foto

Dyan Cannon

  • nar. 4.1.1937 (82 let)
    Tacoma, Washington, USA

Biografie

Narodila se 4. ledna 1937 v přístavním městě Tacoma ve státě Washington v židovské rodině jako Samile Diane Friesen. Pseudonym jí vymyslel producent Jerry Wald. Její otec Ben se živil jako pojišťovací agent, matka Claire byla v domácnosti. Dyan začala studovat antropologii na University of Washington, po dvou letech ale odešla do Los Angeles. Začala živit jako modelka a po herecké průpravě u Sanforda Meisnera začaly přicházet i první filmové role. Debutovala roku 1960 malou rolí v kriminálním dramatu THE RISE AND FALL OF LEGS DIAMOND. Ve stejném roce se také objevila v několika televizních seriálech.

Mladé herečky si povšiml jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu, Cary Grant. Po několika letech bouřlivého soužití se vzali, a v roce 1966 se jim narodila dcera Jennifer. Manželství skončilo po třech letech rozvodem, a Dyan Cannon se vrátila k herectví. V roce 1969 získává svou první nominaci na Oscara za roli Alice ve filmu BOB & CAROL & TED & ALICE. Další úspěchy na sebe nenechají dlouho čekat. Následuje akční drama KOŘIST Henriho Verneuila, kde se Cannon objevila spolu s Omarem Sharifem, Jean-Paulem Belmondem a Robertem Hosseinem nebo kriminální komedie Blakea Edwardse POMSTA RŮŽOVÉHO PANTERA, kde ztvárnila energickou sekretářku mafiánského bosse. Další nominaci získává v roce 1977 za autorský snímek NUMBER ONE, na kterém se podílela i jako střihačka, producentka a autorka hudby. Třetí nominace na Oscara pak přichází za roli Julie Farnsworth ve filmu NEBE POČKÁ (za tuto roli získala Zlatý glóbus). K režii se vrátila v roce 1990, kdy vytvořila další autorský film THE END OF INNOCENCE, který produkoval její druhý manžel, realitní magnát Stanley Fimberg. I toto manželství však skončilo rozvodem.

V posledních dvaceti letech se Dyan Cannon objevuje převážně v televizní tvorbě. Čeští diváci ji mohli zaznamenat např. v seriálu ALLY MCBEALOVÁ.

Vesper "vesper001" Lynd

Herecká filmografie

Filmy

2010 Women Without Men (TV film)
2008 Půlnoční polibek (TV film)
2005 Klub osamělých v Boynton Beach
2003 Klokan Jack
2000 Moje matka je špion! (TV film)
1999 Kiss of a Stranger
1998 Black Jaq (TV film)
Harlequin 9 - Zlaté děvče (TV film)
Vzácný gen
1997 Allie & Me
Beverly Hills Family Robinson (TV film)
Osm hlav v cestovní tašce
Ta zatracená kočka
Tanec na vlnách
1996 The Rockford Files: If the Frame Fits... (TV film)
1995 Perry Mason: Případ žárlivého vtipálka (TV film)
1993 Dobrodružství létající okurky
Nepravdivý příběh (TV film)
1992 Vánoce v Connecticutu (TV film)
1991 Kriminálnice (TV film)
1990 The End of Innocence
1988 Caddyshack II
Manželské etudy
Rock 'n' Roll Mom (TV film)
1985 Arthur the King (TV film)
Jenny's War (TV film)
1983 Malibu (TV film)
1982 Autor! Autor!
Having It All (TV film)
Smrtící past
1980 Bláznivá cesta
Znovu na cestě
1978 Lady of the House (TV film)
Nebe může počkat
Pomsta Růžového pantera
1974 Child Under a Leaf
Virginia Hill Story, The (TV film)
1973 Konec Sheily
Shamus
1971 Andersonovy nahrávky
Doctors' Wives
Kořist
Such Good Friends
The Love Machine
1969 Bob a Carol a Ted a Alice
1960 The Rise and Fall of Legs Diamond
This Rebel Breed

TV seriály

2002 Ally McBealová (TV seriál) - a.z.
Popojedem (S05E22) - a.z.
2001 Three Sisters (TV seriál)
2000 Ally McBealová (TV seriál)
Silnější než smrt (S03E16)
1999 Ally McBealová (TV seriál)
Rozbouřené vody (S03E05)
Ve víru vášní (S03E04)
Myčka (S03E01)
další epizody (6)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Vánoční nálada (S02E10)
Šťastné vzpomínky (S02E07)
Svět bez lásky (S02E06)
další epizody (6)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Stříbrné zvonky (S01E11)
Buď světu andělem (S01E10)
Vyplakané slzy (S01E05)
další epizody (4)
1984 Master of the Game (TV seriál)
1960 Full Circle (TV seriál)
The Aquanauts (TV seriál)
1958 Bat Masterson (TV seriál)

Dokumentární

2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
2009 Sex in '69: The Sexual Revolution in America
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
The Curious Case of Inspector Clouseau (TV film)
2001 Hollywood Remembers Walter Matthau (TV film)
Intimate Portrait: Raquel Welch (TV film)
1994 Michael Caine: Rozbití bariéry (TV film)
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1962 Jane

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1982 Women I Love: Beautiful But Funny (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace