foto

Darry Cowl

  • nar. 27.8.1925
    Vittel, Francie
  • zem. 14.2.2006 (80 let)
    Neuilly-sur-Seine, Francie

Biografie

Jméno Darryho Cowla není u nás příliš známé, ale zhruba deset let před počátkem hvězdné kariéry Louise de Funese patřil k nejoblíbenějším francouzským komikům. Jeho popularita kulminovala ve druhé polovině padesátých let, kdy točil několik filmů ročně a hrál vesměs hlavní role. Filmy ze západní Evropy se však v té době u nás uváděly jen výjimečně, což se změnilo až v následující dekádě let šedesátých. Tehdy ovšem již francouzské komedii vládl Louis de Funès, zatímco sláva Darryho Cowla byla na ústupu, tím pádem jeho umění zůstalo českým divákům prakticky utajeno.

Narodil se jako André Darricau ve městě Vittel v Lotrinsku do rodiny lékaře. Již od dětství bavil své spolužáky, ale věnoval se také sportu. Slibnou sportovní dráhu ukončilo zranění, které Darryho Cowla přimělo zvolit si jiný obor. Začal studovat na pařížské konzervatoři hudební skladbu, po dokončení našel uplatnění jako klavírista v kabaretech a nočních klubech, počátkem 50. let pronikl i do divadel a vystupoval na scéně Théâtre La Bruyere.

První filmové role si Darry Cowl zahrál v roce 1955. Vzhledem k odlišným datům natáčení a uvedení do kin, ale i s ohledem na poměrně vysoký počet titulů, v nichž začal hrát, není dnes zcela jasné, který jeho film byl úplně první, uvádějí se ale komedie ČTYŘI DNY V PAŘÍŽI (Quatre jours a Paris, 1955) a DOBRÝ DEN, ÚSMĚVE (Bonjour, sourire!, 1955), v nichž se objevil v malých úlohách chovatele a lékaře. V letech 1955-1956 hrál Darry Cowl v několika dalších filmech, na růstu jeho herecké kariéry měl značný podíl režisér komerčně úspěšných snímků André Berthomieu, i když i v jeho filmech hrál Cowl zatím jen menší role. Objevil se také ve dvou posledních filmech slavného Sachi Guitryho.

Nesmělý a plachý mladík s brýlemi a kudrnatými vlasy naprosto nezapadal do představ o filmové hvězdě, Francie té doby ale milovala směšné figurky, jimž se alespoň v kině mohla vysmát a díky tomu se Darry Cowl ve druhé polovině stal skutečnou hvězdou francouzské filmové komedie. V roce 1957 přišlo do kin celkem třináct filmů, v nichž Darry Cowl hrál hlavní nebo velké role, zmínku si zaslouží dobově velmi úspěšná komedie PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (À pied, à cheval et en voiture, 1957), která se o rok později dočkala pokračování pod názvem PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en sputnik, 1958). Především je ale nutno zdůraznit film TŘÍKOLKA (Le triporteur, 1957), veselohru se sportovní tématikou režiséra Jacka Pinoteau. Tady hrál Darry Cowl svou první skutečně hlavní roli a film ve francouzských kinech vidělo bezmála pět miliónů diváků. Zde je na místě připomenout, že takového úspěchu dosahovaly v té době jen adaptace slavných literárních děl a v žánru komedie se jednalo o nevídaný triumf, kterému se ani zdaleka nepřiblížily jiné veselohry několika předešlých i následujících let.

Kromě komedií, které se staly Cowlovou doménou, dostal příležitosti i v jiných žánrech, tady ovšem jen v menších rolích. Hrál například s Jeanem Gabinem ve filmu TULÁK ARCHIMEDES (Archiméde le clochard, 1959), objevil se i v roli policejního inspektora v kriminálce BUĎ HEZKÁ A MLČ (Sois belle et tais-toi, 1958). Kromě Francie točil také v Itálii nebo Španělsku, zatímco jeho divadelní kariéra v té době z pochopitelných důvodů stagnovala a na jeviště se vrátil až koncem 60. let. Populární komickou dvojici vytvořil s hercem Francisem Blanche, s nímž hrál v několika filmech.

V průběhu šedesátých let natočil Darry Cowl několik poměrně úspěšných filmů s režisérem Jeanem Giraultem, například PŘÍŽIVNÍCI (Les pique-assiettes, 1960) nebo KUTILOVÉ (Les bricoleurs, 1963). Pak se ale stalo něco překvapivého – když Jean Girault chystal první díl legendární četnické série, producenti trvali na obsazení hlavní role Darry Cowlem, Girault ale správně vyhodnotil situaci tak, že zájem o filmy s ním klesá a diváci jsou jeho stále stejným stylem herectví unaveni (Darry Cowl sám ostatně o mnoho let později řekl, že na své filmy z 50. a 60. let není vůbec pyšný). Proti vůli producentů prosadil Girault do Četníka dosud nepříliš okoukaného Louise de Funèse a zrodila se nová hvězda francouzské veselohry.

Souběžně s tím skončila doba největší slávy Darryho Cowla, i když i nadále hrál v několika filmech ročně. Z této doby pochází také jediný film, na němž se podílel ve více profesích – komedii ŽÁRLIVÝ JAKO TYGR (Jaloux comme un tigre, 1964) sám natočil, napsal si k ní scénář, hrál hlavní roli a složil i hudbu. Film ovšem zdaleka nedosáhl očekávaného úspěchu. Z následujících let sám Darry Cowl vyzdvihoval svou účast ve filmu NEDOTÝKEJ SE BÍLÉ ŽENY (Touche pas à la femme blanche, 1972), v těchto letech rozšířil své aktivity také o účinkování v televizi a vrátil se i k divadlu. V dalších letech hrál menší role v několika filmech známých i u nás, znovu také komponoval filmovou hudbu, například k válečné komedii SLAVNÝ DEN (Le jour de gloire, 1976), kde si také zahrál.

Teprve v závěru své kariéry dosáhl Darry Cowl několika prestižních ocenění v divadle i filmu. V roce 1995 obdržel Molierovu divadelní cenu, rok 2001 mu pak přinesl Čestného Cézara za celoživotní přínos francouzskému filmu. O tři roky později pak uspěl i v udílení výročních cen a za vedlejší roli ve filmu NA ÚSTA NE (Pas sur la bouche, 2003) získal Cézara, kritika mezitím ocenila také jeho postavu ve filmu AUGUSTIN, KRÁL KUNG-FU (Augustin, le roi du kung-fu, 1999).

Darry Cowl byl dvakrát ženatý, s první manželkou Nelly Marco se rozvedl v roce 1965, v témže roce se pak jeho druhou manželkou stala herečka Rolande Kalis, s níž žil následujících čtyřicet let. Darry Cowl zemřel 14. února 2006 ve věku 80 let na následky rakoviny plic. Svůj portrét zachytil ve třech autobiografických knihách, poslední z nich byla Mémoires d'un canaillou vydaná v roce 2005.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2006 Muž, který snil o dítěti
2005 La vie privée
2004 Daltoni
Obchod je obchod (TV film)
Žirafí krk
2003 Na ústa ne
Rien ne va plus (TV film)
Ztraceni v přístavu
2002 Kdybych byl bohatý
Zázračný čich (TV film)
2001 Jalousie (TV film)
P'tits gars Ladouceur, Les (TV film)
1999 Augustin, roi du Kung-fu
Purée, La
1998 Marceeel!!! (TV film)
1997 Hlavou proti zdi
1996 Má žena mě opustila
1995 Augustin
Bídníci 20. století
1992 Dům na prodej
1988 Saisons du plaisir, Les
Une nuit à l'Assemblée Nationale
1986 Suivez mon regard
1985 Liberté, égalité, choucroute
Telefon zvoní vždycky dvakrát
1983 Liebe läßt alle Blumen blühen (TV film)
Mon curé chez les Thaïlandaises
On l'appelle catastrophe
Ça va pas être triste
1982 On s'en fout... nous on s'aime
Prachy v prachu
Qu'est-ce qui fait craquer les filles...
T'es folle ou quoi?
Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem
1981 Bahut va craquer, Le
Surdoués de la première compagnie, Les
1980 Chouette, chat, chien... show (TV film)
Les Borsalini
Voulez-vous un bébé Nobel?
1978 Général... nous voilà!
1977 Arrête ton char... bidasse!
Un oursin dans la poche
1976 Slavný den
1975 Co je moc, to je moc
1974 C'est jeune et ça sait tout!
Gueule de l'emploi, La
Nedotýkej se bílé ženy
Y'a un os dans la moulinette
1973 Ah! Si mon moine voulait...
1972 Elle cause plus, elle flingue
1970 Tito muži s prstem na spoušti
1969 Poussez pas grand-père dans les cactus
Takový hodný člověk
1968 Sbohem, Berto!
Tito muži rodiny
1967 Grand bidule, Le
1966 Combinards, Les
Lit à deux places, Le
Malabars sont au parfum, Les
Peníze a život
1965 Baratineurs, Les
Bonne occase, La
Déclic et des claques
Les Bons Vivants
Muž z Hongkongu
Tête du client, La
1964 Gorilles, Les
Gros bras, Les
Jaloux comme un tigre
Magnifici brutos del West, I
Nebožtíci
1963 Abominable homme des douanes, L'
Bricoleurs, Les
Dobrý král Dagobert
Les saintes nitouches
Les veinards
1962 Pařížanky
Petits matins, Les
Tartarin de Tarascon
1961 Amours de Paris, Les
Les Lions sont lâchés
Les fortiches
Livreurs, Les
Moutons de Panurge, Les
Un Martien à Paris
1960 Bouche cousue
Hola, Robinson
Pique-assiette, Les
1959 Increvable, L'
Le Petit prof
Les Affreux
Tulák Archimedes
Vous n'avez rien à déclarer?
1958 Buď hezká a mlč
Chéri, fais-moi peur
L'école des cocottes
Le Naïf aux 40 enfants
Le Temps des oeufs durs
À pied, à cheval et en sputnik
1957 Assassins et voleurs
Ce joli monde
Cinq millions comptant
Fric-frac en dentelles
Fumée blonde
L'Amour descend du ciel
Lavanderas de Portugal, Las
L´Ami de la famille
Totò, Vittorio a doktorka
Triporteur, Le
Trois font la paire, Les
À la Jamaïque
À pied, à cheval et en voiture
1956 Bonjour sourire!
Ces sacrées vacances
Joyeuse prison, La
Les Duraton
Má mě rád, nemá mě rád
O délku hlavy
Paris Canaille
Paříž, hotel Palace
Zatracená holka
1955 Quatre jours à Paris

TV seriály

2000 Scénarios sur la drogue (TV seriál)
1990 Gorille, Le (TV seriál)
1989 Le triplé gagnant (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)

Režijní filmografie

Host

TV pořady

2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Ça se discute (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace