foto

Linda Gray

  • nar. 12.9.1940 (78 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, režisérka a producentka Linda Ann Gray se narodila 12. září 1940 v kalifornské Santa Monice, USA. Se svým otcem hodinářem vyrůstala v Culver City, Kalifornia, kde navštěvovala Notre Dame Academy. V 60. letech se živila jako modelka a k filmovému světu se přiblížila teprve na prahu třicítky, a to zcela atypicky, její štíhlé nohy ozdobily reklamní plakát k slavnému filmu Absolvent (1967).

Kariéru začala v 70. letech hostováním v seriálech MARCUS WELBY, M. D. (1969) a MCCLOUD (1970). V roce 1977 hrála transsexuální modelku v americkém TV seriálu ALL THAT GLITTERS. Ovšem teprve postava Sue Ellen Ewing ve slavné americké "mýdlové opeře" DALLAS (1978 - 1991) ji zpopularizovala na celém světě. Setrvala v roli až do roku 1989, podílela se na této sérii i režijně a získala také nominaci na cenu Emmy 1981za nejlepší ženský herecký výkon. Linda Gray se objevila i v jiných filmech a seriálech - MELROCE PLACE (1992), MODELKY S.R.O. (1994), DALLAS: J. R. SE VRACÍ (1996), DALLAS: VÁLKA EWINGŮ (1998), McBRIDE:TO JE VRAŽDA, MADAM (2005), nikdy však už na obrovskou popularitu 80. let nenavázala. V roce 2001 si zahrála divadelní roli paní Robinsonové z hry Absolvent na West End Theatre. Na rok 2012 se chystá velký comeback kultovního seriálu DALLAS, kde se vrací opět v roli Sue Ellen Ewing.

Linda byla vdaná za Eda Thrashera dlouhých 21 let, nyní jsou rozvedeni. Dnes už 70. letá bruneta je stále velmi atraktivní ženou, vychovala dceru Kehly a syna Jeffa a raduje se z několika vnoučat. Nezahálí ani profesně, vlastní úspěšnou produkční společnost a podílí se na projektu divadelního čtení „Bette Davis Speaks“. V rámci charity propaguje jako vyslankyně dobré vůle OSN v Nikaragui a Indii dokument o zdraví žen a dětí. Momentálně bydlí v Los Angeles.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dokonalé protiklady
2012 Hidden Moon
2011 To petagma tou kyknou
2010 Mery v očekávání
1998 Dallas: Válka Ewingů (TV film)
Star of Jaipur
1997 Prázdná kolébka (TV film)
1996 Dallas: J. R. se vrací (TV film)
1994 Osudné setkání (TV film)
Surové hry (TV film)
To My Daughter with Love (TV film)
1993 Bonanza: Návrat (TV film)
Proč moje dcera? (TV film)
1992 Highway Heartbreaker (TV film)
1991 Entertainers, The (TV film)
Oscar
1987 Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Pinocchio a vládce noci
1982 Not in Front of the Children (TV film)
1981 Body Human: The Loving Process - Men, The (TV film)
Body Human: The Loving Process - Women, The (TV film)
1980 Divocí a svobodní (TV film)
Haywire (TV film)
1979 Two Worlds of Jennie Logan, The (TV film)
1978 Grass Is Always Greener Over the Septic Tank, The (TV film)
1977 Murder in Peyton Place (TV film)
1976 Dogs
1975 Big Rip-Off, The (TV film)
Šťastná ruka
1963 Palm Springs Weekend

TV seriály

2017 Hand of God (TV seriál)
We Can't Go Back (S02E03)
Gathering Dust (S02E01)
2015 To je tvoje máma? (TV seriál)
2014 Dallas (TV seriál)
Brave New World (S03E15)
Endgame (S03E14)
Boxed In (S03E13)
další epizody (15)
2013 Dallas (TV seriál)
Legacies (S02E15)
Guilt by Association (S02E14)
Love & Family (S02E13)
další epizody (15)
2012 Dallas (TV seriál)
Revelations (S01E10)
Family Business (S01E09)
No Good Deed (S01E08)
další epizody (8)
2008 90210: Nová generace (TV seriál)
1994 Modelky s.r.o. (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1977 All That Glitters (TV seriál)

Dokumentární

2013 80. léta: Dekáda inspirace (TV seriál)
2004 Dallas Reunion: Return to Southfork (TV film)
2003 Intimate Portrait: Linda Gray (TV film)
2002 After Dallas (TV film)
1977 Amazing World of Psychic Phenomena, The

TV pořady

2000 Doing Dallas (TV pořad)
GPTV (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1980 Circus of the Stars #5 (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1978 Dallas (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace