foto

Jerry Goldsmith

  • nar. 10.2.1929
    Los Angeles, California, USA
  • zem. 21.7.2004 (75 let)
    Beverly Hills, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký hudební skladatel Jerrald King Goldsmith se narodil 10. února roku 1929 v Los Angeles. Jeho matka Tessa byla umělkyně, otec Morris stavební inženýr. Na piano hrál od svých šesti letech, ve třinácti ho studoval s polským koncertním pianistou Jakobem Gimpelem. O další tři roky později začal studovat hudební teorii, kompozici a kontrapunkt, učitelem mu byl italský skladatel Mario Castelnuovo-Tedesco, z jehož dílny vzešel nejeden hudební velikán. V téže době v kině viděl film Spellbound (1945) a jeho soundtrack (autorem byl Miklós Rózsa) de facto odstartoval jeho budoucí hudební kariéru. S Rózsou se seznámil na Jihokalifornské univerzitě, posléze však skončil na Los Angeles City College, kde se věnoval práci s dirigováním a pianem, na starosti měl i zpěváky.

V padesátých letech Goldsmith pracoval pro síť CBS, kde psal hudbu k různým rádiovým i televizním produkcím. U filmu debutoval roku 1957 hudbou k westernu BLACK PATCH. Do povědomí začal vstupovat roku 1962, kdy ohudebnil snímek LONELY ARE THE BRAVE. Skladatel Alfred Newman byl natolik nadšen z jeho práce k televiznímu seriálu THRILLER (1960 - 1962), že Goldsmithe doporučil studiu Universal Studios, aniž by se s ním osobně setkal. Krátce nato si Goldsmith vydobyl první Oscarovou nominaci silně atonickým soundtrackem k FREUDOVI. Další Oscarové nominace obdržel za filmy A PATCH OF BLUE(1965) a THE SAND PEBBLES (1966). Roku 1968 vzniklo jedno z jeho nejzásadnějších děl, když stvořil kontroverzní avantgardní soundtrack k PLANETĚ OPIC. Použil na něm celou řádku nezavedených technik a odnesl si další nominaci na Oscara, jeho dílo se navíc umístilo mezi dvaceti pěti nejlepšími americkými filmovými soundtracky dle Amerického Filmového institutu (AFI).

Už od svých začátků Goldsmith fandil různým inovacím, s oblibou používal nezvyklé nástroje a echoplex. Nejinak tomu bylo i u GENERÁLA PATTONA (1970), jehož pompézní soundtrack mu vynesl pátou Oscarovou nominaci, nicméně prvního (a zároveň posledního) Oscara se dočkal až roku 1977, kdy si sošku odnesl za hudbu k hororu PŘICHÁZÍ SATAN! (1976). Goldsmith zde do avantgardního stylu poprvé zapojil chorály. Sedmdesátá léta se dají považovat za jeho nejúspěšnější období, kromě šesti nominací a jednoho získaného Oscara v nich vytvořil také soundtrack ke kultovnímu sci-fi hororu VETŘELEC (1979). Opět se zde projevovala jeho atypická práce s nástroji, nicméně hudba byla silně pozměňována v průběhu postprodukce. V témže roce poprvé nakoukl do série STAR TREK, k níž se vracíval až do své smrti. Hudba k filmu STAR TREK: FILM (1979) se nesla v duchu různých zvukových efektů, syntezátorů a poprvé se v ní použil nástroj vynalezený Craigem Huxleym, tzv. Blaster Beam, kolem pěti metrů velký elektronický instrument. Na jeho rameni byly napnuté dráty napojené na zesilovače, hrálo se na ně buď prsty, nebo různými předměty (například trubkami). Nástroj měl charakteristický basový a dosti výrazný zvuk.

V osmdesátých letech Goldsmith složil hudbu mj. k hororu POLTERGEIST (1982) a o čtyři roky později i k jeho pokračování POLTERGEIST II. Úspěchem bylo také politické drama POD PALBOU (1983) či sportovní film HOOSIERS (1987). V devadesátých letech získal Oscarové nominace za hudbu k filmům ZÁKLADNÍ INSTINKT (1992), L.A. - PŘÍSNĚ TAJNÉ (1997) A LEGENDA O MULAN (1998), celkově nasbíral úctyhodných osmnáct nominací, z nich však proměnil pouze jedinou. Podobnou smůlu měl i s jinými cenami; z devíti nominací na Zlatý glób neproměnil žádnou, stejně dopadl při pěti nominacích na cenu Grammy. Ze sedmnácti nominací na cenu Saturn proměnil stejně jako u Oscarů jedinou (za hudbu k hororové komedii GREMLINS z roku 1984).

Jerry Goldsmith se proslavil jako tvůrce avantgardní hudby, který rád experimentuje a nebojí se žádného žánru. Ze svých děl měl dle vlastních slov velice rád hudbu k filmům Total Recall a Základní instinkt. Byl dvakrát ženatý; s první ženou Sharon Hennagin měl během dvacetiletého (1950 - 1970) manželství čtyři děti. Roku 1972 si vzal Carol Heather Goldsmith, která s ním zůstala až do jeho smrti. Společně měli syna Aarona.

Jerry Goldsmith zemřel 21. července roku 2004 po dlouhém boji s rakovinou.

-bad-mad-wolf-

Skladatelská filmografie

Filmy

2003 Looney Tunes: Zpět v akci
2002 Nejhorší obavy
Star Trek X: Nemesis
2001 Jako pavouk
Poslední pevnost
2000 Muž bez stínu
1999 Mumie
Vikingové
Zámek hrůzy
1998 Chobotnice
Legenda o Mulan
Malí válečníci
Star Trek IX: Vzpoura
Šerifové
1997 Air Force One
Divoká stvoření
L. A. - Přísně tajné
Na ostří nože
1996 Boeing 747 v ohrožení
Lovci lvů
Star Trek VIII: První kontakt
Vyšší zájem
Řetězová reakce
1995 Bělásek
Kongo
První rytíř
1994 Angie
Divoká řeka
I.Q.
Muž stínu
Pistolnice
1993 Bourák
Dennis - postrach okolí
Matiné
V moci posedlosti
Záhadné zmizení
Šest stupňů odloučení
1992 Mr. Baseball
Máma a táta zachrání svět
Navždy mladý
Pole lásky
Základní instinkt
Šaman
1991 Bez dcerky neodejdu
Noci s nepřítelem
1990 Gremlins 2
Ruský dům
Total Recall
1989 Leviathan
Lidé z předměstí
Star Trek V: Nejzazší hranice
Warlock
1988 Rambo III
Trestní zákon
1987 Extrémní předsudek
Lionheart
Najatý policajt
Vnitřní vesmír
1986 Hráči z Indiany
Link
Poltergeist II
1985 Africká legenda
Badatelé
Doly krále Šalamouna
Legenda
Rambo II
1984 Gremlins
Průvodce osamělého muže
Superdívka
Útěk robotů
1983 Dusty (TV film)
Pod palbou
Psycho II
Zóna soumraku
1982 Poltergeist
Rambo: První krev
Tajemství N.I.M.H.
Vyzvání k souboji
1981 Inchon
Nebezpečný muž
Noční přechod
Omen 3: Poslední střetnutí
Outland
Salamandr
1980 Bílý mys
1979 Players
Star Trek: Film
Vetřelec
1978 Damien
Hoši z Brazílie
Kouzlo
První velká vlaková loupež
Roj
V kómatu
1977 Alej zatracení
Contract on Cherry Street (TV film)
Generál MacArthur
Hemingway Play, The (TV film)
High Velocity
Kozoroh 1
Ostrovy uprostřed proudu
Ultimátum
1976 Loganův útěk
Poslední ostří hoši
Přejezd Kassandra
Přichází Satan!
1975 Babe (TV film)
Breakheartský průsmyk
Cesta do Sonory
Girl Named Sooner, A (TV film)
Medical Story (TV film)
Reincarnation of Peter Proud, The
Vítr a lev
Výkupné
Útěk z vězení
1974 Indict and Convict (TV film)
S*P*Y*S
Tree Grows in Brooklyn, A (TV film)
Winter Kill (TV film)
Čínská čtvrť
1973 Ace Eli and Rodger of the Skies
Hawkins on Murder (TV film)
Motýlek
One Little Indian
Ryzáček (TV film)
Shamus
Šéf je mrtvý
1972 Crawlspace (TV film)
Culpepperovi hoši
Man, The (TV film)
Pursuit (TV film)
Ten druhý
1971 Crosscurrent (TV film)
Divocí tuláci
Do Not Fold, Spindle, or Mutilate (TV film)
Going Up of David Lev, The (TV film)
Homecoming: A Christmas Story, The (TV film)
Koncert pro Satana
Last Run, The
Step Out of Line, A (TV film)
Útěk z Planety opic
1970 Balada o Cable Hogueovi
Generál Patton
Rio Lobo
The Brotherhood of the Bell (TV film)
The Traveling Executioner
Tora! Tora! Tora!
1969 100 pušek
Justine
Předseda
The Illustrated Man
1968 Bandolero!
Detektiv
Nick Quarry (TV film)
Planeta opic
Sebastian
1967 Hodina pušek
Náš muž Flint 2: Flint opět v akci
Warning Shot
1966 Dostavník
Modrý Max
Náš muž Flint
Strážní loď Sand Pebbles
Trouble with Angels, The
Znovuzrození
1965 A Patch of Blue
Morituri
Po zlém
Von Ryanův Expres
Ďábelský bacil
1964 Fate Is the Hunter
Rio Conchos
Sedm květnových dní
Shock Treatment
To Trap a Spy
1963 Polní lilie
Seznam Adriana Messengera
Srocení orlů
Take Her, She's Mine
The Prize
The Stripper
1962 Expendables, The (TV film)
Freud - Tajná vášeň
Spiral Road, The
Stateční jsou osamělí
1961 Crimebusters, The
1960 Studs Lonigan
The Gambler, the Nun and the Radio (TV film)
1959 City of Fear
Face of a Fugitive
1957 Black Patch

TV seriály

1990 H.E.L.P. (TV seriál)
1987 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
1986 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Bu bu bu! (S01E17)
1981 Masada (TV seriál)
1975 Adams of Eagle Lake (TV seriál)
Medical Story (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1973 Barnaby Jones (TV seriál)
1972 Anna and the King (TV seriál)
1971 The Waltons (TV seriál)
1966 Jericho (TV seriál)
1965 Legend of Jesse James, The (TV seriál)
The Loner (TV seriál)
1964 The Man from U.N.C.L.E. (TV seriál)
Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
You Drive (S05E14)
1961 Cain's Hundred (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Invaders (S02E15)
Back There (S02E13)
Dust (S02E12)
1960 Full Circle (TV seriál)
Pete and Gladys (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Nervous Man in a Four Dollar Room (S02E03)
Nightmare as a Child (S01E29)
The Big Tall Wish (S01E27)
další epizody (4)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2001 Soarin' Over California
1964 The General with the Cockeyed Id

Hudební videoklipy

1999 Survival (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 114)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace