foto

Denis Villeneuve

  • nar. 3.10.1967 (53 let)
    Trois-Rivières, Quebec, Kanada

Biografie

Denis Villeneuve zaujal mezinárodní publikum už středometrážním dokumentem REW-FFWD (1994) z chudinského ghetta v jamajském Kingstonu. V roce 1998 natočil svůj první celovečerní film 32. srpna na Zemi, který byl po premiéře v Cannes promítán na pětatřiceti dalších festivalech.

Následovala neméně úspěšná díla Maelström (2000), Další patro (2008, krátký hraný), Polytechnika (2009) a Požáry (2010). Všechny zmíněné snímky mohli karlovarští diváci vidět v roce 2011, kdy festival kanadskému tvůrci věnoval jednu ze svých retrospektivních sekcí.

Následující filmy už Villeneuve natočil ve Spojených státech: Zmizení (2013), Nepřítel (2013) a Sicario: Nájemný vrah (2015) se vyznačují prvky charakteristickými pro thriller, podobně jako sci-fi Příchozí (2016) jsou však do stejné míry žánrovými i svébytně autorskými díly.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2022 Cleopatra: A Life
2021 Duna
2017 Blade Runner 2049
2016 Příchozí
2015 Sicario: Nájemný vrah
2013 Nepřítel
Zmizení
2010 Požáry
2009 Polytechnika
2008 Další patro
2000 Maelström
1998 32. srpen na Zemi
1996 Cosmos

TV seriály

2021 Dune: The Sisterhood (TV seriál)
Pilot (E01)

Dokumentární

2007 Un cri au bonheur
1994 REW–FFWD

Scenáristická filmografie

Filmy

2021 Duna
2010 Požáry
2009 Polytechnika
2000 Maelström
1998 32. srpen na Zemi

Producentská filmografie

Filmy

2021 Duna

Host

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 21-40 >>
všichni fanoušci
(1 513)