foto

Robert Stephens

  • nar. 14.7.1931
    Bristol, Anglie, Velká Británie
  • zem. 12.11.1995 (64 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Sir Robert Graham Stephens (nar. 14.července 1931) byl jedním z prvních herců Královského národního divadla v Londýně. Byl jedním z nejváženějších herců své generace.

Narodil se v Bristolu v roce 1931. V osmnácti nastoupil na divadelní školu v Yorkshiru (kde se seznámil se svou první ženou Norou). Svou první profesionální roli dostal v divadle Caryl Jenner Mobile Theatre a později v roce 1951 v Royalty Theatre v Morecambe, kde si ho všiml londýnský režisér Tony Richardson a v roce 1956 mu nabídl místo v divadle Royal Court. Jeho úspěch byl zaručen.

První role na velkém plátně získal ve filmech Kapka medu (1961), Kleopatra (1963) a Nejlepší léta slečny Jean Brodieové (1969) kde potkal svou již třetí ženu Maggie Smith. Jeho největší filmová role ovšem přišla v roce 1970 ve filmu Billyho Wildera Soukromý život Sherlocka Holmese, kde Robert Stephens hrál hlavní roli slavného detektiva.

Přestože pokračoval v hraní ve filmech, největší úspěchy a slávu mu přineslo divadlo. Na samém začátku 90. let ho oslovila Královská shakespearovská společnost a nabídla mu roli Johna Falstaffa ve hře Jindřich IV. kterou Stephens přijal. V následujících letech hrál hlavní role ve hrách Julius Caesar a Král Lear. V roce 1993 získal divadelní cenu Laurence Olivier Award jako nejlepší herec.

Robert Stephens byl ženatý celkem čtyřikrát a má čtyři děti. Po několika letech zhoršujícího se zdraví, zemřel Sir Stephens 12.listopadu 1995 ve věku 64 let, jedenáct měsíců poté co získal rytířský titul.

Jan "TwoFace" Machovec

Herecká filmografie

Filmy

1995 England, My England
1993 Century
Nevinné tahy
Secret Rapture, The
1992 Chaplin
Vampyr: A Soap Opera, The (TV film)
1991 Adam Bede (TV film)
Ferdydurke
Papežem proti své vůli
Strach ze tmy
1990 Křídla slávy
Lorna Doone (TV film)
The Children
1989 Jindřich V.
1988 Ada dans la jungle
American Roulette
Testimony
The Fruit Machine
1987 Letní sezóna
Říše slunce
1986 Comrades
1984 Puccini (TV film)
1983 Birth of a Nation (TV film)
Ill Fares the Land
1982 Anyone for Denis? (TV film)
1980 Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les
1979 One Fine Day (TV film)
Suez 1956 (TV film)
1978 Křik
1977 La Nuit, tous les chats sont gris
Soupeři
1974 Luther
1972 Asphyx
S tetou na cestách
1970 Soukromý život Sherlocka Holmese
1969 Julius Caesar (TV film)
Nejlepší léta slečny Jean Brodieové
1968 Romeo a Julie
1967 Much Ado About Nothing (TV film)
1966 Morgan - případ zralý k léčení
1963 Kleopatra
1961 Kapka medu
Lunch Hour
Pirates of Tortuga
The Queen's Guards
1960 A Circle Of Deception
1956 Vojna a mír

TV seriály

1994 Smrt pampeliškám (TV seriál)
1990 Storyteller: Greek Myths, The (TV seriál)
1988 Blind Justice (TV seriál)
War and Remembrance (TV seriál)
1987 Fortunes of War (TV seriál)
Inspektor Morse (TV seriál)
Lizzie's Pictures (TV seriál)
1986 Hell's Bells (TV seriál)
Unnatural Causes (TV seriál)
1985 Screen One (TV seriál)
1984 Box of Delights, The (TV seriál)
1983 By the Sword Divided (TV seriál)
1982 The Year of the French (TV seriál)
1981 The Search for Alexander the Great (TV seriál)
1980 Lady Killers (TV seriál)
1979 Minder (TV seriál)
1978 Holocaust (TV seriál)
The Voyage of Charles Darwin (TV seriál)
1976 Gangsters (TV seriál)
1974 Late Night Drama (TV seriál)
1973 Vienna 1900 (TV seriál)
1971 Rivalové Sherlocka Holmese (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1969 Softly Softly: Task Force (TV seriál)
1967 ITV Playhouse (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1956 Armchair Theatre (TV seriál)
Nom-de-Plume (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace