foto

Shirin Neshat

  • nar. 26.3.1957 (63 let)
    Ghazvin, Írán

Biografie

Shirin Neshatová vyrůstala v dobře situované íránské rodině s prozápadními názory. V sedmnácti letech odjela studovat na Kalifornskou univerzitu v Berkeley. V USA se prosadila jako fotografka. K narativnímu filmu přešla od lyrických videoinstalací (např. Zanícení, 1999; Nezkrotnost, 1998). Měla samostatné výstavy mj. v newyorském Whitney Museum či montrealském Musée d’Art Contemporain. Tématem jejích prací zůstává genderová politika a právo na sebeurčení. Režijní debut Ženy bez mužů, který natočila v Maroku jako volné pokračování své předchozí práce, především videoinstalace Zarin (2005), jí vynesl Stříbrného lva na MFF v Benátkách. Žije v New Yorku. Pro vyhraněnou kritiku postavení žen v íránské muslimské společnosti jí bylo znemožněno vrátit se do vlasti.

Zdroj: MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2017 Auf der Suche nach Oum Kulthum
2009 Ženy bez mužů
2005 Zarin
2004 Mahdokht
2003 Last Word, The
2002 Fervor
Passage
Possessed
Tooba
1999 Rapture
1998 Turbulent

Dokumentární

2013 Venice 70: Future Reloaded

Divadelní záznam

2018 Aida (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2002 K

Dokumentární

2019 Body of Truth

Producentská filmografie

Host

TV pořady

2004 At the Movies (TV pořad)
2002 Durch die Nacht mit... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky