappelle Live at the Hollywood Palladium (TV pořad)
2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2008 Pamela - žiju si, jak chci (TV pořad)
2004 Dave Chappelle: For What It's Worth (TV pořad)
2000 Dave Chappelle: Killin' Them Softly (TV pořad)
1998 Comic Relief VIII (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
Where's Elvis This Week? (TV pořad)
1995 HBO Comedy Half-Hour (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace