foto

Luciano Catenacci

  • nar. 15.4.1933
    Roma, Lazio, Itálie
  • zem. 4.10.1990 (57 let)
    Roma, Lazio, Itálie

Biografie

Luciano Catenacci je rodákem z Říma, kde poprvé spatřil světlo světa 15. dubna 1933. Luciano byl hercem a rovněž producentem zejména italských filmů v průběhu šedesátých až osmdesátých let minulého století. Pochází z rodiny, která se ve světě filmu prosadila.

Bratrancem Luciana byl kaskadér Biagio Gambini a sestřenicí herečka Nella Gambini. Luciano měl velmi fotogenickou tvář a jeho expresivní oči byly ideální pro role různých padouchů podsvětí. Role mafiána či kata byly v jeho podání výborné. Zpočátku kariéry se v titulcích filmů objevují jména jako Max Lawrence či Luciano Lorcas. Teprve od počátku sedmdesátých let, je to již jen Luciano Catenacci.

Svou filmovou premiéru měl Luciano v koprodukčním dobrodružném filmu MARC DONNEN AGENTE Z 7 v roce 1966. Ve stejném roce hrál pod vedením Maria Bavy, v italském gotickém hororu OPERAZIONE PAURA (PROKLETÍ SMRTI) 1966, v roli starosty Karla. Tento film je pro Luciana velice specifický, neboť byl také jeho producentem. V rámci produkce se podílel dále v kariéře na filmech NELLE PIEGHE DELLA CARNE (1970) či ROMA A MANO ARMATA (1976).

Ve filmech, kde je uveden jako producent, obsazoval i role herecké. Mezi nejznámější patří určitě dobrodružná komedie IL CORSARO NERO (POMSTA ČERNÉHO KORZÁRA) 1971. Nejen příznivci italského filmu vědí, že se jedná o film s dvojicí Bud Spencer a Terence Hill. Po boku těchto dvou komiků natočil i další filmy jako I DUE SUPERPIEDI QUASI PIATTI (DVA VÝTEČNÍCI) 1977 nebo PARI E DISPARI (SUDÁ A LICHÁ) 1978. Film SUDÁ A LICHÁ je u nás velice populární a Luciana zde můžeme vidět jako Řeka Parapolise, vůdce gangu nelegálních sázkových kanceláří a velkého hráče pokeru.

Luciano hrával většinou role těch, „co stojí na druhé straně". Soupeřem nebyl jen pro Spencera a Hilla, ale pro všechny kladné hrdiny různých detektivek a thrillerů. Za zmínku určitě stojí ztvárnění gangstera v jednom z vrcholů filmů poliziotesschi, MILANO ODIA:  LA POLIZIA NON PUO SPARARE (1974).  Jean-Paul Belmondo a Claudia Cardinale hráli s Lucianem ve filmu LA SCOUMOUNE (SMŮLA) 1972, Fabio Testi byl po jeho boku ve filmu VAI GORILLA (JDI, GORILO!) 1975, Nino Manfredi v komedii GIROLIMONI, IL MOSTRO DI ROMA (1972) či Franco Nero ve filmu PERCHÉ SI UCCIDE UN MAGISTRATO (PROČ JE ZABIT SOUDCE) 1975. Takto bychom ve výčtu mohli pokračovat dlouho, neboť rolí vytvořil Luciano téměř sedmdesát.

Důležitým obdobím je jeho účast na euro-westernech, kterých má na své kontě celkem devět. UNA COLT, IN PUGNO AL DIAVOLO (1967), UN UOMO, UN CAVALLO, UNA PISTOLA (1967), LA PIU GRANDE RAPINA NEL WEST (1967), DOVE SI SPARA DI PIU (1967), CARAMBOLA (KARAMBOL) 1974 a další.

Přelom šedesátých a sedmdesátých let znamenal pro Luciana účast v několika válečných filmech jako ZABÍT ROMELLA (1969), POUŠTNÍ MISE (1969), VÁLKA V TÝLU NEPŘÍTELE (1970) a další. Uvádím zde pouze české názvy, neboť uvedené filmy u nás byly všechny vydány na DVD.

V kariéře Luciana je významnou částí také velké množství filmů zahraniční výroby. Zejména se jedná o osmdesátá léta, kdy hrál v mnoha australských filmech.  Jsou to dramata STREET HERO (1984) a MOVING OUT (1983). Snímek A CRY IN THE DARK (VÝKŘIK VE TMĚ) 1988 s Meryl Streep či komedie THE BIT PART (1987) s Nicole Kidman. V roce 1990 natočil ještě v Itálii filmy IL SOLE BUIO a VOLEVO I PANTALONI a vrátil se do oblíbené Austrálie, která mu v osmdesátých letech přirostla k srdci. Jeho srdce ho ovšem nakonec zradilo a Luciano Catenacci umírá v Austrálii, v Melbourne, 4. října 1990 na následky srdečního infarktu. Bylo mu 57 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1990 Sole buio, Il
Volevo i pantaloni
1988 Výkřik ve tmě
1987 Initiation
The Bit Part
1984 Street Hero
1983 Moving Out
1981 Lev pouště
1979 Giocattolo, Il
Muž na kolenou
1978 La banda del gobbo
Poslední útok
Sudá a lichá
Ultimo guappo, L'
Uzavřený kruh (TV film)
1977 Dva výtečníci
Sbohem a amen
1976 Roma a mano armata
1975 Giustiziere sfida la citta, Il
Jdi, gorilo!
L'uomo della strada fa giustizia
Proč je zabit soudce
1974 Karambol
Milán nenávidí: policie nemůže střílet
Tutti figli di mammasantissima
1973 Chceme plukovníky
Na každého jednou dojde!
Si può essere più bastardi dell'ispettore Cliff?
Vita lunga un giorno, Una
1972 Afyon oppio
Amico, stammi lontano almeno un palmo
Girolimoni, il mostro di Roma
Smůla
To zvládnem, amigo
1971 Cena smrti
Krátká noc skleněných panenek
Pomsta Černého korzára
Přiznání policejního komisaře prokurátorovi republiky
1970 Bolidi sull'asfalto a tutta birra
Due bianchi nell'Africa nera
Nelle pieghe della carne
Válka v týlu nepřítele
Último día de la guerra, El
1969 36 ore all'inferno
Bitva u El Alameinu
Ora X - pattuglia suicida
Pouštní mise
Zabít Rommela
1968 Bitva na Sinaji
Figlio di Aquila Nera, Il
Lotr po pravici
Ragazza piuttosto complicata, Una
1967 Colpo da re, Un
Come rubare un quintale di diamanti in Russia
Dove si spara di più
Peklo v Normandii
Più grande rapina nel west, La
Un uomo, un cavallo, una pistola
Una colt, in pugno al diavolo
1966 Prokletí smrti
Rembrandt 7 antwortet nicht...

TV seriály

1984 Special Squad (TV seriál)
1981 Women of the Sun (TV seriál)
1976 Alle origini della mafia (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky