foto

Bradford Dillman

  • nar. 14.4.1930
    San Francisco, California, USA
  • zem. 16.1.2018 (87 let)
    Santa Barbara, California, USA

Biografie

Bradford Dillman se narodil v roce 1930 v San Francisku. Vystudoval Yale a v padesátých letech se začal věnovat herectví. Na Broadwayi debutoval ve hře Eugena O´Neilla CESTA DLOUHÝM DNEM DO NOCI. V roce 1958 podepsal smlouvu se studiem 20th Century Fox a vzápětí se dostavil úspěch - na festivalu v Cannes získal cenu za roli psychopata v kriminálním dramatu podle skutečných událostí NÁTLAK (Compulsion - 1959), v němž pod režijním vedením Richarda Fleischera účinkovali rovněž Orson Welles a Dean Stockwell. Už jako uznávaný herec se Dillman opět setkal s Fleischerem a Wellesem při natáčení dalšího kriminálního dramatu CRACK IN THE MIRROR (1960).

Později hrál ve filmech FRANCIS OF ASSISI (1961) Michaela Curtize, MOST U REMAGENU (1969) Johna Guillermina (tento film se tehdy natáčel v socialistickém Československu a účinkovala v něm také řada našich herců), dále pak ÚTĚK Z PLANETY OPIC (1971) Dona Taylora a NÁSILNÍK (1976) v režii Jamese Farga. Zde si zahrál s legendou akčních filmů sedmdesátých let Clintem Eastwoodem.

Bradford Dillman, kterého svého času dokonce veřejnost přirovnávala k Jamesi Deanovi a k Montgomerymu Cliftovi, se objevil v mnoha televizních filmech, seriálech i sitcomech, mezi něž patřily například ALFRED HITCHCOCK HOUR, DOCTOR KILDARE, MISSION: IMPOSSIBLE, DYNASTIE (DYNASTY), nebo COLUMBO.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

1993 Podstata spravedlnosti (TV film)
1989 Heroes Stand Alone
Lords of the Deep
Man Outside
1985 Covenant (TV film)
The Treasure of the Amazon
1983 Náhlý úder
1982 Legenda o Daleké cestě (TV film)
1980 Memory of Eva Ryker, The (TV film)
Tourist (TV film)
Zběsilý útěk
1979 Before and After (TV film)
Guayana - Kult der Verdammten
Jennifer: Příběh jedné ženy (TV film)
Pomsta
1978 Piraňa
Roj
1977 The Amsterdam Kill
The Hostage Heart (TV film)
The Lincoln Conspiracy
1976 Genius
Kingston (TV film)
Násilník
One Away
Vražda na ulici (TV film)
Widow (TV film)
1975 Adventures of the Queen (TV film)
Bug
Demon, Demon (TV film)
Force Five (TV film)
The Legendary Curse of the Hope Diamond (TV film)
1974 99 and 44/100% Dead
Chosen Survivors
Disappearance of Flight 412, The (TV film)
Fiocco nero per Deborah, Un
Murder or Mercy (TV film)
Zlato
1973 Deliver Us From Evil (TV film)
Takoví jsme byli
The Iceman Cometh
1972 Eyes of Charles Sand, The (TV film)
Znamení Vlka (TV film)
1971 Brother John
Five Desperate Women (TV film)
Koncert pro Satana
Longstreet (TV film)
Resurrection of Zachary Wheeler, The
Revenge (TV film)
Útěk z Planety opic
1970 Black Water Gold (TV film)
Vojna není kojná
1969 Fear No Evil (TV film)
Most u Remagenu
1968 Helicopter Spies, The (TV film)
Jigsaw
Sergeant Ryker
1966 Velký Bill
1965 Rage to Live, A
1963 Monstrosity - vyp.
1961 Francis of Assisi
Sanctuary
1960 A Circle Of Deception
Crack in the Mirror
1959 Nátlak
1958 Certain Smile, A
In Love and War

TV seriály

1989 Christine Cromwell (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda v jazzovém klubu (S01E13)
1984 Hot Pursuit (TV seriál)
1983 Hotel (TV seriál)
1982 King's Crossing (TV seriál)
Matt Houston (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
Síla rodu (TV seriál)
1978 Dark Secret of Harvest Home, The (TV seriál)
Sword of Justice (TV seriál)
The Incredible Hulk (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
How the West Was Won (TV seriál)
1975 Bronk (TV seriál)
Medical Story (TV seriál)
Three for the Road (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 The Manhunter (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
The Wide World of Mystery (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)
The Delphi Bureau (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Džungle ve skleníku (S02E02)
Mary Tyler Moore (TV seriál)
You Certainly Are a Big Boy (S02E22)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
Cannon (TV seriál)
1970 Dan August (TV seriál)
McCloud (TV seriál)
Night Gallery (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
1966 Inspektor Hawk (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
Shane (TV seriál)
The Felony Squad (TV seriál)
1965 Court Martial (TV seriál)
The Big Valley (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 12 O'Clock High (TV seriál)
Profiles in Courage (TV seriál)
The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Breaking Point (TV seriál)
Espionage (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Greatest Show on Earth (TV seriál)
1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
Ben Casey (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Kraft Mystery Theater (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1957 Wagon Train (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1962 Jane

Host

TV pořady

1971 Mantrap (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace