foto

Lesley-Anne Down

  • nar. 17.3.1954 (65 let)
    Wandsworth, Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Lesley-Anne Down se narodila v Londýně. Matka Isabel pocházela ze Skotska, strýc Michael byl armádním majorem. Rané dětství trávila Lesley-Anne v londýnské části Putney. V deseti o sobě dala v rodné Británii vědět jako modelka a herečka a ve dvanácti údajně nechala školy. Vyhrála několik soutěží krásy a v patnácti letech (1970) byla vyhlášena „nejkrásnější britskou ´náctiletou´ dívkou“. V té době se také začal její desetiletý vztah s britským hercem a režisérem Brucem Robinsonem. V sedmnácti se objevila v Americe.

Během natáčení seriálu „Tak jde čas“ (1965) se její otec chystal kvůli povinnostem vrátit zpět do Anglie, namísto toho se ale vzhledem k akutním srdečním potížím podrobil operaci (čtyřnásobný bypass. V letech 1973 – 1975 Downová zpodobnila Georginu Worsleyovou v populárním seriálu „Upstairs, Downstairs“, který dosáhl úspěchu také v Americe a díky němu si také udělala jméno. Krátce poté se v rouše Evině objevila britském pánském časopise „Mayfair“ (nafotil ji Peter Douglas, syn slavného herce Kirka Douglase). Později Lesley-Anne vymáhala soudně originály.

Do filmu RŮŽOVÝ PANTER ZNOVU ZASAHUJE (1976) byla původně obsazena Švédka Maud Adamsová (známá už z bondovky „mooreovky“ MUŽ SE ZLATOU ZBRANÍ, 1974), ale po dvou dnech natáčení byla z nějakých důvodů vystřídána právě Lesley-Anne Downovou. Dále to byla muzikálová komedie A LITTLE NIGHT MUSIC (1977) po boku Liz Taylorové a romantické válečné drama HANOVER STREET (1979), vedle Harrisona Forda. Zapsala se v dramatu BETSY (1978) s Laurencem Olivierem.

Následovaly dva dobrodružné krimi-snímky: PRVNÍ VELKÁ VLAKOVÁ LOUPEŽ (1979) Michaela Crichtona s Seanem Connerym a HRA S DIAMANTY (1980) s Burtem Reynoldsem. S prvním manželem, Enrique Gabrielem se poznali při natáčení mysteriózního thrilleru SFINGA (1981) a vzali se jenom o pár dní později. Manželství mělo jepičí život, v roce 1982 bylo prohlášeno za neplatné, Lesley-Anne na něj ale vzpomíná jako na „vzrušující jízdu“. Nedlouho poté potkala režiséra Williama Friedkina (FRANCOUZSKÁ SPOJKA, VYMÍTAČ ĎÁBLA), svého druhého manžela (1982 - 1985).

Známá je rovněž pro své role v televizních filmech (ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ ve verzi z roku 1982 s Anthony Hopkinsem a s ním si zahrála i v romantickém dramatu VÍTĚZNÝ OBLOUK, 1985) a seriálech jako „Poslední dny Pompejí“ (1984) a „Sever a Jih“ (1985 - 1986), kde hrála jižanskou krásku a kde se také seznámila s kameramanem Donem FauntLeRoyem, se kterým žije dodnes. V roce 1990 se dočkala úlohy v „primetimovém“ seriálovém hitu „Dallas“ - v šesti epizodách hrála Stephanii Rogersovou, dále v soap-opeře „Sunset Beach“ (1997 – 1999). Od března 2003 ji můžeme vidět jako Jacqueline Payne Maroneovou v nekonečném seriále „Báječní a bohatí“. Na divadle se předvedla v „Hamletovi“ a v muzikálu „Nadějné vyhlídky“.

S Donem FauntLeRoyem má syna George-Edwarda (1998), z manželství s Friedkinem syna Jacka (1982). Do úzké rodiny patří ještě dvě FauntLeRoyovy dcery Season a Juliana. V současné době žijí v kalifornském Malibu. Když zrovna Lesley-Anne nefilmuje, tráví svůj volný čas nejraději se svými dětmi a zvířaty. Vlastní širokou sbírku viktoriánských dětských knížek, které shromažďuje od svých patnácti let.

Během kariéry získala britskou cenu pro „nejslibnějšího nastupujícího herce“ (1978), nominaci na Zlatý glóbus pro „nejlepší herečku ve vedlejší seriálové nebo televizní roli“ (1986) za „Sever a Jih“, dále cenu Rose D'or pro „nejlepší herečku v soap-opeře“ (2005) za „Báječní a bohatí“, za který dostala ještě jednu cenu v roce 2006. Její tvář se na nás smála z obálek časopisů po celém světě, včetně „Life“.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Gates of Darkness
Of God and Kings
2017 Alex & The List
Justice
2016 I Am Watching You
2015 Absolution
Kill Me, Deadly
2014 Dark House
2011 My Dog's Christmas Miracle (TV film)
Rosewood Lane
2006 Seven Days of Grace
Žoldáci spravedlnosti
2005 Dnes zemřeš!
2002 13th Child
Zločiny podle Mary Higgins Clark: Patříš jen mně (TV film)
2001 Dokonalá manželka (TV film)
Meeksville Ghost, The
2000 Královská garda
1998 Mladá srdce (TV film)
1997 Vetřelec 007
1996 Klub tajných agentů
Pán šelem - Braxovo oko (TV film)
1995 Rodina policajtů (TV film)
1994 Munchie Strikes Back
Touha smrti V
Za zavřenými dveřmi
1993 Noční past
1992 1775 (TV film)
Hranice vášně
1989 Noční procházka (TV film)
The Frog Girl (TV film)
1988 Indiscreet (TV film)
Klub zabijáků (TV film)
1987 Život s kapelou
1986 Kočovníci smrti
1985 Vítězný oblouk (TV film)
1982 Vždyť je to hračka (TV film)
Zvoník od Matky Boží (TV film)
1981 Sfinga
Unity (TV film)
1980 Hra s diamanty
1979 Hanover Street
1978 Betsy
One and Only Phyllis Dixey, The (TV film)
První velká vlaková loupež
1977 Heartbreak House (TV film)
Malá noční hudba
1976 Růžový panter znovu zasahuje
1975 Brannigan
1974 Ze záhrobí
1973 Scalawag
1972 Papežka Jana
1971 All the Right Noises
Assault
Countess Dracula
To Lay a Ghost (TV film)
1970 Sin un adiós
1969 The Smashing Bird I Used to Know

TV seriály

1997 Sunset Beach (TV seriál)
1994 Nebe a peklo (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
Maggie the Model (S01E13)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
1986 Sever a Jih II (TV seriál)
1985 Sever a Jih (TV seriál)
1984 Poslední dny Pompejí (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1974 Bedtime Stories (TV seriál)
1971 Upstairs, Downstairs (TV seriál)

Dokumentární

2002 After Upstairs Downstairs (TV film)
1980 Don Siegel: Last of the Independents (TV film)

Host

TV pořady

1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce