foto

Robert Goulet

  • nar. 26.11.1933
    Lawrence, Massachusetts, USA
  • zem. 30.10.2007 (73 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Goulet se narodil 28. listopadu roku 1933. Už jako malé dítě zpíval v chrámovém sboru. V roce 1947 jeho otec zemřel, a rodina se přestěhovala do Edmontonu v Kanadě. Čtrnáctiletý Robert splnil otcovo přání, které mu sdělil v jeho posledních dnech a začíná se více věnovat hudbě. Ze začátku pracuje jako radiový diskžokej a vyhráva stipendium na Toronto's Royal Conservatory of Music, kde začíná studovat takt a zpěv. V roce 1954 cestuje do New Yorku a doufá že se dostane na Broadway. Bohužel jediným pracovním místem, které našel, byl prodavač v obchodním domě. Poněkud rozčarován se po čase vrátil do Toronta, kde ho Canadian Broadcasting Corporation obsadil do hlavní role v televizních Little Women. Následovala různá divadelní představení a varietní vystoupení, po kterých se stal v 50 letech Canada's first matinee idol, a to ve 24 letech.

V roce 1959 byl Goulet představen libretistovi Alanu Jay Lernerovi a skladateli Fredericku Loewemu, kteří měli problém s obsazením Lancelota v jevištním představením Camelot. Ohromeni Gouletovou prací podepsali smlouvu na Krále Artuše s Richardem Burtonem a na Královnu Guenevere s Julií Andrewsovou. V roce 1960 měl Camelot za sebou vystoupení v Torontu, krátce pokračoval v Bostonu a nakonec skončil s velkým uvedením na Broadwayi v New Yorku kam se již dříve snažil dostat.

Po Camelotovi vystupoval ve známých show Eda Sullivana a Danniho Thomasona, které ho udělaly známým. Gouletův vstup na stříbrné plátno se odehrál v 60. letech, kdy měl obrovský úspěch v TV např. BRIGADOON (1966), CAROUSEL (1967) A KISS ME, KATE (1968). V roce 1968 dostal Best Actor Tony Award za výkon v roli francouzského fotografa v muzikálu Happy Time. V 70. letech se stal pevnou součástí Las Vegas, kde si během této doby vyvinul rostoucí závislost na alkoholu. Naštěstí roku 1979 pít přestal.

Mezi známé filmy ve kterých účinkoval jako zpěvák nebo herec, patří např. ATLANTIC CITY (1980), BEETLEJUICE (1988), SCROOGED (1988), THE NAKED GUN, THE SMELL OF FEAR (1991), MR. WRONG (1996),TOY STORY 2 (1999) A G-MEN FROM HELL (2000). Také má za sebou bezpočet rolí v seriálových epizodách, které byly většinou komediálního charakteru.

Goulet zemřel roku 2007 na plicní fibrózu, právě když čekal na transplantaci plic.

Honza "Listeroman" Göth

Herecká filmografie

Filmy

2001 Přestávka: Zázrak na Třetí ulici
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 G-Men from Hell
The Last Producer
1999 Toy Story 2: Příběh hraček
1996 Mr. Wrong
1993 Nepravdivý příběh (TV film)
1991 Acting Sheriff (TV film)
Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu
1988 Beetlejuice
Strašidelné Vánoce
1980 Atlantic City
The Dream Merchants (TV film)
1972 Couple Takes a Wife, The (TV film)
1970 Underground
1968 Kiss Me Kate (TV film)
1967 Carousel (TV film)
1966 Brigadoon (TV film)
I Deal In Danger
The Daydreamer
1964 Honeymoon Hotel
I'd Rather Be Rich
1962 Gay Purr-ee

TV seriály

2006 Dva z Queensu (TV seriál)
Sold-Y Locks (S08E18)
1997 Přestávka (TV seriál)
1995 Get Smart (TV seriál)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
1993 Great Books (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem se přestal bát aneb Legalizace hazardu ve Springfieldu (S05E10)
1991 The New WKRP in Cincinnati (TV seriál)
1988 In the Heat of the Night (TV seriál)
1985 To je vražda, napsala (TV seriál)
Namaluj mi vraždu (S01E15)
1984 Finder of Lost Loves (TV seriál)
Glitter (TV seriál)
1982 Matt Houston (TV seriál)
Police Squad! (TV seriál)
The Butler Did It (A Bird in the Hand) (E03)
1978 Flying High (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
1968 The Name of the Game (TV seriál)
1966 Blue Light (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1965 The Big Valley (TV seriál)
1963 Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Patty Duke Show (TV seriál)
1954 Howdy Doody (TV seriál)

Dokumentární

1995 Biography: Liberace - Mr. Showmanship (TV film)
1969 Muhammad Ali, the Greatest

TV pořady

1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1972 Love is... Barbara Eden (TV pořad)
The Julie Andrews Hour (TV pořad)
1967 Laugh-In (TV pořad)
1965 The Hollywood Squares (TV pořad)
1964 Hollywood Backstage (TV pořad)
Hour with Robert Goulet, An (TV pořad)
The Hollywood Palace (TV pořad)
1963 Judy and Her Guests, Phil Silvers and Robert Goulet (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1959 The Bell Telephone Hour (TV pořad)
1952 I've Got a Secret (TV pořad)
The Bob Hope Show (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace