foto

Denis Villeneuve

  • nar. 3.10.1967 (53 let)
    Trois-Rivières, Quebec, Kanada

Biografie

Denis Villeneuve je scenárista a režisér. Hned jeho první středometrážní film REW FFWD z roku 1994 byl promítán na řadě festivalů a získal zvláštní cenu poroty na festivalu v Locarnu. Poté se věnoval především natáčení velmi ceněných videoklipů. V roce 1996 se podílel na kolektivním projektu Cosmos, promítaném také na festivalu v Cannes. V roce 1998 napsal a natočil svůj první celovečerní film Un 32 août sur Terre, který byl promítán na pětatřiceti festivalech, včetně Cannes. V roce 2000 napsal a natočil svůj druhý film Maelström, promítaný na více než čtyřiceti festivalech, kde získal pětadvacet cen, včetně ceny kritiky v Berlíně v roce 2001. V roce 2009 natočil svůj třetí celovečerní film Polytechnique.

Zdroj: Festival krátkých filmů Praha

Režijní filmografie

Filmy

2022 Cleopatra: A Life
2021 Duna
2017 Blade Runner 2049
2016 Příchozí
2015 Sicario: Nájemný vrah
2013 Nepřítel
Zmizení
2010 Požáry
2009 Polytechnika
2008 Další patro
2000 Maelström
1998 32. srpen na Zemi
1996 Cosmos

TV seriály

2021 Dune: The Sisterhood (TV seriál)
Pilot (E01)

Dokumentární

2007 Un cri au bonheur
1994 REW–FFWD

Scenáristická filmografie

Filmy

2021 Duna
2010 Požáry
2009 Polytechnika
2000 Maelström
1998 32. srpen na Zemi

Producentská filmografie

Filmy

2021 Duna

Host

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 517)