foto

Michael Sinelnikoff

  • nar. 1.8.1928 (90 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Michael Sinelnikoff se narodil 1. srpna 1928 v Londýně, ačkoli oba jeho rodiče pocházeli z Ruska. Zatímco rodina jeho otce byla velmi chudá a přistěhovala se do Anglie výhradně s vyhlídkou lepšího zítřka, jeho matka pocházela z bohaté moskevské rodiny. Osud tomu chtěl, aby se tihle dva poznali, a když navíc Michaelův otec vynalezl zápalnou minometnou pušku, byly jakékoli finanční trable nadobro a neodvratně zažehnány.

Již odmala směřovaly jeho kroky na jeviště a v londýnské Kensington Garden si zahrál například v klasickém románu Petera Pana, aby následně jeho vcelku bezstarostný život narušila mračna v podobě Adolfa Hitlera a druhé světové války. Po jejím skončení vystudoval Sinelnikoff Královskou akademii dramatického umění a také Italian Conti School, ovšem v průběhu své dlouholeté televizní kariéry se stal více známý jako producent a režisér, nežli aktivní herec. Brzy po skončení školy totiž emigroval do Kanady, kde získal práci ve společnosto Broadcasting Corporation, pro níž natočil v rozmezí deseti let hned 70 televizních dramat. V průběhu příštích let pak pracoval Michael neúnavně pro tuto společnost jako herec, spisovatel, režisér nebo střihač.

Velký zlom přišel ale až v roce 1984, kdy se Sinelnikoff stal zakládajícím ředitelem dnes již slavné zábavní společnosti Cirque du Soleil, kterou dovedl, díky svým dlouholetým divadelním zkušenostem, k velkým úspěchům. Zde se také poprvé setkal se začínajícím producentem Lucem Campeauem, jenž mu v roce 1988 zařídil jeho nejslavnější hereckou roli profesora Sumerleeho v televizním fantasy seriálu ZTRACENÝ SVĚT, který se ale dostal na divácké obrazovky až o 11 let později.

Mimoto si ho můžeme pamatovat také třeba z filmu Martina Cambella TRESTNÍ PRÁVO z roku 1988, kde si zahrál s Garym Oldmanem nebo Kevinem Baconem. V poslední době pak ztvárnil například jednoho ze starších radních ve Snyderově BITVĚ U THERMOPYL a menší roli mu přidělil i Bill Paxton v jeho sportovním dramatu GOLFOVÝ SEN.

I přes svůj úctyhodný věk si Michael Sinelnikoff stále udržuje neskutečnou vitalitu, pracovní zápal a velkou lásku k vaření, klasické hudbě, cestování a četbě.

Jakub "lamps" Vopelka

Herecká filmografie

Filmy

2009 Králíček Sameťáček aneb Jak hračky ožívají
Zrádný prsten (TV film)
2006 300: Bitva u Thermopyl
2005 Golfový sen
2003 Chasing Holden
2002 Tichá noc (TV film)
1999 Kouzelný výtah
Taxman
The Lost World (TV film)
1998 Out of Mind: The Stories of H.P. Lovecraft (TV film)
Ztracený svět
1995 Hlasy ze zamčeného pokoje
1994 Mon amie Max
TekWar (TV film)
1991 Empire des lumières, L'
Final Heist, The (TV film)
Přísně tajné prázdniny
Quarrel, The
1990 Cursed
1989 Den první (TV film)
Umývání mozků
1988 Shades of Love: Tangerine Taxi (TV film)
Trestní zákon
1987 Midnight Magic (TV film)
1986 Barnum (TV film)
PTT jednotka: Plíživé nebezpečí (TV film)
Výběr (TV film)
1985 The Blue Man (TV film)

TV seriály

2009 Foundation, The (TV seriál)
2006 Bethune (TV seriál)
2004 Naked Josh (TV seriál)
2000 Ztracený svět (TV seriál) - herec, a.z.
All or Nothing (S02E01) - a.z.
Barbarians at the Gate (S01E22)
Prophecy (S01E21)
další epizody (12)
1999 Ztracený svět (TV seriál)
Creatures of the Dark (S01E11)
The Beast Within (S01E10)
Paradise Found (S01E09)
další epizody (11)
1986 Dcera senátora Spearfielda (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace