foto

Marie-Anne Chazel

  • nar. 19.9.1951 (67 let)
    Gap, Hautes-Alpes, Francie

Biografie

Francouzskou herečku Marii-Anne Chazel proslavila především příslušnost k dnes již legendárnímu divadelnímu uskupení Le Splendid, nutno ale dodat, že mezi svými kolegy (Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte) a kolegyněmi (Josiane Balasko, Anémone) dosáhla jen menšího věhlasu. Marie-Anne Chazel se narodila v Gap v jižní Francii a pochází ze čtyř dětí, její matka Louba Pinon se ve vyšším věku uplatnila jako herečka desítek vedlejších rolí ve filmu.

Na střední škole Lycée Pasteur se Marie-Anne Chazel setkala s několika budoucími dlouholetými kolegy, například s Michelem Blancem, Gérardem Jugnotem a také s Christianem Clavierem (*1952), který se v roce 1976 stal jejím manželem. Dva roky působila Marie-Anne jako učitelka, zároveň ale nezapomněla na inspirativní prostředí spolužáků prodchnuté láskou k divadlu a studovala herectví u Tsilly Chelton. S bývalými spolužáky ze střední školy pak stála u zrodu hereckého seskupení Le Splendid, které se zaměřilo na politickou satiru a v polovině 70. let znamenalo významné oživení avantgardního divadelnictví v Paříži.

V letech 1975-1976 se Marie-Anne Chazel objevila poprvé před kamerou v rámci krátkých filmů režiséra Charlese Nemese, spolu s dalšími kolegy z Le Splendid ji pak zviditelnila slavná komedie KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (L′aile ou la cuisse, 1976). Louis de Funès si totiž pro roli svého syna vybral komika Coluche, jednoho z kmenových členů Le Splendid, a s ním dostalo první menší příležitost před kamerou i několik dalších jeho kolegů, Marie-Anne Chazel zde v malé roli přítelkyně vytvořila s Coluchem pár. V následujících letech se objevila i v dalších menších rolích v několika filmech, velkým úspěchem celého uskupení Le Splendid byly komedie OPÁLENÍ (Les bronzés, 1978) a OPÁLENÍ NA LYŽÍCH (Les bronzés font du ski, 1979), kde Chazel hrála jednu z hlavních rolí sekretářky Gigi. Tyto filmy natočil režisér Patrice Leconte, který pak s herci realizoval i další úspěšnou komedii PŘIJĎ KE MNĚ, BYDLÍM U KAMARÁDKY (Viens chez moi, j′habite chez une copine, 1982).

Mezitím Marie-Anne Chazel dostala menší příležitosti i od dalších režisérů (CIKÁNKA – La gitane, 1985), jedním z posledních společných úspěchů Le Splendid byla filmová verze jejich starší divadelní hry JEŽÍŠEK JE NEŘÁD (Le Père Noël est une ordure, 1982). Nutno dodat, že po postupném rozkladu souboru Le Splendid přestala Marie-Anne Chazel dostávat nabídky k velkým rolím, připomeňme alespoň komedii ROZMAŘILÝ ŽIVOT GÉRARDA FLOQUA (La vie dissolue de Gérard Floque, 1987). Mezitím se jí z manželství s Christianem Clavierem narodila dcera Margot Clavier (*1983).

Koncem osmdesátých let začala Marie-Anne Chazel častěji hrát v televizi, objevovala se i na různých divadelních jevištích v Paříži (Théâtre Marigny, Théâtre de la Michodière), kromě osvědčeného repertoáru klasiků francouzské veselohry (Dáma od Maxima) hrála i ve světové moderně (Zvláštní pár od N. Simona). Po boku manžela Christiana Claviera hrála vedlejší roli v mezinárodně úspěšných komediích NÁVŠTĚVNÍCI (Les visiteurs, 1993) a NÁVŠTĚVNÍCI II – V CHODBÁCH ČASU (Couloirs du temps: Les visiteurs II, 1998). Po pětadvaceti letech manželství se v roce 2001 rozvedla s Christianem Clavierem, jejich rozchodu předcházel těžký porod, při němž Marie-Anne v poměrně vysokém věku porodila mrtvé dítě (1999).

Bývalé seskupení Le Splendid svolal znovu režisér Patrice Leconte a natočil s nimi film OPÁLENÍ: PŘÁTELÉ NA CELÝ ŽIVOT (Les Bronzés 3 – Amis pour la vie, 2006). Na pokračování letitých příběhů s „opálenými“ diváci reagovali a s více než deseti milióny návštěvníků se tento snímek stal bezkonkurenčně nejúspěšnějším filmem za rok 2006 ve francouzských kinech. V posledních letech se Marie-Anne Chazel objevuje hlavně v televizi, filmovým divákům se znovu připomněla v adaptaci staršího scénáře Marcela Pagnola STUDNAŘOVA DCERA (La fille du puisatier, 2011).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Les Ombres de Lisieux (TV film)
Ni une, ni deux
2017 Bad Buzz
Sous le même toit
2016 Ma famille t'adore déjà
Návštěvníci 3: Revoluce
2014 La trilogie marseillaise: César
2013 Boeuf clandestin, Le (TV film)
Fanny
Marius
2011 Bonheur des Dupré, Le (TV film)
Brassens, la mauvaise réputation (TV film)
Studnařova dcera
2010 Les Méchantes (TV film)
2008 Le malade imaginaire (TV film)
Tailleur pour dames (TV film)
2006 Dovolená po francouzsku 3
2004 Au secours, j'ai 30 ans !
2002 Šéf na míru (TV film)
1998 Návštěvníci 2: V chodbách času
1997 Les Soeurs Soleil
1994 Grosse fatigue
Pomsta jedné plavovlásky
1993 Návštěvníci
1992 Vacances au purgatoire (TV film)
1991 Les gens ne sont pas forcément ignobles (TV film)
1989 Astérix a velký boj
Double mixte (TV film)
Fantômes sur l'oreiller (TV film)
Mes meilleurs copains
1988 Palace (TV film)
1987 Cross
Rozmařilý život Gérarda Floqua
1986 Cikánka
1985 Utajená láska
Zlomky života
1982 Le Père Noël est une ordure
1981 Fais gaffe à la gaffe!
Les babas cool
Možná v příštím roce
On n'est pas des anges... elles non plus
Viens chez moi, j'habite chez une copine
1979 Coup de sirocco, Le
Dovolená po francouzsku 2
Francouzské pohlednice
Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
Naufragés du Havre, Les (TV film)
1978 Dovolená po francouzsku
Pauline et l'ordinateur
Želva na zádech
1977 Point de mire, Le
Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine
1976 Křidýlko nebo stehýnko
Případný sňatek možný
Všechno uvidíme
1975 Bol d'air, Le
1974 Face Nord, La

TV seriály

2018 Deutsch-Les-Landes (TV seriál)
Französische Verhältnisse (E10)
Der Aufstand (E09)
Familienangelegenheit (E08)
další epizody (10)
2017 Le Tueur du lac (TV seriál)
Quand je serai grande... Je te tuerai (TV seriál)
2015 Le Mystère du lac (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
Si Guitry m'était conté (TV seriál)
2010 Penzion Edelweiss (TV seriál)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
Scènes de ménages (TV seriál)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
1994 Les enfants de la télé (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1977 Héritiers, Les (TV seriál)
Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)

Dokumentární

2003 Il était une fois... (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2012 Le grand 8 (TV pořad)
Le grand show (TV pořad)
2010 Comment ça va bien! (TV pořad)
2001 Y a un début à tout (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Union libre (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1995 Juste pour rire (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace