foto

Robin Wright

  • nar. 8.4.1966 (54 let)
    Dallas, Texas, USA

Biografie

Bývalá modelka se nejprve (jak už to tak bývá) uchytila v televizních seriálech a herecké zkušenosti hojně získávala zejména v mýdlové opeře SANTA BARBARA. Směrodatnou se pak pro ni stala role v epické fantasy PRINCEZNA NEVĚSTA (1987) pod režijní taktovkou Roba Reinera. Stále zajímavější party (komedie HRAČKY po boku Robina Williamse) vyvrcholily spoluprací s oscarovým Robertem Zemeckisem v jednom z nejvýraznějších snímků poslední dekády minulého století – v tragikomedii FORREST GUMP (1994) se stala hrdinovou životní láskou Jenny. Mimo jiné za ni získala nominaci na Zlatý glóbus. S experimentujícím Zemeckisem se setkala i v digitálním dobrodružství BEOWULF (2007).

Nemalou příležitost dostala i v historickém dramatu na motivy stejnojmenného románu Daniela Defoa MOLL FLANDERSOVÁ (1996) po boku Morgana Freemana. S různými (a nutno podotknout) i rozpačitými výsledky se objevila v žánrově rozmanitých filmech po boku významných hereckých kolegů – VZKAZ V LÁHVI s Kevinem Costnerem, VYVOLENÝ s Brucem Willisem, ZPÍVAJÍCÍ DETEKTIV vedle Mela Gibsona nebo romance TŘI DO PÁRU s Colinem Farrellem.

Její kariéru dál bezpochyby posunula i spolupráce s autorským Anthony Minghellou, který vykreslil příběh jedné partnerské krize v londýnském dramatu DVEŘE DOKOŘÁN (2006). Výsledek byl prakticky totožný jako v jiných případech – standardní, nijak zvlášť vybočující výkon, v Texasu narozené krásky.

Co se týče jejího soukromého života, tak se během natáčení uznávané gangsterky bez zbytečného moralizování STAV MILOSTI (1990) seznámila se svým budoucím životním partnerem, Oscarem ověnčeným Seanem Pennem. Vzali se v roce 1996 a před kamerou se sešli i ve snímku JAK TA JE ÚŽASNÁ (1997), v dramatu HURLYBURLY (1998) a všestranný Penn ji ještě obsadil do svých snímků KŘIŽOVATKA SMRTI (1995) a PŘÍSAHA (2001), kde rolí matky doplnila už tak zajímavý casting (Jack Nicholson, Benicio Del Toro, Mickey Rourke). Koncem roku 2007 ale dvojice, která spolu má dva syny, ohlásila rozvod.

Michal "castor" Kočí

Herecká filmografie

Filmy

2020 Wonder Woman 1984
2017 Blade Runner 2049
Liga spravedlnosti
Wonder Woman
2015 Everest
2014 Nejhledanější muž
2013 Adoration
Futurologický kongres
2011 Moneyball
Muži, kteří nenávidí ženy
Policejní divize Rampart
2010 I'm Still Here
Konspirátor
2009 Na odstřel
Soukromé životy Pippy Lee
Vánoční koleda
2008 Co se vlastně stalo
New Yorku, miluji Tě!
2007 Beowulf
Hounddog
2006 Dveře dokořán
Room 10
2005 Nine Lives
Sorry, Haters
Zánik Empire Falls (TV film)
2004 Tři do páru
2003 Virgin
Zpívající detektiv
2002 Bílý oleandr
2001 Poslední pevnost
Přísaha
2000 Vyvolený
Zab tu mrchu!
1999 Vzkaz v láhvi
1998 Zbytečnosti
1997 Jak ta je úžasná
Loved
1996 Moll Flandersová
1995 Křižovatka smrti
1994 Forrest Gump
1992 Hračky
Komedianti
1990 Denial
Stav milosti
1987 Princezna Nevěsta
1986 Hollywood Vice Squad

TV seriály

2018 Domek z karet (TV seriál)
73. kapitola (S06E08)
72. kapitola (S06E07)
71. kapitola (S06E06)
další epizody (8)
2017 Domek z karet (TV seriál)
65. kapitola (S05E13)
64. kapitola (S05E12)
63. kapitola (S05E11)
další epizody (13)
2016 Domek z karet (TV seriál)
52. kapitola (S04E13)
51. kapitola (S04E12)
50. kapitola (S04E11)
další epizody (13)
2015 Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
38. kapitola (S03E12)
37. kapitola (S03E11)
další epizody (13)
2014 Domek z karet (TV seriál)
26. kapitola (S02E13)
25. kapitola (S02E12)
24. kapitola (S02E11)
další epizody (13)
2013 Domek z karet (TV seriál)
13. kapitola (S01E13)
12. kapitola (S01E12)
11. kapitola (S01E11)
další epizody (13)
2011 Mé nové Já (TV seriál)
Osamělí duchové (S01E07)
Přítelkyně Sandy (S01E06)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1989 A TV Dante (TV seriál)
1984 Santa Barbara (TV seriál)

Dokumentární

2018 Andre the Giant (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
2001 As You Wish: The Story of 'The Princess Bride'
1997 I Am Your Child (TV film)
1994 Očima Forresta Gumpa (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

2017 The Dark of Night

TV seriály

2018 Domek z karet (TV seriál)
73. kapitola (S06E08)
2017 Domek z karet (TV seriál)
64. kapitola (S05E12)
2016 Domek z karet (TV seriál)
49. kapitola (S04E10)
48. kapitola (S04E09)
43. kapitola (S04E04)
další epizody (4)
2015 Domek z karet (TV seriál)
38. kapitola (S03E12)
35. kapitola (S03E09)
2014 Domek z karet (TV seriál)
23. kapitola (S02E10)

Host

TV pořady

2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Chelsea (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
The 81st Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(404)