foto

Coleen Gray

  • nar. 23.10.1922
    Staplehurst, Nebraska, USA
  • zem. 3.8.2015 (92 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Coleen Gray – rodným jménem Doris Bernice Jensen - se narodila v městě Staplehurst v americkém státě Nebraska. Po ukončení střední školy studovala divadelní vědy na Hamline University a studium ukončila ziskem bakalářského titulu. Po ukončení studií se rozhodla podívat po Americe a vycestovala do Kalifornie se zastávkou v La Jolla, kde se živila jako číšnice. Po několika týdnech strávených zde se přestěhovala do Los Angeles a zapsala se na divadelní školu. Její představení přitáhla pozornost vyhledavače talentů ze studií Century Fox, kde po kamerové zkoušce podepsala v roce 1944 kontrakt.

Poprvé se na filmovém plátně objevila v komediálním muzikálu s válečnou tematikou PIN UP GIRL z roku 1944. Proslavila se ale až o tři roky později, když se v roce 1947 objevila jako Electra ve filmu-noir NIGHTMARE ALLEY a v témže roce si zahrála v temném snímku KISS OF DEATH. V tomto filmu zvtárnila roli manželky podvodníčka a zloděje, která po jeho uvěznění zůstává sama s dětmi a bez finančních prostředků. O rok později se objevila jako objekt milostného zájmu Johna Waynea v dnes již klasickém westernu ČERVENÁ ŘEKA, ale byla zastíněna výkony svých mužských protějšků a od té doby její kariéra značně utrpěla. Společnost Century Foy s ní v roce 1950 ukončila kontrakt, ale i přesto se v 60. letech Coleen objevovala na filmovém plátně pravidelně. V roce 1950 si zahrála zdravotní sestru ve filmu THE SLEEPING CITY a v roce 1956 se objevila ve filmu Stanleyho Kubricka THE KILLING, ve kterém hrála osamělou ženu toužící po lásce, která tuto situaci řeší nevěrou vůči svému muži, gangsterovi Clayovi (Sterling Hayden). S počátkem 80. let její filmová kariéra poněkud ustala. V 80. letech si zahrála pouze ve dvou filmech, a to v THE LATE LIZ z roku 1971 a ve snímku MOTHER z roku 1978, kde si zahrála společně s Patsy Ruth Millerovou. Jejím posledním filmovým počinem byl akční snímek Billyho Grahama CRY FROM THE MOUNTAIN z roku 1986. Od počátku 60. let se objevila jako host v epizodách mnoha seriálů jako například MAVERICK, MR. ED, 77 SUNSET STRIP, BONANZA, THE DEPUTY, PERRY MASON, FAMILY AFFAIR a v mnoha dalších.

V roce 1945 se jejím prvním manželem stal scénárista Rodney Amateau. Toto manželství, ze kterého se jim narodila dcera Susan, ale skončilo po čtyřech letech rozvodem. V roce 1953 se provdala za svého druhého manžela Williama Bidlacka. Manželství s Williamem trvalo až do jeho smrti v roce 1978 a měli spolu jednoho snya Bruce Robina. Již rok po Williamově smrti se provdala za svého zatím posledního manžela Fritze Zeisera, se kterým žije doposud. Společně se svým manželem Fritzem se Coleen angažuje v neziskové organizaci Prison Fellowship, která pomáhá církvi v poskytování křesťanské pomoci vězňům a jejich rodinám, ale i obětem trestných činů.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2008 Tyrone Power: Prince of Fox
1985 Cry from the Mountain
1979 Best Place to Be, The (TV film)
1978 Mother
1971 Ellery Queen: Don't Look Behind You (TV film)
The Late Liz
1968 P.J.
1965 Town Tamer
1961 The Phantom Planet
1960 The Leech Woman
1958 Hell's Five Hours
Johnny Rocco
1957 Copper Sky
Destination 60,000
Vampire, The
1956 Death of a Scoundrel
Frontier Gambler
Star in the Dust
The Black Whip
The Wild Dakotas
Zabíjení
1955 Las Vegas Shakedown
Tennessee's Partner
The Twinkle in God's Eye
1954 Arrow In the Dust
1953 Sabre Jet
The Fake
The Vanquished
1952 Kansas City Confidential
Models, Inc.
1951 Apache Drums
I'll Get You for This
1950 Cesta k úspěchu
Father Is a Bachelor
The Sleeping City
1949 Sand
1948 Fury at Furnace Creek
Červená řeka
1947 Polibek smrti
The Shocking Miss Pilgrim
Ulička přízraků
1946 Three Little Girls in Blue
1945 State Fair
1944 Pin Up Girl

TV seriály

1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1972 Emergency! (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
1970 McCloud (TV seriál)
1969 Bright Promise (TV seriál)
The Bold Ones: The New Doctors (TV seriál)
1968 Adam-12 (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
Mannix (TV seriál)
1966 Family Affair (TV seriál)
1965 Branded (TV seriál)
Run for Your Life (TV seriál)
Tak jde čas (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
1962 Saints and Sinners (TV seriál)
The Dakotas (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
Wide Country (TV seriál)
1961 Bus Stop (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Window on Main Street (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
Insight (TV seriál)
My Three Sons (TV seriál)
The Tall Man (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
Coronado 9 (TV seriál)
Markham (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
Shotgun Slade (TV seriál)
The Deputy (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
Lawman (TV seriál)
Mike Hammer (TV seriál)
Mister Ed (TV seriál)
The Nine Lives of Elfego Baca (TV seriál)
1957 Captain David Grief (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Maverick (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Crossroads (TV seriál)
Crusader (TV seriál)
Damon Runyon Theater (TV seriál)
Frontier (TV seriál)
The Millionaire (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
Disneyland (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1952 Four Star Playhouse (TV seriál)
The Adventures of Ozzie & Harriet (TV seriál)
The Ford Television Theatre (TV seriál)
The Unexpected (TV seriál)
1951 Celanese Theatre (TV seriál)
Faith Baldwin Romance Theatre (TV seriál)
Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Danger (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)
Pulitzer Prize Playhouse (TV seriál)
Starlight Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2009 Western Legenden - Made in Hollywood (TV film) - a.z.

TV pořady

1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1960 Here's Hollywood (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
What's My Line? (TV pořad)
Your Show of Shows (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace