foto

B.B. King

  • nar. 16.9.1925
    Itta Bena, Mississippi, USA
  • zem. 14.5.2015 (89 let)
    Las Vegas, Nevada, USA

Biografie

Riley B.King , známý jako B.B.King je americký bluesový kytarista, zpěvák a skladatel, který se narodil 16.září roku 1925 ve městečku Itta Bena ve státě Mississippi. King už jako malý miloval hudbu. V roce 1949 už nahrál dokonce první album s názvem Classics, které obsahovalo 20 písní (všechny od B.B.Kinga). Album se celkem povedlo ale B.B. začal na krátkou chvíli pracovat jako DJ v Memphisu. Právě jako DJ v dostal od svých spolupracovníků přezdívku „Beale Street Blues Boy“ (bluesový klučina z ulice Beale Street), která se potom zkrátila na "slavnou" B.B.

V padesátých letech se stal jedním z nejvýznamnějších muzikantů v oblasti Rhythm&Blues. O zhruba deset let později podepsal smlouvu se společností ABC-Paramount Records. Poprvé se King dočkal úspěchu v roce 1969 celkem paradoxně, protože udělal remake písně od Raye Hawkinse "The Thrill Is Gone", která se stala bombou R&B a popových hitparád, což bylo pro bluesmana velmi nečekané a ojedinělé. V magazínu Rolling Stones označili "The Thrill Is Goone" za 193. nejlepší píseň všech dob. King poté absolvoval několik koncertů a vydal několik desek, na kterých se objevily posléze známé hity jako třeba „To Know You Is to Love You“ a „I Like to Live the Love“. V období let 51 až 85 se v R&B hitparádách Kingovy písně objevily celkem čtyřiasedmdesátkrát. V 80. a 90. letech a po roce 2000 natáčel B.B. čím dál méně.

Nadále však už pokračoval King prostřednictvím různých televizních show. V letetech od 21. století se King spojil se stejně známými bluesovými kytaristy např: Ericem Claptonem (kterému pomáhal s vytvářením alba Riding With The King), Buddy Guyem a Jimmiem Vaughanem, se kterými sehrál několik koncertů (nejznámější koncert v Crossroads). B.B.King také od svých padesáti let nazývá své kytary Lucille. Ve věku osmdesáti let, 29. května 2006, zahájil King rozlučkové turné po Velké Británii a Evropě. Během tiskové konference v Sao Paulu v roce 2006, kdy byl King na turné po Brazílii, se ho jeden z novinářů zeptal, jestli bude toto turné opravdu poslední. Odpověděl: "Mým oblíbeným hercem je jeden muž ze Skotska jménem Sean Connery. Většina jej zná jako agenta Jamese Bonda 007. Natočil film s názvem Nikdy neříkej nikdy." B.B.King je považován za jednoho z nejlepších a nejuznávanějších bluesových umělců všech dob. Šestnáctého září 2012 oslaví americký bluesman své sedmaosmdesáté narozeniny.

A co se filmů týče, B.B. si zahrál pouze pár štěků např: Blues Brothers 2000, ve kterém ho doprovázel Eric Clapton.

Sir Psycho "Angus" Sexy

Herecká filmografie

Filmy

1999 V zajetí rocku (TV film)
1998 Blues Brothers 2000
1995 B.B. King: The Blues Summit (TV film)
1994 Songs of Six Families, The (TV film)
1993 Mr. Bluesman
Srdce a duše
1990 You Don't Look 40, Charlie Brown (TV film)
1987 Amazonky na Měsíci
1985 Špióni jako my
1979 Crystal Gayle Special, The (TV film)
1975 Give My Poor Heart Ease
1971 Dynamite Chicken

TV seriály

1991 Ženatý se závazky (TV seriál)
Cheescake (S05E14)

Dokumentární

2018 The Housing Bubble - a.z.
Why Are We Creative?
2017 Horn from the Heart: The Paul Butterfield Story
Mr. Pori Jazz - a.z.
2016 Jak se kalila hudba (TV seriál)
2013 Born in Chicago
Eric Clapton's Crossroads Guitar Festival 2013
Music for Mandela
2012 A.K.A. Doc Pomus
B. B. King
Lead Belly: Life, Legend, Legacy
Village Music: Last of the Great Record Stores
2011 B. B. King Live (koncert)
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
2008 Soul Power
2007 10 Days Out: Blues from the Backroads
Crossroads Guitar Festival (koncert)
2005 Buried Alive in the Blues
2004 Antone's: Home of the Blues
Crossroads Guitar Festival (koncert)
Genius - Pocta Ray Charlesovi (TV film)
Hudba duše
2003 Blues (TV seriál)
2002 Sounds of Memphis (TV film)
2001 All Access: Front Row. Backstage. Live!
Die zehn Gebote der Kreativität (TV film)
Příběh pop music (TV seriál)
Say It Loud: A Celebration of Black Music in America (TV seriál)
2000 Here's to You, Charlie Brown: 50 Great Years (TV film)
It's Only Rock 'n' Roll
Jazz Channel Presents B.B. King, The (koncert)
1999 Genghis Blues
Pavarotti & Friends 99 for Guatemala and Kosovo (koncert)
1997 The Fifties (TV seriál)
1996 Muhammad Ali: Na vrcholu
Tribute to Stevie Ray Vaughan, A
1995 The History of Rock 'N' Roll, Vol. 7 (TV film)
1994 B.B. King: Live at the Woodlands (koncert)
1993 Willie Nelson: The Big Six-0 (koncert)
1992 Saturday Night, Sunday Morning: The Travels of Gatemouth Moore
1989 U2: LoveTown (koncert)
1988 U2: Rattle and Hum (koncert)
1987 Biography (TV seriál)
1985 Live Aid (koncert)
1980 Elvis Presley - Die frühen Jahre (TV film)
1974 B.B. King: Live in Africa (koncert)
Sing Sing Thanksgiving (koncert)
1973 Blues entre les dents, Le
1971 Medicine Ball Caravan
1969 Black Woodstock

Host

TV pořady

2016 Grammy Awards 2016 (TV pořad)
2000 Very Special Christmas from Washington, D.C., A (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1995 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1993 Apollo Theatre Hall of Fame (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1979 Captain & Tennille Songbook, The (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
The Barbara McNair Show (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace