foto

Alice Sapritch

  • nar. 29.7.1916
    Istanbul, Turecko
  • zem. 24.3.1990 (73 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Možnosti Alice Sapritch stát se velkou hvězdou byly limitovány jejím nepříliš atraktivním zjevem, na druhou stranu jako charakterní herečka po sobě zanechala výraznou stopu ve francouzském divadle a v celoevropském měřítku i ve filmu. Narodila se jako Alice Sapric v Turecku, její rodiče byli arménského původu, otec byl v Istanbulu ředitelem francouzského lycea. V roce 1929 odešla rodina do Belgie, kde otec získal novou práci (jako ředitel pojišťovny). V šestnácti letech pak Alice již sama odešla do Paříže, kde navštěvovala herecké kurzy René Simona, následně začala studovat herectví na konzervatoři, mezi její spolužáky patřili později slavní herci jako Jacques Charon nebo María Casares. Alice Sapritch si byla dobře vědoma nedostatků svého fyzického zjevu, ale byla pevně rozhodnuta z nich vytěžit maximum, i když to znamenalo rezignaci na role naivek a mladých milovnic, jimiž začínala většina ostatních hereček. Alice Sapritch tak například již ve třiadvaceti letech hrála na jevišti Hamletovu matku, královnu Gertrudu.

Vedle divadla se od počátku 50. let začala objevovat i ve filmu, během následujících desetiletí na své konto nastřádala přes padesát filmových a kolem třiceti televizních rolí, režiséři ji ale angažovali většinou do malých rolí nepříjemných žen s často podivínským naturelem. Jejím debutem ve filmu byla postava lékárnice v historickém snímku KAPITÁNOVA PEČEŤ (Le tampon du capiston, 1950). Po několika dalších menších úlohách se objevila ve slavném díle nové vlny STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tirez sur le pianiste, 1960), kde hrála domovnici. V dalších letech hrála především v televizi, často jí byly svěřeny menší role v adaptacích klasických literárních předloh, osvědčená klasika byla její doménou i v divadle (Idiot, Oresteia), vystupovala na jevištích Odéon Théâtre de France nebo Théâtre Hebertot.

Teprve počátek sedmdesátých let přinesl Alici Sapritch značnou popularitu navazující na její účast ve dvou Funèsových filmech. Zatímco komedie NA STROMĚ (Sur un arbre perché, 1971) neměla nijak velký úspěch, velkým triumfem byla naopak historická veselohra POŠETILOST MOCNÝCH (La folie des grandeurs, 1971), kam ji angažoval její bývalý spolužák z konzervatoře Gérard Oury. Tady hrála dvorní dámu Donu Juanu a její svlékací scéna před Yvesem Montandem patří k nejkomičtějším striptýzům v historii francouzského filmu. Zároveň se od natáčení tohoto filmu datuje chladný vztah mezi Funèsem a Alicí Sapritch, přičemž příčiny jejich vzájemné animozity jsou pochopitelně odlišné podle toho, kdo je prezentoval. Sama Sapritch v pozdějších rozhovorech k Funesovi i filmu samotnému poskytovala informace, které si vzájemně odporovaly.

Velkým triumfem pro Alici Sapritch byl televizní film VIPERE AU POING (1972), natočený podle románu Hervé Bazina; Alice zde hrála hlavní roli a ohlasy zastínily všechnu její dosavadní práci. Sedmdesátá léta pak byla pro herečku z hlediska participace ve filmu významnější hlavně co do počtu, zatímco o uměleckých kvalitách se dá mluvit jen zřídka. Velkou roli Evy Braunové hrála v komedii BLÁZNIVÝ FÜHRER (Le Fuhrer en folie, 1973), dále na ni čekaly opět menší role stárnoucích žen a matek. Umělecké ambice měl Téchinův životopisný film SESTRY BRONTËOVY (Les soeurs Brontë, 1979), který však nezaznamenal nijak velký úspěch u diváků.

Poslední filmovou ztvárnila Alice Sapritch v americkém filmu BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ V EVROPĚ (European Vacation, 1985), kde se jako bohatá vdova mihla na Eiffelově věži. V následujícím roce slavila další televizní triumf hlavní rolí v inscenaci L'AFFAIRE MARIE BESNARD (1986), za niž byla oceněna trofejí 7d'Or Night. Práci před kamerou nakonec zakončila důstojně titulní úlohou v historickém televizním filmu KATEŘINA MEDICEJSKÁ (Catherine de Médicis, 1989). Zároveň až do osmdesátých let zůstávala uznávanou osobností v divadle.

Poslední léta života trpěla Alice Sapritch zdravotními problémy, především s dýchacími cestami, zemřela v Paříži 24. března 1990 ve věku 73 let následkem nádorového onemocnění. Kromě herecké práce se uplatnila jako osobitá zpěvačka (nahrála několik desek), působila i v rozhlase a napsala čtyři autobiografické knihy. Jejím manželem byl spisovatel, novinář, scénárista a také příležitostný herec Guillaume Hanoteau (1908-1985). Seznámili se po válce, vzali se v roce 1950, jejich manželství pak po dvaceti letech skončilo rozvodem (1970).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Catherine de Médicis (TV film)
1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
1984 Adam et Ève
1983 Un bon petit diable
1981 Une mère russe (TV film)
1980 Pharisienne, La (TV film)
1979 Sestry Brontëovy
1978 Horoscope, L'
1977 Drôles de zèbres
1976 Arriviste, L'
12 úkolů pro Asterixe
1974 Führer en folie, Le
Gross Paris
Guichets du Louvre, Les
Letní hosté
1973 Affaire Crazy Capo, L'
Běží, běží po předměstí
Domovník
Malheurs de la comtesse, Les (TV film)
Nejpomatenější rozum
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Sukničkář Colinot
Une atroce petite musique (TV film)
1972 Veselí chlapíci
1971 Na stromě
Pošetilost mocných
Vipère au poing (TV film)
1970 Alice au pays des merveilles (TV film)
1969 Curé de village, Le (TV film)
1968 Beauté sur la terre, La (TV film)
Boniface, La (TV film)
Démoniaque, Le
Fille d'en face, La
1967 Lamiel
Un auteur à succès (TV film)
1966 Chevalier des Touches, Le (TV film)
Qui êtes-vous, Polly Maggoo?
1965 Deux orphelines, Les
1964 Cousine Bette (TV film)
1963 Le Chemin de Damas (TV film)
Tout ceux qui tombent (TV film)
1962 Les bostoniennes (TV film)
1961 La fille aux yeux d'or
Menace, La
Radosti velkoměsta
1960 Le lien (TV film)
Orfeova závěť
Scélérats, Les
Střílejte na pianistu
1959 Tripes au soleil, Les
1958 Hráč
Premier mai
1956 Si Paris nous était conté
1950 Le Tampon du Capiston

TV seriály

1987 Marc et Sophie (TV seriál)
1984 Mystérieux docteur Cornélius, Le (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
1963 Janique aimée (TV seriál)
1962 Commandant X (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

TV pořady

1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Midi-Première (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace