Reklama

Reklama

Bob Gale

Bob Gale

nar. 25.05.1951 (72 let)
University City, Missouri, USA

Zajímavosti (18)

Návrat do budoucnosti II (1989)

  • Dlouhé roky se tradovalo, že Crispin Glover, který v prvním díle hrál otce Martyho McFlye (Michael J. Fox) George, nebyl v pokračování obsazen kvůli přemrštěným nárokům na honorář. To však byla pomluva a až po letech vyšlo najevo, že Robetovi Zemeckisovi a scenáristovi série Bobu Galemu vadila Gloverova kritika konce prvního dílu, který v kontextu tehdejší doby označil za Reaganovský –místo lásky a rodinných hodnot jsou preferovány peníze a majetek. Po různých naschválech a nabídce na honorář pouhých 125 000 USD, proto Glover pokračování odmítl. Zemeckis však jeho postavu v ději potřeboval – použil proto nevyužité záběry z prvního dílu a také najal Jeffreyho Weissmana, který s protetickou maskou tváře vzhledově odpovídající Gloverovi natočil nové záběry. Glover studio za použití své podoby zažaloval a obdržel mimosoudní vyrovnání 760 000 USD. Jeho žaloba se pak stala základem k dnešním smlouvám na ochranu osobnosti při využití podoby herce pomocí speciálních efektů a digitání technologie. Příběh má i dobrý konec – se Zemeckisem se během let usmířili a Glover se objevil v jeho Beowulfovi (2007). (kenny.h)

Návrat do budoucnosti (1985)

  • Inspirací pro napsání scénáře bylo pro Boba Galea objevení školní ročenky svého otce. Napadlo ho, jestli by se s ním jako s dospívajícím klukem dokázal spřátelit. (HellFire)

Návrat do budoucnosti (1985)

  • Celé jméno Doca Browna (Christopher Lloyd) nikde ve filmu nepadne, ale k vidění je aspoň prostřední iniciála "L." Scénárista filmu Bob Gale prozradil, že znamená "Lathrop" (postup stejný jako u Emmett - Time, zde je to Lathrop - Portal). (DaViD´82)

Návrat do budoucnosti (1985)

  • Hlavní postava filmu se jmenuje Marty. Majitel kavárny se jmenuje Lou. Rok 1955. Víte o jaký film se jedná? Ne, nejde o Návrat do budoucnosti, ale o snímek Marty (1955). Přes tuto vzácnou shodu okolností dodnes jak Robert Zemeckis, tak Bob Gale svorně tvrdí, že nejde o odkazy na tento film, jelikož ho ani jeden z nich v době psaní scénáře neznal. (DaViD´82)

Ojetá auta (1980)

  • Podľa komentára na DVD je postava mechanika Jima (Frank McRae) inšpirovaná skutočným "garážovým" mechanikom, ktorého raz Robert Zemeckis a Bob Gale stretli na výlete. (m.a.t.o.)

Scenárista

Producent

Režisér

Herec

Tvůrce

Host

Reklama

Reklama