foto

Aleš Brichta

  • nar. 9.8.1959 (58 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Aleš Brichta je jeden z nejvýznamějších českých zpěváků tvrdého rocku, který se narodil 9 srpna 1956 v Praze. Vystudoval hotelovou školu a vysokou školu ekonomickou se zaměřením na zahraniční obchod. Zprvu ho ovlivňovala americká country hudba, v průběhu studentských let se pěvecky angažoval v různých sklepních kapelách jako např Kentaur, Projektil či Apad, ze kterého se záhy začala vylupovat jeho nejzásadnější kapela jeho života, legendární heavy metalová skupina Arakain, kterou v roce 1982 spoluzaložil se svým budoucím švagrem, kytaristou Jiřím Urbanem a se kterou natočil v průběhu 90. let řadu velmi úspěšných studiových alb počínaje prvním a zásadním albem Arakainu s názvem Thrash the Trash až po poslední počin Archeology, který byl zakončením Alešova dvacetiletého působení v Arakainu, přičemž k tomuto výročí kapela vydala i koncertní DVD s názvem 20 let natvrdo a stejně tak stejnojmennou velmi pečlivě vypracovanou knihu. Po té zpěvák založil metalovou kapelu Grizzly, která ale neměla dlouhého trvání a po natočení trojpísničkového alba New Spirit se uchýlila k zimnímu spánku.

Aleš Brichta však není jen pouhý zpěvák, ale také prvotřídní a vyhledávaný textař, občasný hudební producent a skladatel. Otextoval nejen všechny songy svojí mateřské kapely Arakain, ale napsal texty i pro řadu známých umělců z branže, kterými se může pyšnit např Olympic, Doga, Škwor, Burma Jones, Věra Špinarová, Vilém Čok a další. V roce 1992 byl Aleš Brichta vyhlášen nejúspěšnějším zpěvákem v anketě Černá vrána, na základě čehož vznikl jeden z mnoha úspěšných projektů s názvem Zemětřesení jako pocta zesnulému Jiřímu Schelingerovi. Zvláštní kapitolou zpěvákovy kariéry je i velmi úspěšná sólová dráha, která svoji úspěšnou cestu započala v roce 1994 vydáním alba Růže pro Algernon, jejíž obrovský úspěch zapřičinil, že Aleš Brichta se postupem času stal známým českým zpěvákem nejen na poli tvrdé rockové scény. Dodnes můžeme v řadách komerčních rádií slyšet zlidovělé hity jakými jsou Barák na odstřel, V uniformě lokaje či jeho bezkonkurenčně nejúspěšnější hit Dívka s perlami ve vlasech. V rámci vydání jeho alba Anděl posledního soudu vyšla i stejnojmenná miniknížečka, ve které je autorem jedné ze scifi povídek, přičemž není tajností, že literatura se scifi a fantasy zaměřením je jeho velké hobby.

To však není zdaleka vše, čím se tento produktivní rocker může chlubit. Dnes již nežijící zpěvačce Pavle Kapitánové nejenže otextoval celou desku Nevěřím, ale ujal se jí i jako producent. Veliký úspěch přinesl i projekt Hattrick, který se zabývá výhradně fotbalovou tématikou, na němž najdeme fotbalovou hymnu Nechte vlajky vlát. Taky si zahrál v muzikálu Jesus Chris Superstar roli Piláta.

Dneska Aleš Brichta vede skupinu ABBand, která je čímdál úspěšnější a se kterou už natočil úspěšná alba jako Divadlo snů, Nech si to projít hlavou, Deratizér a dokonce i anglicky zpívané album svých známých hitů s názvem Grizzly. V roce 2009 oslavil 50 let svého života koncertem v pražské Tesla aréně, jehož záznam vyšel na DVD ve velmi kvalitní obrazové i zvukové produkci. Kapela momentálně připravuje nové album a jistě své fanoušky nezklame.

. "Deratizer" .

Herecká filmografie

TV seriály

2008 Soukromé pasti (TV seriál)

Dokumentární

2017 Motorband: Restart
2014 13. komnata Aleše Brichty (TV film)
2011 ČT Live - Vzpomínka na Jiřího Schelingera (koncert)
2009 Aleš Brichta: 50 Tesla Arena: Live
Karel Gott 70 (koncert)
2006 13. komnata Petra Jandy (TV film)
2003 Arakain: 20 let natvrdo
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Aleš Brichta 12x ...
1999 Arakain (koncert)
Arakain: Gambrinus live! (koncert)
1997 Arakain 15

TV pořady

2011 Café Barrandov (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
2008 Máte slovo (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
2006 Mejdan roku z Václaváku 2006 (TV pořad)
2004 Život plný písniček (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
2001 Dobroty (TV pořad)
Muži podle Nesvadbové (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
2000 HIT STOLETÍ (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
1997 Na Kloboučku (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
1992 Medúza (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Aleš Brichta - Lásky jedné plavovlásky (hudební videoklip)
2003 Aleš Brichta - Sirael (hudební videoklip)
1994 Aleš Brichta - Barák na odstřel (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace