foto

Peggy Ashcroft

  • nar. 22.12.1907
    Croydon, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • zem. 14.6.1991 (83 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se jako Edith Margaret Emily Ashcroft v anglickém městečku Croydon. Už od mládí se objevovala na divadelních prknech, kde hrála převážně hrdinky shakespearovských dramat - v roce 1931 si zahrála Desdemonu v dramatu Othello, opravdový úspěch ale přišel až v roce 1934, kdy hrála Julii ve dře Romeo a Julie, kde se alternovali Laurence Olivier a John Gielgud v rolích Romea a Mercutia. Právě s Johnem Gielgudem vytvořila znovu herecký pár v dalším dramatu MNOHO POVYKU PRO NIC. Na televizních obrazovkách a filmových plátnech se objevovala spíše zřídka, ale její role byly většinou nezapomenutelné.

Poprvé to bylo v roce 1933 ve fantasy dramatu THE WANDERING JEW. O dva roky později si zahrála společně s Robertem Donatem a Madeleine Carroll v thrilleru Alfreda Hitchcocka 39 STEPS. V roce 1959 se objevila po boku Audrey Hepburn v dramatu Freda Zinnemanna THE NUN´S STORY natočeného podle skutečného životního příběhu britské řádové sestry Luke. V roce 1968 na sebe znovu upoutala pozornost ve snímku TAJNÝ OBŘAD, kde byli hlavními hereckými hvězdami Elizabeth Taylor a Mia Farrow. O tři roky později si zahrála v dramatu o bizarním milostném trojúhelníku s názvem MIZERNÁ NEDĚLE, kde hráli hlavní role Peter Finch a Glenda Jackson. V roce 1973 si pak zahrála v německo-švýcarském dramatu CHODEC. Tento snímek byl oceněn Zlatým Globem pro nejlepší cizojazyčný film.

Herecky nejúspěšnějším rokem byl pro Peggy rok 1984. V tomto roce totiž hrála ve svém bezesporu nejznámějším filmu, kterým je dobrodružné historické drama CESTA DO INDIE. V tomto dramatu ztvárnila Peggy roli Angličanky paní Mooreové, která ve 20. letech cestuje do Indii navštívit svého syna, který zde pracuje jako úředník koloniální správy. Za svůj herecký výkon v tomto filmu získala Peggy Oscara, Zlatý Globus a ceny filmových kritiků na festivalech v Los Angeles, Bostonu a Kansas City. V tomtéž roce hrála Peggy také v seriálu PERLA V KORUNĚ. Za účinkování v tomto seriálu získala cenu BAFTA a také niminaci na cenu Emmy a na Zlatý Globus. Svou hereckou kariéru Peggy ukončila na konci 80. let účinkováním v dramatu MADAME SOUSATZKA, ve kterém hrála hlavní roli Shirley MacLaine.

Její soukromý život nebyl ani zdaleka tak úspěšný jako ten herecký. Jejím prvním manželem se v prosinci roku 1929 stal Sir Rupert Charles Hart-Davis. Peggy se tak stala nevlastní matkou jeho syna Adama, manželům se později narodil ještě další syn Peter Duff. Manželství ale nebylo příliš šťastné a skončilo v roce 1933 rozvodem. O rok později se Peggy vdávala znovu. Jejím druhým manželem se stal režisér Theodor Komisarjevsky. Ani toto manželství však nevydrželo a manželé se po několika letech rozvedli. Jejím třetím a posledním manželem se v září roku 1940 stal lord Jeremy Hutchinson, se kterým měla Peggy v průběhu manželství dvě děti. I toto manželství ale nakonec skončilo po dlouhých 25 letech rozvodem. Peggy zemřela po mozkové příhodě v červnu roku 1991 ve věku 83 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1991 Backstage at Masterpiece Theatre (TV film)
1989 She's Been Away (TV film)
Vyděrač (TV film)
1988 Madame Sousatzká
1986 Murder by the Book (TV film)
When the Wind Blows
1984 Cesta do Indie
1982 Little Eyolf (TV film)
1980 Caught on a Train (TV film)
Jsi smetana v mé kávě (TV film)
1978 Hullabaloo Over Georgie and Bonnie's Pictures (TV film)
1977 Joseph Andrews
1973 Chodec
1971 Cherry Orchard, The (TV film)
Mizerná neděle
1969 Three Into Two Won't Go
1968 From Chekhov with Love (TV film)
Tajný obřad
1967 Days in the Trees (TV film)
1965 Rosmersholm (TV film)
1959 Příběh jeptišky
1941 Quiet Wedding
1940 Channel Incident
1939 A People Eternal - a.z.
Tempest, The (TV film)
Twelfth Night (TV film)
1936 Rhodes of Africa
1935 The 39 Steps
1933 The Wandering Jew

TV seriály

1987 A Perfect Spy (TV seriál)
1984 Perla v koruně (TV seriál)
1978 Edward & Mrs. Simpson (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)
The Wars of the Roses (TV seriál)
War of the Roses (TV seriál)

Dokumentární

1986 The Wind and the Bomb - a.z.
1982 Laurence Olivier: A Life (TV film)
Playing Shakespeare (TV seriál)
1968 Tell Me Lies
1958 Monitor (TV seriál)
1956 Sunshine in Soho

TV pořady

1956 En direct de... (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace