foto

Josef Sommer

  • nar. 26.6.1934 (84 let)
    Griefswald, Německá říše
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Josef Sommer je poměrně často obsazovaným filmovým i televizním specialistou na vedlejší role. Jeho rodné jméno je Maximilian Josef Sommer, narodil se 26. června 1934 v německém Greifswaldu, vyrůstal však v USA v Severní Karolíně. Je synem matky Elizabeth a otce Clemonse Sommera, který působil jako profesor historie umění na Univerzitě Severní Karolíny (University of North Carolina).

Sommer začínal s herectvím již od svých devíti let, kdy debutoval v inscenaci Watch of the Rhine jako člen Playmakers Carolina v severokarolinském Chapel Hill, zkušenosti sbíral také na Amerických shakespearovských slavnostech.

Ve filmu debutoval v roce 1971 v DRSNÉM HARRYM (Dirty Harry), tvrdším krimifilmu s Clintem Eastwoodem, kde si zahrál roli okresního prokurátora. Od té doby se objevil v téměř stech rolích ve filmu i v televizi, zpravidla se jednalo o vedlejší role, mnohdy i ve slavných filmech - např. STEPFORDSKÉ PANIČKY (1975), sci-fi Stevena Spielberga BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU (1977), dramata SOPHIINA VOLBA (1982), SILKWOODOVÁ (1983), SVĚDEK (1985), z novějších filmů zmíním např. ZVLÁŠTNÍ DNY (1995), DRSNEJ SHAFT (2000) či X-MEN: POSLEDNÍ VZDOR (2006).

Sommerovou specialitou byly role zkorumpovaných politiků a křivolakých policejních důstojníků či podnikatelů. Zajímavostí je, že si zahrál role hned tří amerických prezidentů: Geralda Forda v televzním filmu THE BETTY FORD STORY (1987), Franklina D. Roosevelta v televizním seriálu THE KENNEDYS OF MASSACHUSETTS (1990) a Woodrowa Wilsona v seriálu MLADÝ INDIANA JONES (1992), k tomu lze připočíst i jednu roli prezidenta fiktivního ve sci-fi X-MEN: POSLEDNÍ VZDOR (2006).

Josef Sommer, který se občas věnuje taktéž divadelnímu herectví, vystudoval Carnegie Institute of Technology a má dceru Marii.

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2008 Mladý Indiana Jones: Nový vítr
Ve službách války
2007 Invaze
2006 The Elephant King
X-Men: Poslední vzdor
2002 Nejhorší obavy
Searching for Paradise
2000 Drsnej Shaft
Otec rodiny
Příští správná věc
1999 Hon na vraha (TV film)
1998 Doktor Flastr
Lulu na mostě
Skandál Bulworth
Zakázaná touha
1996 Cela smrti
Co skrývá Amerika (TV film)
Lekce (TV film)
1995 Dopis vrahovi (TV film)
Kansas (TV film)
Valentino
Zvláštní dny
1994 Assault at West Point: The Court-Martial of Johnson Whittaker (TV film)
Cultivating Charlie
Nejsem blázen
Nepijte vodu (TV film)
Vnitřní nepřítel (TV film)
1993 Rukojmí (TV film)
V moci posedlosti
1992 Citizen Cohn (TV film)
Procitnutí (TV film)
Šampióni
1991 Stíny a mlha
1990 Hamlet (TV film)
When Will I Be Loved? (TV film)
1989 Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (TV film)
Drákulova vdova
Forced March
Je naděje
Most do ticha (TV film)
Prachy, moc a vražda (TV film)
Vražda na Broadwayi
1987 Special Friendship, A (TV film)
The Betty Ford Story (TV film)
Vraždy s růžencem
Wide Net, The (TV film)
1986 Yuri Nosenko, KGB (TV film)
1985 Brotherly Love (TV film)
DARYL
Svědek
Terč
The Execution of Raymond Graham (TV film)
1984 Člověk z ledu
1983 Independence Day
Saigon v roce Kočky (TV film)
Silkwoodová
Šumivé cyankáli (TV film)
1982 Klid noci
Sophiina volba
Techtle mechtle
1981 Bankovní převod
Bez zlého úmyslu
Rudí
1980 Doctor Franken (TV film)
Henderson Monster, The (TV film)
Ztraceni beze stop
1979 Too Far to Go (TV film)
1978 Oliverův příběh
1977 Blízká setkání třetího druhu
1976 Na černé listině
1975 Stepfordské paničky
Valley Forge (TV film)
1974 Enemies (TV film)
Man on a Swing
1971 Drsný Harry

TV seriály

2004 Západní křídlo (TV seriál)
Slow News Day (S05E12)
2003 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Filantrop (S02E17)
2002 Beze stopy (TV seriál)
2001 Ally McBealová (TV seriál)
Cesta za štěstím (S04E17)
2000 Právo a pořádek (TV seriál)
Entitled (S10E14)
1996 Právo a pořádek (TV seriál)
Corruption (S07E05)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 A Woman Named Jackie (TV seriál)
The Company II: Oběti (TV seriál)
1990 The Kennedys of Massachusetts (TV seriál)
1988 Hothouse (TV seriál)
1979 The Scarlet Letter (TV seriál)
1978 Mourning Becomes Electra (TV seriál)
1977 Best of Families, The (TV seriál)

Dokumentární

2002 Benjamin Franklin (TV seriál)
2001 Impressionists, The (TV film)
1982 Making of 'Absence of Malice', The (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace