foto

Tobias Lindholm

  • nar. 5.7.1977 (43 let)
    Næstved, Dánsko

Biografie

Tobias Lindholm (1977) patří k nejzajímavějším autorům současného dánského filmu. Absolvoval katedru scenáristiky na Dánské národní filmové škole (2007). Následně pracoval pro televizi, kde na sebe upozornil jako jeden z autorů seriálu Borgen (od roku 2010), který byl oceněn prestižní britskou Cenou BAFTA. Jako scenárista velmi úzce spolupracoval s předním dánským filmařem Thomasem Vinterbergem, s nímž napsal scénáře k filmům Submarino (2010), ten byl uveden na Berlinale, a Hon (Jagten, 2012), prezentovaný v hlavní canneské soutěži. Oba byly v předchozích letech uvedeny na MFF Karlovy Vary. Českým divákům byl festivalem zprostředkován i Lindholmův celovečerní debut R (2010), mnohdy označovaný za nejlepší vězeňský film posledních let. Ani Únos (2012), jeho druhý film, neuhýbá před surovostí současné reality.

48. MFF Karlovy Vary

Scenáristická filmografie

Filmy

2021 Smagen af sult
2020 Chlast
2016 Komuna
2015 9. duben
Boj
2013 V hodině rysa
2012 Hon
Únos
2010 R
Submarino
2009 København

TV seriály

2020 Efterforskningen (TV seriál)
In dubio pre reo (E06)
Et helt menneske (E05)
1280 meter (E04)
další epizody (6)
2017 MINDHUNTER: Lovci myšlenek (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
2016 Špinavý byznys (TV seriál)
2011 Vláda (TV seriál)
Poznámka mimořádné povahy (S02E10)
Právo na soukromí (S02E09)
Co ztratíš uvnitř, získej navenek – druhá část (S02E08)
další epizody (6)
2010 Vláda (TV seriál)
První úterý v říjnu (S01E10)
Rozděl a panuj (S01E09)
Státní návštěva (S01E06)
další epizody (5)
2008 Summerovi (TV seriál)

Dokumentární

2014 Våbensmuglingen

Režijní filmografie

Filmy

2015 Boj
2012 Únos
2010 R

TV seriály

2020 Efterforskningen (TV seriál)
In dubio pre reo (E06)
Et helt menneske (E05)
1280 meter (E04)
další epizody (6)
2017 MINDHUNTER: Lovci myšlenek (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)

Dokumentární

2013 Venice 70: Future Reloaded

Herecká filmografie

Filmy

2010 R

Host

TV pořady

2013 Nordisk prisgalla (TV pořad)
2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(51)