foto

Renzo Palmer

  • nar. 20.12.1929
    Milán, Lombardie, Itálie
  • zem. 4.6.1988 (58 let)
    Milán, Lombardie, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Renzo Palmer byl uznávaným rozhlasovým hercem a dabérem, na svém kontě má ale také bezmála devadesát rolí ve filmu a televizi. Narodil se v Miláně jako Lorenzo Bigatti, umělecké jméno Palmer přijal později po své adoptivní matce, divadelní herečce Kiki Palmer (1907-1949). Původně studoval práva, ale počátkem padesátých let vyhrál pěveckou soutěž a nějaký čas působil jako kabaretní zpěvák v Římě. Brzy nato se dostal i do televize, zatímco jako divadelní herec začínal v rodném Miláně.

Před televizní kamerou stál poprvé v adaptaci Molierovy hry LAKOMEC (L'avaro, 1957), jeho první filmová role je spojena s veselohrou KDO SE ZASTAVÍ, JE ZTRACEN (Chi si ferma è perduto, 1960) po boku slavného komika Toto, s nímž později natočil ještě film TOTÒTRUFFA 62 (1962). Několik příležitostí pak dostal v historicko-dobrodružných filmech a tehdy oblíbených příbězích z Divokého Západu, jednu z hlavních rolí pastora Andrewse hrál například ve westernu BRANDY (Cavalca e uccidi, 1964). Nabídky dostával i od tvůrců průměrných komedií nebo špionážních filmů.

Vedle průměrné a komerčně zaměřené produkce se objevoval i po boku největších hvězd v mezinárodně obsazených projektech. Mihnul se například jako dirigent v adaptaci slavné divadelní hry NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY (The Visit, 1964), později odehrál menší roli starosty v komedii DOBRÝ DEN, PANÍ CAMPBELLOVÁ (Buona Sera, Mrs. Campbell, 1969). Přes narůstající počet filmových nabídek si Renzo Palmer vybudoval pomník slávy především prací v televizi, kde v 60. letech hrál v adaptacích divadelních her a historických seriálech. Největší ohlas mu přinesla titulní role významného politika z doby sjednocení Itálie hraběte Cavoura ve čtyřdílném seriálu CAVOURŮV ŽIVOT (Vita di Cavour, 1967). Totéž se týká další hlavní role císaře Napoleona v seriálu NAPOLEON NA SVATÉ HELENĚ (Napoleone a Sant'Elena, 1973).

Své předchozí zkušenosti s rozhlasovým mikrofonem zúročil bohatou prací v dabingu, pro italskou distribuci namluvil řadu amerických nebo francouzských herců, jeho hlas zazněl i z animované produkce, souběžně nadále podával pozoruhodné výkony v různorodém a náročném repertoáru. V Palmerově práci pro televizi a film v sedmdesátých letech začaly převažovat policejních komisařů (DETEKTIV – Un detective, 1969; OBČAN SE BOUŘÍ – Il cittadino si ribella, 1974). Znovu se příležitostně objevoval i v ambiciózních projektech s mezinárodním obsazením, hrál například prodavače jízdenek (PŘEJEZD KASSANDRA – The Cassandra Crossing, 1976). V životopisném televizním seriálu VERDI (1982), uvedeném i u nás, si zopakoval svou slavnou roli hraběte Cavoura, jeho filmografii uzavírá postava strýce Nicoly ve filmu RODINA (La famiglia, 1987).

Renzo Palmer zemřel následkem rakoviny v Miláně 4. června 1988 ve věku 58 let. Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství měl dvě dcery, jeho druhou ženou byla baletka Vittoria Minucci, primabalerína milánské La Scaly.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1988 Cuore di mamma, Il
1987 Rodina
1981 Dottoressa preferisce i marinai, La
Salamandr
1977 Cinico, l'infame, il violento, Il
Ligabue (TV film)
Mostro, Il
Sbohem a amen
1976 La legge violenta della squadra anticrimine
Přejezd Kassandra
Velké vydírání
Voják štěstěny
1975 Jdi, gorilo!
Proč je zabit soudce
1974 Nipoti miei diletti
Občan se bouří
Zanna bianca alla riscossa
1973 Masakr v Římě
Rugantino
1972 All'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)
Tedeum
1971 Marty (TV film)
Riuscirà il cav. papà Ubu? (TV film)
1969 Detective, Un
Orli nad Londýnem
1968 Diabolik
Dobrý den, paní Campbellová!
House of Cards
Podivuhodné příběhy
1967 Europa canta
1966 Grande colpo dei sette uomini d'oro, Il
Ladro della Gioconda, Il
Tre notti violente
1965 Con rispetto parlando
L'ammiraglio (TV film)
Sette uomini d'oro
1964 Biblioteca di Studio Uno: Al Grand Hotel (TV film)
Cavalca e uccidi
Ragazza in prestito, La
The Visit
1963 D'Artagnan a tři mušketýři
Figlio del circo, Il
Frenesia dell'estate
Obiettivo ragazze
1961 Federale, Il
Pianeta degli uomini spenti, Il
Pugni, pupe e marinai
Statek
Tototruffa '62
1960 Dollaro di fifa, Un
Kdo se zastaví je ztracen

TV seriály

1984 Mystérieux docteur Cornélius, Le (TV seriál)
Racconti del maresciallo, I (TV seriál)
1982 Cinquant'anni d'amore (TV seriál)
Verdi (TV seriál)
1978 Il balordo (TV seriál)
Loupež Mony Lisy (TV seriál)
1974 Assassinio dei fratelli Rosselli, L' (TV seriál)
1973 Napoleone a Sant'Elena (TV seriál)
Puccini (TV seriál)
Tre camerati, I (TV seriál)
1972 Sul filo della memoria (TV seriál)
1969 Nero Wolfe (TV seriál)
1967 Caravaggio (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace