foto

Sela Ward

  • nar. 11.7.1956 (62 let)
    Meridian, Mississippi, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Sela Anne Ward se narodila v městě Meridian v americkém státě Mississippi. Její matka se jmenuje Annie Kate, otec Granbery je elektroinženýr. Sela je nejstarší ze čtyř dětí, její mladší sourozenci se jmenují Jenna, Berry a Brock. Jméno Sela je hebrejského původu a znamená skála nebo také útes. V roce 1977 Sela ukončila studium umění a propagace na universitě v Alabamě, kde získala bakalářský titul. Po ukončení studia se Sela přestěhovala do New Yorku, aby pracovala v reklamní agentuře. Navzdory poměrně malé postavě – 170 cm - začala Sela kariéru jako modelka u Wilhelmina Agency. Poprvé se objevila v reklamě na Pepsi a Maynelline. Poté, co se objevila v asi 20 reklamách, přesídlila do Los Angeles, kde v roce 1983 získala svou první televizní roli v seriálu z prostředí vojenské základny EMERALD POINT N.A.S. Tři roky pak chodila se svým hereckým kolegou z tohoto seriálu Richardem Deanem Andersonem – jejich vztah trval déle než onen seriál.

Herecký zlom pro ni nastal poté, co se objevila po boku Burta Reynoldse ve filmu THE MAN WHO LOVED WOMEN. Sela je ale pravděpodobně nejznámější svou rolí módní návrhářky Teddy Reed v televizním seriálu SISTERS, který běžel 6 sezón. Za účinkování v tomto seriálu získala Sela v letech 1992 a 1994 nominaci na Zlatý Globus a v roce 1994 získala cenu Emmy. V roce 1993 si zahrála zavražděnou manželku doktora (Harrison Ford) v thrilleru UPRCHLÍK. V roce 1997 se ucházela o roli bondgirl v bondovce ZÍTŘEK NIKDY NEUMÍRÁ, ale režisér ji odmítl s tím, že je pro tuto roli příliš stará – v té době jí bylo 39 let. V roce 1999 se objevila v menší roli v romantické komedii NEVĚSTA NA ÚTĚKU s Julií Roberts v hlavní roli. V roce 2000 získala Sela svou druhou cenu Emmy a to za roli svobodné matky Lily Manningové v seriálu ONCE AND AGAIN a o rok později byla na Emmy za účinkování v tomto seriálu opět nominována. V roce 2004 jí byla nabídnuta role Susan v seriálu ZOUFALÉ MANŽEKY, tuto roli ale nakonec získala Teri Hatcher. Jednou z jejích posledních rolí byla role manželky Kevina Costnera ve filmu ZACHRÁNCE z roku 2006.

Během natáčení seriálu SISTERS se seznámila s hercem Howardem Shermanem, za kterého se v květnu roku 1992 provdala. S Howardem žije Sela dodnes a mají spolu dvě děti: syna Austina (narozen 1994) a dceru Annabellu (narozenou 1998).

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2016 Den nezávislosti: Nový útok
2014 Zmizelá
2009 Otčím
2006 Záchranáři
2004 Den poté
Hříšný tanec 2
Nepříčetnost (TV film)
2002 Šerif
2000 Jdi za svou hvězdou (TV film)
1999 Nevěsta na útěku
Útes
1998 Klub 54
1997 Příběhy odvahy: Dvě ženy (TV film)
1996 Mí drazí Američané
1995 Almost Golden: The Jessica Savitch Story (TV film)
1993 Pravidla zabíjení (TV film)
Uprchlík
1992 Double Jeopardy (TV film)
1991 Dítě ďábla, dítě boží (TV film)
1990 Duhová cesta (TV film)
1989 Družičky (TV film)
Sářina noční můra (TV film)
1987 Cameo by Night (TV film)
Hello Again
King of Love, The (TV film)
Moje spravedlnost
1986 Vůbec nic společného
1985 Esos locos cuatreros
1983 Posedlý krásou

TV seriály

2018 F.B.I. (TV seriál)
Westworld (TV seriál)
Vanishing Point (S02E09)
2017 Exprezident Graves (TV seriál)
Spark Meet Gasoline (S02E10)
Not All Who Wander Are Lost (S02E09)
They Die Happier (S02E08)
další epizody (10)
2016 Exprezident Graves (TV seriál)
Not Giants But Windmills (S01E10)
Through a Glass Gravely (S01E09)
TV Is the Shepard (S01E08)
další epizody (10)
2013 Kriminálka New York (TV seriál)
Today Is Life (S09E17)
Blood Actually (S09E16)
Seth and Apep (S09E15)
další epizody (7)
2012 Dr. House (TV seriál)
Všichni umřou (S08E22)
Kriminálka New York (TV seriál)
The Real McCoy (S09E10)
Blood Out (S09E09)
Late Admissions (S09E08)
další epizody (10)
2011 Kriminálka New York (TV seriál)
Near Death (S08E18)
Unwrapped (S08E17)
Sláinte (S08E16)
další epizody (30)
2010 Kriminálka New York (TV seriál)
Shop Till You Drop (S07E10)
Justified (S07E09)
Scared Stiff (S07E08)
další epizody (10)
2006 Dr. House (TV seriál)
Musím to vědět (S02E11)
Nedorozumění (S02E10)
Chyba (S02E08)
další epizody (5)
2005 Dr. House (TV seriál)
Bumbrlíček (S02E03)
Smíření (S02E01)
Líbánky (S01E22)
další epizody (4)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Chance of a Lifetime (S03E19)
Losing You (S03E18)
Experience Is the Teacher (S03E17)
další epizody (9)
2001 Druhá šance (TV seriál)
Pictures (S03E10)
Tough Love (S03E09)
The Sex Show (S03E08)
další epizody (24)
2000 Druhá šance (TV seriál)
Life Out of Balance (S02E08)
Learner's Permit (S02E07)
Food for Thought (S02E06)
další epizody (18)
1999 Druhá šance (TV seriál)
The Gingerbread House (S01E12)
Where There's Smoke (S01E11)
Thanksgiving (S01E10)
další epizody (12)
1993 Frasier (TV seriál)
1991 Sisters (TV seriál)
1983 Emerald Point N.A.S. (TV seriál)

Dokumentární

2006 Discovery Atlas: Brazílie, jak ji neznáte (TV film) - vyp.
Země světa (TV seriál)
2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
2002 Shirtless: Hollywood's Sexiest Men (TV film)
1995 Hollywood's Most Powerful Women (TV film)

TV pořady

2013 Ok! TV (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace