foto

Portia de Rossi

  • nar. 31.1.1973 (44 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Amanda Lee Rogersová v australském Melbourne. Už jako dítě se objevovala v reklamách a v patnácti si vybrala jméno Portia de Rossi, což byla podle ní ta nejodvážnější věc, kterou do té doby udělala. Cítila, že ji přitahuje stejné pohlaví a hledala něco, s čím by se mohla ztotožnit. Portia proto, že měla ráda Shakespeara (jde o postavu ze hry „Kupec Benátský“) a přídomek de Rossi proto, poněvadž se jí zdálo, že exotické italské jméno se k ní hodí tak nějak více („Když žijete v Austrálii, Evropa vám připadá hrozně daleko, je tak fascinující, elegantní, kulturní a intelektuálská“). Byla talentovanou studentkou, po střední škole studovala práva na Univerzitě v Melbourne, ale posluchárny kvůli herecké kariéře předčasně opustila (1993).

Její první významnější rolí byla Giddy, jedna ze tří modelek v australském filmu SIRÉNY (1994), nízkorozpočtové komedii s Hughem Grantem a Samem Neillem. Brzy poté se přesunula do Los Angeles kde hostovala například v TV show, ale skutečnou pozornost na sebe začala přitahovat až jako Mandy v hororu/thrilleru VŘÍSKOT 2 a zvláště coby právnička „Ledová Královna“ Nelle Porterová v oblíbeném seriále „Ally McBealová“ (1997) v roce 1998, ve kterém setrvala až do konce jeho natáčení (2002). Zajímavostí je, že roli dostala poté, co ji byla nucena odmítnout Vanessa Marcilová, která byla v té době už upsána seriálu „Beverly Hills, 90210“ (1990).

Portia pracovala také na takových projektech jako bylo hororové drama STIGMATA (1999), GIRL (1998) a komedie THE INVISIBLES (1999) a objevila se na obálkách několika časopisů včetně „Sharpe“. V roce 2001 zářila v krimikomedii KDO JE CLETIS TOUT ? s Christianem Slaterem a Timem Allenem (roli vzala poté, co ji odmítla Sarah Michelle Gellarová). V letech 2003–2006 se zaskvěla jako Lindsay Bluth Fünkeová v kritikou vítaném seriále „Arrested Development“ (2003) a v televizním filmu AMERICKÝ PRINC JFK Jr. (2003) pak ztvárnila ženu Johna F. Kennedyho juniora Carolyn. Po více než deseti letech tvrdé práce si tak Portia získala obdiv nejen pro své dlouhé zlaté kadeře, ale rovněž pro svůj talent.

De Rossi, která byla dva roky provdaná za dokumentaristu a filmaře Mela Metcalfea, se nyní otevřeně hlásí ke své homosexualitě. V letech 2000 – 2004 chodila se zpěvačkou Francescou Gregoriniovou, dcerou herečky Barbary Bachové (a tedy nevlastní dcerou Ringo Starra). Portia také zpívá vokály na jejím albu „Sequel“ (2003). Otázkám ohledně své orientace se v té době vyhýbala, na společných fotografiích jsme je tehdy mohli vídat jen zřídka. Vztah vzal za své poté, co se začala de Rossi stýkat s moderátorkou talkshow Ellen DeGeneresovou a v roce 2005 už svojí orientaci přiznala oficiálně. V současně době spolu pár žije v Beverly Hills. De Rossi se v novém tisíciletí pravidelně umísťuje v různých časopiseckých žebříčcích pro sto „nej“ žen („Stuff“, „Femme Fatales“, „Maxim“, „Blender“) a v květnu 2007 se objevila mezi sta nejkrásnějšími ve speciálním vydání časopisu „People“. Podporuje organizaci "Locks of Love", která nakupuje paruky pro děti, které přišly o vlasy z důvodu nezbytné léčby.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2015 Now Add Honey
2012 Mockingbird Lane (TV film)
2009 Proměna
2005 Prokletí
2004 Mrtví k snídani
2003 Americký princ JFK Jr. (TV film)
Nepíchejte do Frankieho
Toxin
Two Girls From Lemoore
2002 Žár mládí (TV film)
2001 Kdo je Cletis Tout?
Women in Film
1999 American Intellectuals
Invisibles, The
Stigmata
1998 Astoria (TV film)
Girl
Zvláštní rasa (TV film)
1997 Vřískot 2
1995 Woman in the Moon, The
1993 Sirény

TV seriály

2017 Santa Clarita Diet (TV seriál)
Baka, Bile and Baseball Bats (S01E10)
The Book! (S01E09)
Skandál (TV seriál)
Transfer of Power (S06E16)
Tick Tock (S06E15)
Head Games (S06E14)
další epizody (9)
Griffinovi (TV seriál)
A House Full of Peters (S15E20)
2013 Sean Saves the World (TV seriál)
2009 Ted a spol. (TV seriál)
2003 Arrested Development (TV seriál)
Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
1999 All Star Squares (TV seriál)
Ally (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Veroničiny svůdnosti (TV seriál)
1996 Nick Freno: Licensed Teacher (TV seriál)
1995 Too Something (TV seriál)

Dokumentární

2015 Jednota
Tab Hunter Confidential
2013 Arrested Development Documentary Project, The

TV pořady

2017 2017 MTV Video Music Awards (TV pořad)
2015 The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2013 39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2008 The 35th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2007 The 34th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2006 The 33rd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 The 32nd Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace