foto

Spike Milligan

  • nar. 16.4.1918
    Ahmed Nagar, Indie
  • zem. 27.2.2002 (83 let)
    blízko Rye, Východní Sussex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Terence Alan Patrick Sean „Spike“ Milligan se narodil v Ahmed Nagaru v Indii. Jeho otec, původem Irčan, kapitán Leo Alphonso Milligan sloužil v Britské indické armádě. Spike prožil dětsví v Indii. Před válkou hrával jako trumpetista s jazzovou skupinou. Během 2. Světové války, kdy již žil v Anglii, sloužil v Britské armádě u Královského dělostřelectva. Pro své vojenské kolegy připravoval mnoho zábavných vystoupení. Po válečném zranění se z něj stal konferenciér.

Po návratu do Anglie se opět vrátil k hraní v jazzové kapele. Jeho snem bylo proniknout do rozhlasu jako scénarista nebo herec. Nakonec se mu povedlo obojí. V rozhlasu BBC začal s Peter Sellersem, Harry Secombem a Michael Bentinem vysílat pořad Goon Show. Jednalo se o revoluční pořad, ve kterém každý z aktérů hrával vícero postav. V roce 1952 se u něj projevily duševní poruchy jako schizofrenie a deprese.

V roce 1956 s Peterem Sellersem chtěli převést humor Goon Show na televizní obrazovky. Prvním pokusem bylo THE IDIOT WEEKLY, PRICE 2D. Poté následovalo ještě mnoho dalších pokusů, ale žádné nebyly tak úspěšné jako původní vysílání Goon Show. V roce 1969 přišel s vlastním pořadem Q5. Jednalo o zcela inovativní styl podávání humoru. Šlo o satirické skeče, které převracely pravidla komiky na hlavu. Tento styl humoru měl velký vliv na práci Monty Python, kteří tento styl komiky proslavili po celém světě. Spika můžete také zahlédnout ve filmu MONTY PYTHON´S LIFE OF BRIAN.

Spike Milligan napsal také několik knížek s poezií, především pro děti jako např. Silly Verse for Kids. Jeho poezie je často označována za poezii nesmyslů. Přesto jeho báseň On the Ning Nang Nong byla v roce 1998 v celorepublikovém hlasování (UK) zvolena za nejoblíbenější komickou báseň.

Spike Milligen zemřel ve věku 83 let na onemocnění jater. Na svém náhrobním kameni chtěl mít napsáno : "I told you I was ill." Diecéze to nechtěla dovolit až došli ke kompromisu s irským překladem této věty.

mpmb1991

Herecká filmografie

Filmy

1999 The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1993 Umpijäässä
1988 Mr. H Is Late (TV film)
1983 Žlutovous
1981 History of the World: Part I
1979 Život Briana
1978 Pes baskervillský
1977 Dvojčata
Děvčátko a klokan
Fantastic Animation Festival
1976 Barney
1974 Cherry Picker, The
Last Turkey in the Shop Show, The (TV film)
The Great McGonagall
1973 Digby, the Biggest Dog in the World
Ghost in the Noonday Sun
Tři mušketýři
1972 Adolf Hitler - Můj podíl na jeho pádu
Alice's Adventures in Wonderland
Rentadick
The Adventures of Barry McKenzie
1971 The Magnificent Seven Deadly Sins
1970 'Wiltons' - The Handsomest Hall in Town (TV film)
Cucumber Castle (TV film)
1969 Kouzelný Kristián
Obývací ložnice
1962 Postman's Knock
1961 Invasion Quartet
Watch Your Stern
What a Whopper!
1960 Running Jumping & Standing Still Film, The
Suspect
1956 Case of the Mukkinese Battle Horn, The
Pantomania, or Dick Whittington (TV film)
1955 A Kid for Two Farthings
1952 Down Among the Z Men
Goonreel (TV film)
1951 Let's Go Crazy
Penny Points to Paradise

TV seriály

2000 Gormenghast (TV seriál)
1995 Vlci, čarodějnice a obři (TV seriál)
1994 Room 101 (TV seriál)
1987 Ratties, The (TV seriál)
1985 In Sickness and in Health (TV seriál)
1982 Comic Roots (TV seriál)
There's a Lot of It About (TV seriál)
1980 Lena (TV seriál)
1972 Milligan in... (TV seriál)
1970 Oh in Colour (TV seriál)
1969 Curry & Chips (TV seriál)
Q5 (TV seriál)
1968 Rita and Wally (TV seriál)
World of Beachcomber (TV seriál)
1967 Dee Time (TV seriál)
1965 Not Only... But Also (TV seriál)
Till Death Us Do Part (TV seriál)
1964 The Roy Castle Show (TV seriál)
1963 Telegoons, The (TV seriál)
1956 Idiot Weekly, Price 2d, The (TV seriál)
Show Called Fred, A (TV seriál)
Son of Fred (TV seriál)

Dokumentární

2018 The Ghost of Peter Sellers - a.z.
2003 Barry Humphries Gives Us the Good Oil - a.z.
1995 Heroes of Comedy (TV seriál)
1977 Everyman (TV seriál)
1972 John & Yoko in Syracuse, New York (TV film)
1967 Heart of Show Business, The (koncert)
1955 This Is Your Life (TV seriál)

Scenáristická filmografie

TV seriály

1975 The Punch Review (TV seriál)

Host

TV pořady

1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1971 Marty Feldman Comedy Machine, The (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1966 Secombe and Friends (TV pořad)
1965 Jackanory (TV pořad)