foto

Evelyne Bouix

  • nar. 22.4.1953 (66 let)
    Charenton-le-Pont, Francie

Biografie

Francouzská herečka Evelyne Bouix je veřejnosti známá mimo jiné jako bývalá manželka slavného režiséra Claude Leloucha, jako umělkyně se prosazuje především v divadle a televizi, oproti tomu její práce pro film je celkem podružná. Narodila se jako Evelyne Lina Madeleine Bouix ve městě Charenton-le-Pont nedaleko od Paříže. Již jako šestnáctiletá stála na jevišti Comédie Française, následně studovala herectví na škole École nationale superiéure des arts et techniques du théâtre.

Před kamerou debutovala bezejmennou úlohou ve filmu RENÉ KACHNA (René la canne, 1977), velkou příležitostí pro ni byla až role Fantiny v Hosseinově adaptaci Hugových BÍDNÍKŮ (Les Misérables, 1982). Mezitím se v roce 1980 provdala za režiséra Claude Leloucha (*1937), pro nějž to byla po několika vztazích se známými osobnostmi první zkušenost s manželstvím. Pozice manželky jednoho z nejslavnějších francouzských režisérů znamenala pro Evelyne Bouix pochopitelně příležitost zahrát si v jeho filmech. Jejich první spoluprací byl film JEDNI A DRUZÍ (Les uns et les autres, 1981), titulní roli Edith Piaf pak hrála v životopisném snímku EDITH A MARCEL (1983), další velkou postavu ztvárnila v Lelouchově titulu AŤ ŽIJE ŽIVOT (Vive la vie, 1984), následně se objevila i ve filmu MUŽ A ŽENA PO DVACETI LETECH (Un homme et une femme, 20 ans deja, 1986).

Mezitím se Evelyne Bouix prosadila i v televizi, kde hrála v inscenacích a seriálech, práce před televizní kamerou nakonec začala v jejích aktivitách převažovat. Připomeňme například seriály LÉKAŘI LIDÍ (Médecins des hommes, 1988) nebo BURZIÁNI (Les grandes familles, 1989). Z její další práce pro film si zmínku zaslouží historický životopis BEAUMARCHAIS (1995), mezitím nadále pracovala v divadle, v Théâtre Marigny se zatím naposledy v letech 2009-2010 představila ve hře Vášeň. Před kamerou stála v rámci filmu MUSÉE HAUT, MUSÉE BAS (2008), jinak se objevuje stále předevšm v televizi.

Po rozvodu s Claude Lelouchem v roce 1985 se novým životním partnerem Evelyne Bouix stal herec Pierre Arditi (*1944), s nímž nakonec v roce 2010 uzavřela druhý sňatek. Z prvního manželství s Claude Lelouchem pochází dcera Salome Lelouch (*1983), která začínala jako dětská herečka v otcových filmech, nyní hraje také v divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2019 Moi, Grosse (TV film)
2011 Les belles soeurs (TV film)
2010 I pro lásku se zabíjí - a.z.
Les Méchantes (TV film)
2009 Mensch
2008 Musée haut, musée bas
2005 Říše tygra (TV film)
2003 Remake
2001 Jalousie (TV film)
2000 Caracole, La (TV film)
Chacun chez soi (TV film)
L'île bleue (TV film)
Un morceau de soleil (TV film)
1997 Prix de l'espoir, Le (TV film)
1996 Passion du docteur Bergh, La (TV film)
Rošťák Beaumarchais
Temps de chien
1995 Ce que savait Maisie (TV film)
Impossible Monsieur Papa, L' (TV film)
1993 Julie - dvanáct a půl (TV film)
Lucas (TV film)
Tout ça... pour ça!
1991 Les gens ne sont pas forcément ignobles (TV film)
Modré sešity (TV film)
Pařížské hrátky
Piège pour femme seule (TV film)
1990 Duo (TV film)
Vítejte na palubě
1989 Radio Corbeau
Une saison de feuilles (TV film)
1988 Haute tension - Le visage du passé (TV film)
Palace (TV film)
1986 Muž a žena po 20 letech
Un métier du seigneur (TV film)
1985 Nečekaná zrada
1984 Ať žije život
Ni avec toi ni sans toi
1983 Edith a Marcel
1982 Bídníci (TV film)
Ubožáci
1981 Jedni a druzí
1980 Alors heureux?
Comme le temps passe (TV film)
Haine
La falaise aux corneilles (TV film)
1979 Bobo Jacco
Jean le Bleu (TV film)
Rien ne va plus
1977 On ne badine pas avec l'amour (TV film)
1976 Au théâtre ce soir: Monsieur Silence (TV film)
René la canne
1970 Au théâtre ce soir: Un fil à la patte (TV film)

TV seriály

2018 Capitaine Marleau (TV seriál)
Le Jeune homme et la mort (S01E11)
2012 Le Sang de la vigne (TV seriál)
Les Veuves joyeuses (S02E04)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
1995 Passeur d'enfants (TV seriál)
Velký Fausto (TV seriál)
1992 Cordierovi, soudce a policajt (TV seriál)
1989 Burziáni (TV seriál)
1988 Coup de foudre (TV seriál)
L'Ivresse de la métamorphose (TV seriál)
Lékaři lidí (TV seriál)
1981 Les Uns et les autres (TV seriál)
1978 Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)

Dokumentární

2009 La traversée du désir
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1984 Cinématon

Host

TV pořady

2015 Au fil de la nuit (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2003 20h10 pétantes (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1999 C'est au programme (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
Vivement dimanche (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1990 Nuls, l'émission, Les (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace