Reklama

Reklama

Bill Monroe

Bill Monroe

nar. 13.09.1911
Rosine, Kentucky, USA

zem. 09.09.1996 (84 let)
Nashville, Tennessee, USA

Biografie

William Smith Monroe neboli Bill Monroe se narodil 13. Září roku 1911, v městečku Rosine v Kentucky. Už jako malý chlapec se učil písně od své matky Malissy a svého strýce Pendletona Vandivera. Strýc byl již tehdy uznávaný houslista a jeho jméno později Billl zvěčnil skladbou o něm, s názvem Uncle Pen. Možná že právě on byl pro něho tou největší inspirací i při výběru nástroje – mandolíny, která má stejné ladění jako housle.

V roce 1927 Bill se svými bratry založil skupinu Monroe Brothers a stali se autory nesčetných písní a instrumentálních skladeb. Billův, do té doby nevídaný styl hraní na mandolínu, se během krátké doby stal velmi oblíbeným a začali jej napodobovat mnozí hudebníci. Právem proto byl a bude vždy označován za zakladatele hudebního stylu zvaného Bluegrass. Billovy písně i instrumentální skladby, se tak během let staly bluegrassovými standardy, které tak jako u Jazzu i jiných žánrů, zná a hraje každý hudebník daného stylu. Stal se inspirací i pro hudebníky z jiných stylů, z nich alespoň ten nejslavnější – Elvis Presley a Billova skladba Blue moon of Kentucky.

Nejznámější se ale stala až jeho sestava Blue Grass Boys, se kterou roce 1939 prorazil i do Grand Ole Opry. V kapele se okolo Billa postupně vystřídala dlouhá řada známých muzikantů, jmenovitě například Don Reno, Lester Flatt a Earl Scruggs, Del Mc Coury, Vassar Clements, Peter Rowan, Mac Wiseman a jiní, nejznámější sestava však asi dodnes zůstane ta s Flattem a Scruggsem. Kapela měla na tehdejší dobu nový až revoluční zvuk, unikátní rytmika tvořená kontrabasem a mandolínou, podepřená kytarou, houslemi a doplněna Billovým tenorem a vícehlasým vokálem.

Bill Monroe byl oceněn v roce 1970 uvedením do síně slávy Country Music Hall of Fame, v roce 1991 do mezinárodní International Bluegrass Musiv Hall of Honory a v roce 1997 posmrtně do Rock and Roll Hall of Fame. Během jeho života, ale i po jeho smrti, vznikla o něm celá řada dokumentárních pořadů, filmů, ale především hudebních nosičů.

Bill Monroe zemřel 9. září 1996.

Milan "bambulois" Marek

Herec

Host

Reklama

Reklama