foto

Renata Drössler

  • nar. 16.9.1963 (57 let)
    Třinec, Československo

Biografie

Renata Drössler, rozená Worek, je herečka a zpěvačka polské národnosti, má však státní občanství České republiky. V roce absolvovala 1986 DAMU.

Své šansony zpívá v deseti jazycích. Na MKP (Mezinárodní konzervatoř Praha) vyučuje šanson a jevištní řeč. Hrála v Polsku, poté působila několik let v pražském Divadle Semafor, kde převzala pěvecká vystoupení po Haně Hegerové. V roli Marlene Dietrich v divadelní hře Evy Pataki „Edith a Marlen“ odehrála na jaře 2017 třístou reprízu. V roce 2017 začala spolupracovat s Jaroslavem Svěceným, často vystupuje v pražské Salmovské literární kavárně, či Divadle Na Perštýně s pořadem „Pocta chansonu a Haně Hegerové“.

Novináři ji překřtili na „českou Marlene Dietrich“, či „černého motýla českého šansonu“. Od té doby, co Hana Hegerová ukončila svou aktivní pěveckou kariéru, je mnohými považována za „první dámu českého šansonu“.

Kakinskij

Herecká filmografie

Filmy

2010 Jehovova pomsta (amatérský film)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
1995 Válka barev

TV seriály

2013 Nevinné lži (TV seriál)
Chromozom (S01E06)
2004 Redakce (TV seriál)
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky