Reklama

Reklama

Jenny Tamburi

Jenny Tamburi

nar. 27.11.1952
Řím, Lazio, Itálie

zem. 01.03.2006 (53 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Jenny Tamburi je rodačkou z Říma. Narodila se pod rodným jménem Luciana Della Robbia 27. listopadu 1952. Je známá z období sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, kdy Itálií procházela velká vlna erotické komedie.

Již v sedmnácti letech se objevuje jako Mimmina s Ugo Tognazzim ve filmu SPLENDORI E MISERIE DI MADAME ROYALE (1970), kde prokázala přirozený talent pro herectví. Jenny neměla žádné zvláštní komplexy natočit svou nahotu a tak jí v roce 1972, režisér Silvio Amadio obsazuje do filmu IL SORRISO DELLA IENA (ÚSMĚV HYENY). Jenny hraje Nancy Thompson, dceru boháče a tato role svůdné dívky jí přesně sedí. Je jí teprve dvacet let, je talentovaná, krásná, přesto nedostává v prosperujícím období italského filmového průmyslu tolik příležitostí. V roce 1973 přichází snímek SVÁDĚNÍ (LA SEDUZIONE) a role Grazielly, dcery Cathariny, které svede muže a následně má muž ženy obě. V roce 1974 je tu drama MORBOSITA a Jenny představuje školačku Annu, která je zneužita svou starší sestrou. Stefanie je role mladého sirotka a přichází v roce 1975 ve filmu PECCATO SENZA MALIZIA. Jako Francesca se objevuje v erotické komedii Bruna Gaburra PECCATI IN FAMIGLIA. Komedie má výborné herecké obsazení (Montagnani, či manželský pár Placido-Stefanelli). Film GIOVANNINO z roku 1976 však končí téměř bez povšimnutí. Faktem je, že v Itálii začal pomalý úpadek diváků a neúprosný přechod k televizím. Rok 1976 je posledním rokem, kdy Jenny pracuje na plno, i když jí je pouze 24 let. Je to i proces dospívání a Jenny se mění z teenagera na ženu. Vypadá vyspělejší a výraz dítěte, který byl její doménou se pomalu mění. V roce 1977 natáčí už méně, i když dva filmy jsou poměrně zdařilé. Jednalo se o mysteriózní ZVUKY TEMNA (SETTE NOTE IN NERO) a DOVE VOLANO I CORVI D´ARGENTO. Je to, ale již jiná Jenny Tamburi.

Jenny se začíná objevovat na televizní obrazovce. Jedná se o seriály CAMILLA (1976), SCUOLA SERALE PER ASPIRANTI ITALIANI (1977) a ALL´OMBRA DELLA GRANDE GUERCIA (1984). V televizních seriálech v letech 1986 a 1987 také svojí kariéru ukončuje. Posledním byl TUTTI IN PALESTRA (jako Anna). Ve světě filmu si naposledy zahrála v roce 1986 Christinu ve filmu VOGLIA DI GUARDE.

Několikrát nafotila snímky pro italské vydání časopisů Playmen a Playboy. Koncem let osmdesátých pak začíná svou novou kariéru jako agent různých show a hlavně se stala jednou z největších castingových ředitelek. Mimo jiné, je v této roli i u seriálu INCANTESIMO, který byl vysílán ještě po její smrti. Jenny otevřela v roce 2001 školu „Scuola di Recitazione“, která nyní nese v názvu její jméno. 6. března 2005 při 110. výročí narození Rodolfa Valentina, obdržela Jenny jeho cenu za celoživotní dílo. V roce 2004 byla v technické komisi soutěže Miss Itálie.

Jenny zemřela 1. března 2006 ve věku 53 let v Římě po dlouhé těžké nemoci. Na jejím pohřbu v kostele umělců v Římě, bylo mnoho lidí, kteří se přišli naposledy rozloučit s milou, krásnou a dobrou herečkou. Jenny nikdy nedosáhla svého plného potenciálu, ale v určité fázi své kariéry se naučila spojit svůj život s prací, kterou měla ráda a milovala.

Petr "Hennes" Hennebichler

Reklama

Reklama