foto

Jusup Razykov

  • nar. 5.6.1957 (62 let)
    Taškent, Uzbekistán, Sovětský svaz

Biografie

Jusup Razykov (1957, Taškent, Uzbekistán) absolvoval scenáristiku na VGIK (1986) a za svůj celovečerní hraný debut Řečník (Voiz, 1999 – MFF KV 2000), v němž pranýřoval pokrytectví a snaživost naivního revolucionáře, získal Cenu ruské kritiky. Nově aktuální téma mnohoženství pojednal v kriticky vyhroceném snímku Ženskoje carstvo (Ženské království, 2000). Jako ředitel taškentského studia Uzbekfilm natočil mezinárodně úspěšný film Soudruh Bojkenžajev (O’rtok Boykenjayjev, 2002 – MFF KV 2003) – v poloze černé grotesky v něm evokuje tupost, primitivnost a servilnost funkcionářů sovětské éry. Ve filmu Gastarbeitr (2009 – MFF KV 2010) se kriticky vyslovoval k pokleslosti poměrů prostoupených mafiánskými aktivitami.

48. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2018 Taněc s sabljami
2017 Tureckoje sedlo
2013 Hanba
2009 Gastarbeitr
2005 Erkak
2000 Ayollar saltanaty
1998 Voiz

TV seriály

2017 Isčeznuvšaja (TV seriál)
2015 Domrabotnica (TV seriál)
Udar zodiaka (TV seriál)
2012 Mať i mačecha (TV seriál)
Sklifosovskij (TV seriál)

Dokumentární

2008 Planeta Pravoslavija (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Taněc s sabljami
2017 Koroleva pri ispolněnii (TV film)
Sekret neprystupnoji krasuni (TV film)
Tureckoje sedlo
2015 Pobeg iz Moskvabada
2007 Shima
2005 Erkak
2000 Ayollar saltanaty
1985 Daira

TV seriály

2018 Iščejka 3 (TV seriál)
2017 Isčeznuvšaja (TV seriál)
2012 Bednyje rodstvenniki (TV seriál)
Mať i mačecha (TV seriál)
Sklifosovskij 1 (TV seriál)
2009 Petrovka, 38. Komanda Semenova (TV seriál)

Dokumentární

2008 Planeta Pravoslavija (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace