foto

George Burns

  • nar. 20.1.1896
    New York City, New York, USA
  • zem. 9.3.1996 (100 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Burns, vlastným menom Nathan Birnbaum sa narodil 20.1.1896 v New Yorku ako deviate z dvanástich detí. Svoju kariéru začal po smrti otca, keď ako 7- ročný založil detskú spevácku skupinu Pee Wee Quartet. Keď mal 14 rokov začal vystupovať v komických číslach a estrádach.

Zlomovým v jeho kariére sa stal rok 1923, kedy sa zoznámil s mladou speváčkou Gracie Allen. Vytvoril s ňou komickú dvojicu a začali spoločne vystupovať. Burnsovými typickými znakmi sa stali jeho veľké okuliare a cigara. Po tom ako spolu tri roky účinkovali v rôznych zábavných programoch sa s ňou Burns oženil. Po sérii úspešných vystúpení začali účinkovať vo vlastnom programe v rádiu s názvom The George Burns and Gracie Allen Show. Debutovali s ním 15. februára roku 1932 a vysielali až do roku 1950.

Súčasne však Burns rozvíjal aj svoju filmovú kariéru, hlavne po boku manželky Gracie Allen. Najskôr spolu účinkovali vo viacerých krátkometrážnych filmoch. Ich prvým celovečerným bol THE BIG BROADCAST (1932). Neskôr sa spolu predstavili vo filmoch INTERNATIONAL HOUSE (1933), SIX OF A KIND (1934), LOVE IN BLOOM (1935) a COLLEGE SWING (1938). Celkovo spolu účinkovali v 13 filmoch. George Burns a Gracie Allen sa stávali čoraz populárnejšími, počas takmer 18 rokov v rádiu mali 45 miliónov poslucháčov. V roku 1950 ich šou prešla z rádia do televízie, kde úspešne pokračovali do roku 1958, kedy Gracie Allen odišla do dôchodku. George Burns začal vystupovať sám, ale už nemal taký úspech ako so svojou manželkou a tak bola šou po roku zrušená.

Gracie Allen zomrela v roku 1964. Po jej smrti sa Burns sústredil na účinkovanie v televíznych programoch. Pred rokom 1974 však dostal šancu znovu naštartovať svoju hereckú kariéru. Po smrti svojho blízkeho priateľa Jacka Bennyho sa Burns rozhodol prevziať jeho rolu vo filme režiséra Herberta Rossa THE SUNSHINE BOYS (1975). V roku 1976 získal za tento film Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe, čím sa vo veku 80 rokov stal najstarším držiteľom Oscara. Jeho rekord prekonala až Jessica Tandy v roku 1990. Od tohoto úspešného obdobia sa zameral na účinkovanie vo filmoch. Hral v komédiách OH, GOD! (1977), VO VEĽKOM ŠTÝLE (1979) či 18 AGAIN! (1988). Jeho posledný film bol RADIOLAND MURDERS (1994), kde hral ako 98- ročný.

Vo veku 99 rokov absolvoval jedno zo svojich posledných vystúpení, keď na jeho počesť pomenovali ulicu v Los Angeles. 20. januára 1996 oslávil svoje 100. narodeniny, ale jeho zdravotný stav sa zhoršoval. Jeden z najobľúbenejších amerických komikov zomrel 9.3.1996 vo svojom dome v Beverly Hills. Takmer 90 rokov strávil v showbiznise a vytvoril obrovské množstvo filmových a televíznych vystúpení.

Philip J. "Niles" Fry

Herecká filmografie

Filmy

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
1994 Vraždy v Radiolandu
1992 Comedy in Bloom (TV film)
1991 George Burns' 95th Birthday Party (TV film)
1989 George Burns - His Wit and Wisdom
1988 Sladkých osmnáct
1985 Muppet Video: Rowlf's Rhapsodies with the Muppets
1984 Bože, ty jsi Ďábel
1982 George Burns in Concert (TV film)
Two of a Kind (TV film)
1981 George Burns' Early, Early, Early Christmas Special (TV film)
Live from Studio 8H: 100 Years of America's Popular Music (TV film)
1980 George Burns in Nashville (TV film)
Oh, God! Book II
1979 Just You and Me, Kid
Ve velkém stylu
1978 Ať žije film!
Comedy Company, The (TV film)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
TV: The Fabulous Fifties (TV film) - a.z.
1977 Ach, Bože
George Burns One-Man Show, The (TV film)
1976 Joys (TV film)
The George Burns Special (TV film)
1975 Vstupte
1970 Darin Invasion, The (TV film)
Mad, Mad, Mad Comedians, The (TV film)
1963 Music Shop (TV film)
1956 Závratná kariéra
1955 Screen Snapshots 7855: Pennies from Hollywood
1939 Honolulu
1938 College Swing
1937 A Damsel In Distress
1936 College Holiday
The Big Broadcast of 1937
1935 Here Comes Cookie
Love in Bloom
The Big Broadcast of 1936
1934 Many Happy Returns
Six of a Kind
We're Not Dressing
1933 College Humor
International House
Let's Dance
Walking the Baby
1932 Babbling Book, The
Hollywood on Parade No. A-2
The Big Broadcast
Your Hat
1931 Fit to Be Tied
Oh, My Operation
Once Over, Light
Pulling a Bone
The Antique Shop
100% Service
1929 Lambchops

TV seriály

1985 George Burns Comedy Week (TV seriál)
1964 Wendy and Me (TV seriál)
1958 The George Burns Show (TV seriál)
1950 The George Burns and Gracie Allen Show (TV seriál)

Dokumentární

2007 Dawn of Sound, The: How Movies Learned to Talk (TV film) - a.z.
100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2005 Paul Henning & The Hillbillies - a.z.
1996 Naked Songs: The Life & Times of Rickie Lee Jones - a.z.
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 A Century of Cinema
100 Years at the Movies
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
1988 Magic in the Magic Kingdom (TV film)
1986 Classic Comedy Teams
1984 Going Hollywood: The '30s
The Great Standups (TV film) - a.z.
Unrehearsed Antics of the Stars (TV film)
1981 Love Letter to Jack Benny, A (TV film)
1980 Ann-Margret: Hollywood Movie Girls (TV film)
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
1975 Lion Roars Again, The
1973 Look at the World of SOYLENT GREEN, A
1967 All About People
1955 Screen Snapshots: Hollywood Beauty
1954 Screen Snapshots: Hollywood Grows Up
1952 Screen Snapshots: Memories of Famous Hollywood Comedians - a.z.
1946 Screen Snapshots Series 25, No. 10: Famous Fathers and Sons
1933 Hollywood on Parade No. A-9

TV pořady

1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 First Annual Comedy Hall of Fame, The (TV pořad)
Legend to Legend Night: A Celebrity Cavalcade (TV pořad)
1990 Bob Hope: Don't Shoot, It's Only Me (TV pořad)
1989 Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 America's Tribute to Bob Hope (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The American Film Institute Salute to Gene Kelly (TV pořad)
1983 Grandpa, Will You Run with Me? (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Bob Hope Anniversary Show, The (TV pořad)
John Denver with His Special Guest George Burns: Two of a Kind (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1978 Goldie Hawn Special, The (TV pořad)
Happy Birthday, Bob (TV pořad)
1977 Circus of the Stars #2 (TV pořad)
Dean Martin Celebrity Roast: Frank Sinatra, The (TV pořad)
1976 The Captain and Tennille (TV pořad)
The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1970 Swing Out, Sweet Land (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
Jack Benny's New Look (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1967 The Pat Boone Show (TV pořad)
1952 This Is Your Life (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace