foto

Bill Hunter

  • nar. 27.2.1940
    Ballarat, Victoria, Austrálie
  • zem. 21.5.2011 (71 let)
    Kew, Victoria, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Kdokoliv tvrdí, že herectví přináší dotyčnému další přidanou hodnotu, tak kecá. Je to prostě práce jako každá jiná."

William John „Bill" Hunter byl australský filmový, divadelní a televizní herec, často také prominentní moderátor a komentátor. Objevil se ve více než 60 filmech a je držitelem Centenary Medal a dvou filmových cen AFI Awards.

Hunter se narodil v Ballaratu, rodičům Williamovi a Francie Hunterovým. Měl bratra Johna a sestru Marii Ann. Během jeho mladistvých let byl mistrem v plavání a krátce držel rekord ve freestylu na 100 yardů, dokud jej neporazil John Devitt v další rozplavbě za 10 minut. Hunter se dokonce kvalifikoval na Olympijské hry 1956 v Melbourne ale záchvat meningitidy jeho naděje ukončil.

Hunterovým filmovým debutem byla komparsní role v britském snímku THE SHIRALEE /1957/. Seznámení s Avou Gardner mu přineslo další roli v komparsu hollywoodského snímku ON THE BEACH /1959/, který se točil v Melbourne. Dle Hunterových slov se definitivně rozhodl k herectví, když viděl jak Gregory Peck točil jednu scénu 27x a on sám by to údajně zvládl líp. Nastoupil na intenzivní herecký kurz a následně získal stipendium na prestižní Northampton Repertory Company v Anglii. V roce 1966 pak debutoval v televizi minirolí ve dvou dílech seriálu DOCTOR WHO /1963-1989/. V 60.letech se pak vrací do Austrálie a účinkuje jak v televizi tak i v divadle a filmu.

Mezi jeho role, které stojí za zmínku patří postava Lena Maguira z dramatu NEWSFRONT /1978/, postava levicového politika Rexe Connora z miniseriálu THE DISMISSAL /1983/, role Barryho Fifea z romantické komedie STRICTLY BALLROOM /1992/, postava Billa Heslopa z další australské romantické komedie MURIEL'S WEDDING /1994/ nebo vedlejší role Skippera z historického válečného filmu AUSTRALIA /2008/ v hlavních rolích s Nicole Kidman a Hugh Jackmanem. V animovaném snímku FINDING NEMO /2003/ namluvil postavičku zubaře a v animovaném fantasy filmu LEGEND OF THE GUARDIANS: THE OWLS OF GA'HOOLE /2010/ hlas Buba . V americkém sci-fi seriálu SPACE: ABOVE AND BEYOND /1995-1996/ ztvárnil roli generálního tajemníka Spojených národů Spencera Chartwella. Jeho poslední rolí byla postava Barta Cummingse z životopisného snímku THE CUP /2011/.

Hunterovo první manželství bylo s Robbie Anderson, se kterou měl syna. Podruhé se oženil s herečkou Pat Bishop, kterou podvedl s družičkou ze svatby a potřetí se oženil s televizní hlasatelkou Rhodou Roberts, se kterou vydržel šest let, do roku 1999. 15.května 2011 byl přijat do hospice Caritas Christi ve městě Kew, poté co odmítl nastoupit do nemocnice. Zemřel na rakovinu jater ve věku 71 let obklopen rodinou a přáteli. Pohřební slavnost pak byla uspořádana v melbournském Princess Theatre. 

V roce 1978 vyhrál cenu AFI Award pro nejlepšího herce v hlavní roli ve filmu Newsfront a v roce 1981 tu samou cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za snímek Gallipoli /1981/. V roce 1989 pak vyhrává potřetí cenu AFI Award pro nejlepšího herce v hlavní roli celovečerního televizního filmu POLICE STATE /1989/. 3x byl na cenu AFI Award nominován na nejlepšího herce ve vedlejší roli a to za účinkování ve filmech Muriel's Wedding /1994/, The Last Days of Chez Nous /1992/ a Mad Dog Morgan /1976/. V roce 2004 byl nominován na FCCA Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za drama TOM WHITE /2004/.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2011 Red Dog - psí legenda
Velký závod
2010 Legenda o sovích strážcích
2008 Austrálie
Za hranou
2004 Tom White
2003 Bad Eggs
Hledá se Nemo
Horseplay
Klokan Jack
2002 Crackerjack
2000 Na břehu (TV film)
1998 Moby Dick (TV film)
Ozvěna hromu (TV film)
Válečné lásky
1997 Road to Nhill
1996 Cody: Fall from Grace (TV film)
River Street
Sluneční šíp
1995 Blue Murder (TV film)
1994 Dobrodružství Priscilly, královny pouště
Everynight... Everynight
Muriel se vdává
1993 Broken Highway
Shotgun Wedding
Stark (TV film)
The Custodian
1992 Poslední dny v Chez Nous
Tanec v srdci
The Leaving of Liverpool (TV film)
1991 Deadly
1990 Call Me Mr. Brown
1989 Cassidy (TV film)
Mull
Police State (TV film)
1988 Fever
Rikky a Pete
1986 Death of a Soldier
Piráti nebes
1985 Indecent Obsession, An
Rebel
1984 Práskač a jeho kat
Street Hero
1983 The Return of Captain Invincible
1982 Far East
Heatwave
1981 Gallipoli
1980 ...Maybe This Time
Dead Man's Float
Hard Knocks
Making Weekend of Summer Last
1979 Vox Pop
1978 In Search of Anna
Newsfront
Weekend of Shadows
1977 Backroads
Going Home (TV film)
1976 Eliza Fraser
Mad Dog Morgan
Rate of Exchange
1975 Muž z Hongkongu
1974 27A
Stone
1970 Ned Kelly
1968 The Battlers (TV film)

TV seriály

2013 Die on Your Feet (TV seriál)
2011 Small Time Gangster (TV seriál)
2010 The Pacific (TV seriál)
Melbourne (E03)
1998 The Violent Earth (TV seriál)
Žena v úzkých (TV seriál)
1997 Frontier (TV seriál)
1995 Vesmír: Civilizace v ohrožení (TV seriál)
Pilot (E01)
1988 Joe Wilson (TV seriál)
1986 The Flying Doctors (TV seriál)
1985 Fortunate Life, A (TV seriál)
1984 Eureka Stockade (TV seriál)
Keepers, The (TV seriál)
Last Bastion, The (TV seriál)
1983 Dismissal, The (TV seriál)
1982 1915 (TV seriál)
1979 Prisoner (TV seriál)
Zlatá šachta (TV seriál)
1975 King's Men (TV seriál)
1971 Catwalk (TV seriál)
Matlock Police (TV seriál)
Spyforce (TV seriál)
1969 Division 4 (TV seriál)
Dynasty (TV seriál)
1964 Oddělení vražd (TV seriál)

Dokumentární

2011 Když udeří La Niňa (TV film)
2009 Inside the Square
1973 One Good Reason

TV pořady

2003 The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace