foto

George Gaynes

  • nar. 16.5.1917
    Helsinky, Finské velkoknížectví, Ruské impérium
  • zem. 15.2.2016 (98 let)
    North Bend, Washington, USA

Biografie

Americký herec finského původu se narodil jako George Jongejans v Helsinkách jako syn umělkyně a podnikatele. Jeho strýc známý jako Gregory Gaye byl rovněž hercem. V mládí George vynikal především pěveckým nadáním. Studoval operu v italském Miláně a hrál i zpíval na významných operních scénách v Itálii i Francii, po druhé světové válce též ve Spojených státech amerických, kde se také nadobro usadil.

Ve 40. a 50. letech se prosadil na Broadwayi rolemi v muzikálech, kde kromě zpěvu uplatnil i svůj komediální talent. Jeho nejznámnější kreací z této doby je asi úloha Boba Bakera v muzikálu Wonderful Town z r.1953. Později začal pracovat pro televizi kde se objevil v několika seriálech - např. ve dvou epizodách populární detektivní série "Columbo",anebo propůjčil svůj hlas animované postavičce ze seriálu "Punky Brewster".

Zhruba ve stejné době začal dostávat i vedlejší role ve filmech, ať už z francouzské, britské nebo hollywoodské produkce. Objevil se třeba v krimikomedii po boku Stevea Martina MRTVÍ MUŽI NENOSÍ SKOTSKOU SUKNI. Významná byla též jeho spolupráce s režisérem Sydney Pollackem, jenž mu svěřil menší party ve svých snímcích TAKOVÍ JSME BYLI či TOOTSIE. Zde se na natáčení mohl setkat i s takovými hereckými legendami jako Robert Redford, Dustin Hoffman nebo Jessica Langeová.

Největší příležitost na stříbrném plátně, však dostal paradoxně až na stará kolena v bláznivé komedii POLICEJNÍ AKADEMIE, kde ztělesnil potrhlého náčelníka policejní školy Erica Lassarda. Stejnou postavu si zahrál ve všech sedmi dílech divácky velmi úspěšné série.

George Gaynes hovoří neuvěřitelnými sedmi různými jazyky. Od r.1953 je ženatý s herečkou a tanečnicí Allyn Ann McLeriovou s níž má dvě děti.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2003 Líbánky
1997 Vrtěti psem
1996 Čarodějky ze Salemu
1994 Policejní akademie 7: Moskevská mise
The Fantastic Four
Vanya on 42nd Street
1993 Stepmonster
1989 Policejní akademie 6: Město v obležení
1988 Policejní akademie 5: Nasazení: Miami Beach
1987 Policejní akademie 4: Občanská patrola
Tassinaro a New York, Un
1986 Policejní akademie 3
1985 Policejní akademie 2
1984 It Came Upon the Midnight Clear (TV film)
Micki + Maude
Mom's On Strike (TV film)
Policejní akademie
1983 Být či nebýt
I'm Going to Be Famous
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Tootsie
1981 Evita Perónová (TV film)
1980 Mutace
1977 The Girl in the Empty Grave (TV film)
1976 Baa Baa Black Sheep (TV film)
Bijásek
Harry a Walter jedou do New Yorku
Woman of the Year (TV film)
1975 Song of the Succubus (TV film)
Trilogy of Terror (TV film)
1973 Chlapec, který spatřil vlkodlaka
Slaughter's Big Rip-Off
Takoví jsme byli
1971 Doctors' Wives
1969 Zajati vesmírem
1966 Parta
1964 Kočky
1963 PT 109
1955 One Touch of Venus (TV film)

TV seriály

1996 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Back to the Future (S03E02)
Out of Africa (S03E01)
The Parent Rap (S02E20)
1992 Hearts Afire (TV seriál)
Dinosaurové (TV seriál)
Oříšková válka - díl první (S02E19)
1987 The Days and Nights of Molly Dodd (TV seriál)
1985 Punky Brewster (TV seriál)
1984 Punky Brewster (TV seriál)
1983 Na zdraví (TV seriál)
Kde je vůle (S02E12)
1980 Scruples (TV seriál)
1977 Washington: Behind Closed Doors (TV seriál)
1976 Captains and the Kings (TV seriál)
Rich Man, Poor Man - Book II (TV seriál)
1973 Columbo (TV seriál)
To je vražda, řeklo portské (S03E02)
1972 Columbo (TV seriál)
Etuda v černém (S02E01)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)
1950 NBC Television Opera Theatre (TV seriál)

Dokumentární

1998 Sharon Stone - Una mujer de 100 caras (TV film) - a.z.

Režijní filmografie

TV seriály

1978 WKRP in Cincinnati (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace