foto

Vít Karas

  • nar. 2.10.1978 (39 let)
    Cheb, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vít Karas vyštudoval strednú pedagogickú školu. Po maturite sa hlásil na herectvo na DAMU a súčasne aj na réžiu na FAMU. Prijatý bol na DAMU. V 3. ročníku štúdia to skúsil na FAMU znovu. Tento krát úspešne. Ako študent režíruje krátke filmy; POUTA NEJSILNĚJŠÍ, MALÝ SVĚT, kde mu hlavnú postavu stvárnil, dnes už zosnulý Vladimír Dlouhý. POUTA NEJSILNĚJŠÍ získava okrem iných európskych cien aj prestížnu cenu UNICA v kategorii filmových škol. Tento film bol vybraný ako otvárací pre filmový festival v Južnej Kóreii. Pozornosť publika si získal aj MALÝ SVĚT a vyhráva Fresh Film Fest v kategorií najlepší Česko-Slovenský film. Na FamuFest dostal ceny za kameru, strih, réžiu, cenu diváka. Karas týmto filmom dokazuje, že mu nie je cudzie vytvoriť hutnú a napätú atmosféru.

Ako herec sa objavil v úlohe vojaka vo filme režiséra Trošky KAMEŇÁK. V roku 2005 si zahral postavu stážistu Filipa Čeňka v seriály REDAKCE. Taktiež režíroval české znenie k animovaným filmom RATATOUILLE, BOLT či TOY STORY 3. Vedenie PIXARU pre dabing ocenilo jeho verziu ako najlepšiu dabingovú úpravu. Na znak vďaky od nich dostáva hodinky.

V roku 2007 režíruje zvučku k Filmovému festivalu Zlín. Zvučka pozostáva z odľahčených odkazov na úspešné Spielbergove filmy a končí slovami: "Stevene, Stevene, co z tebe bude?" V tom istom roku sa predstavuje ako pedagóg na Vyššej filmovej škole Zlín. Vyučuje odbor filmová reč. Z debát a prednášok prináša poslucháčom hlbšie nahliadnutie do zákulisia filmu i toho, ako film funguje. Predovšetkým hollywoodskeho filmu ku ktorému sám inklinuje. Najbližší sú mu Spielberg a Scott. "Vaša najpodstatnejšia otázka ako tvorcov má byť, funguje to - bude to fungovať?" Kvôli pracovnému vyťaženiu odchádza po semestri prednášania späť na pľac.

V roku 2008 začína pracovať na ambicióznom seriály z prostredia módy s názvom DOKONALÝ SVĚT. Ako sám uvádza, pôjde o mix filmov DIABOL NOSÍ PRADU a SEX V MESTE. Natáčanie seriálu trvá skoro rok. V tomto seriáli sa predstavia okrem iných aj Juraj Kukura, Tereza Brodská, Saša Rašilov nejml. alebo Jitka Čvančarová.

Krátko na to sa púšťa do rozprávky pre ČT. MICIMUTR je príbeh dobra a zla. Princezná sa ocitá v nebezpečí kvôli drakovi. Zachrániť ju má chudobný bábkar Vítek. V tejto zaujímavej rozprávke si zahrali okrem iných aj Libuše Šafránková, Martin Dejdar či Jiří Bartoška.

V roku 2010 sa Vít Karas púšťa do ďalšieho filmového projektu. Film sa volá BĚŽCI. Ide o žánrový sci-fi film s katastrofickým podtextom. Tento film je už dokončený.

Tomáš "E=mc2" Susko

Režijní filmografie

Filmy

2018 Přítelkyně
2017 Lips Tullian
Přání k mání
2012 O pokladech (TV film)
2011 Micimutr
2010 Běžci (TV film)
2004 Malý svět (studentský film)
2003 Pouta nejsilnější (studentský film)
Rodinná oslava (studentský film)
2001 Hodný, zlý a ošklivý (studentský film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Denár v dívčí dlani - 2. část (E06)
Denár v dívčí dlani - 1. část (E05)
Poslední pád mistra Materny - 2. část (E04)
další epizody (6)
Single Man (TV seriál)
Pan Bystrozraký (E04)
Oči pro pláč (E03)
Úhel pohledu (E02)
další epizody (4)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Hrdina (S01E13)
Přirozený talent (S01E10)
Diamantová svatba (S01E08)
další epizody (5)
2010 Dokonalý svět (TV seriál)

Dokumentární

2011 Rok pražským arcibiskupem (TV film)

TV pořady

2014 Kouzelné bylinky (TV pořad)
2012 Tajemství rodu (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Slza - Fáze Pád (hudební videoklip)
2015 Slza - Katarze (hudební videoklip)
2012 Xindl X: Dočasná svatá (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2014 Osmy (TV film)
2008 Svatba na bitevním poli
2003 Kameňák
2002 Adam a Eva (studentský film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Denár v dívčí dlani - 1. část (E05)
2012 Ztracená brána (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Malý svět (studentský film)
2003 Pouta nejsilnější (studentský film)
2001 Hodný, zlý a ošklivý (studentský film)

TV seriály

2017 Single Man (TV seriál)
Pan Bystrozraký (E04)
Oči pro pláč (E03)
Úhel pohledu (E02)
další epizody (4)

Hudební videoklipy

2016 Slza - Fáze Pád (hudební videoklip)
2012 Xindl X: Dočasná svatá (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Hudební videoklipy

2016 Slza - Fáze Pád (hudební videoklip)
2015 Slza - Katarze (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace