foto

Joanne Whalley

  • nar. 25.8.1961 (56 let)
    Salford, Manchester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joanne se narodila v anglickém Manchesteru. Rodiče ji už od útlého věku podporovali v herectví, a tak se Joanne již jako dítě objevovala ve školních divadelních představeních, aby již ve věku 10 let získala roli v populárním britském – a nejdéle běžícím seriálu v historii - CORONATION STREET. Poté si zahrála ještě v seriálech EMMERDALE FARM a A KIND OF LOVING. Po těchto televizních úspěších se stala členkou anglického Royal Court Theatre, kde hrála klasické role v dramatech jako například Čechovovy TŘI SESTRY.

Opět se jí podařilo přitáhnout k sobě trochu pozornosti ve snímku PINK FLOYD: THE WALL z roku 1982. V roce 1985 se objevila po boku Ruperta Everetta a Mirandy Richardson v životopisném dramatu o poslední ženě, která byla ve Velké Británii odsouzena k smrti, nazvaném TANEC S CIZINCEM. V tomtéž roce si zahrála v satirické komedii NO SURRENDER, kde byl jejím hereckým partnerem Ray McAnally, a s Anthony Hopkinsem se objevila v sociálním dramatu THE GOOD FATHER. O dva roky později si zahrála hlavní roli ve snímku WILL YOU LOVE ME TOMORROW. V roce 1988 ji pak režisér Ron Howard obsadil do role Sorshy v dobrodružném fantasy snímku WILLOW, který byl pro Joanne jejím prvním hollywoodským filmem. Kvůli roli Sorshy si Joanne dokonce obarvila své tmavě hnědé vlasy na zářivě rudé. Zde se také seznámila se svým budoucím manželem Valem Kilmerem, do kteréo se vášnivě zamilovala a pár se vzal ještě téhož roku.

O rok později si se svým manželem zahrála ve filmu ZABIJ MĚ OPĚT. V tomto filmu ztvárnila roli rafinované zlodějky Fay Fosterové, která nafinguje vlastní smrt, aby získala peníze ukradené mafii sama pro sebe. V tomtéž roce se objevila jako exotická tanečnice, modelka a call-girl Christine Keeler ve snímku SCANDAL, který mapoval sexuální skandál členů britské vlády z počátku 60. let. V roce 1990 se objevila s Charliem Sheenem v akčním snímku NÁMOŘNÍ PĚCHOTA a o rok později si zahrála s Tomem Berengerem v mysteriózním krimi thrilleru BEZ IDENTITY. V roce 1994 se objevila v titulní roli seriálu SCARLETT – jejím hereckým partnerem v roli Rhetta Butlera byl Timothy Dalton. SCARLET však nezískala příliš dobré kritiky a herecká kariéra Joanne touto rolí utrpěla. Více pozornosti médií a veřejnosti jí pak nepřinesla bohužel další role, ale rozpad jejího manželství s Valem Kilmerem, se kterým měla dvě děti – syna Jacka a dceru Mercedes.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Gardel
Musa
2015 Ark, The (TV film)
2013 Challenger (TV film)
2011 Twixt
2010 Golf in the Kingdom
2009 Diverted (TV film)
Revanš
2007 Life Line (TV film)
Záplava
2006 Played
2005 Child of Mine (TV film)
Kaliforňanky
Panenská královna (TV film)
2002 Dostih pro Virginii
Tři sestry a jeden pohřeb
2000 Bez dechu
Jackie (TV film)
Když procitne zem (TV film)
Obviněn
1999 Texas Funeral, A
1997 Muž, který věděl příliš málo
1994 Mother's Boys
Porota
Správný muž v Africe
1993 Secret Rapture, The
1992 Storyville
1991 Ztracená totožnost
1990 Námořní pěchota
Velký muž
1989 Aféra Profumo
Zabij mě opět
1988 Jak zabít kněze
Willow
1987 Will You Love Me Tomorrow (TV film)
1985 Good Father, The
No Surrender
Tanec s cizincem
1984 Duch Vánoc (TV film)
1982 Pink Floyd: The Wall

TV seriály

2017 Bílá princezna (TV seriál)
2016 Beowulf: Návrat do Shieldlandu (TV seriál)
2015 A.D. The Bible Continues (TV seriál)
Wolf Hall (TV seriál)
Nepříjemnosti (E05)
Anna Regina (E03)
Kouzlo s třemi kartami (E01)
2014 Jamaica Inn (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2013 Borgiové (TV seriál)
Vladař (S03E10)
Výbušný plán (S03E09)
Lucreziin gambit (S03E07)
další epizody (8)
2012 Borgiové (TV seriál)
Zpověď (S02E10)
Svět zázraků (S02E09)
Pravda a lži (S02E08)
další epizody (10)
2011 Borgiové (TV seriál)
Nikdo (S01E09)
Francouzský král (S01E06)
Zamilovaní Borgiové (S01E05)
další epizody (7)
2005 Myšlenky zločince (TV seriál)
Extrémní agresor (S01E01)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
2003 40 (TV seriál)
1994 Scarlett (TV seriál)
1989 TV Dante, A (TV seriál)
1986 Singing Detective, The (TV seriál)
1985 Edge of Darkness (TV seriál)
1983 Reilly: Ace of Spies (TV seriál)
1982 Kind of Loving, A (TV seriál)
1980 Coming Home (TV seriál)
1972 Emmerdale Farm (TV seriál)
1968 How We Used to Live (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)

Dokumentární

1967 Omnibus (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace