foto

Bernard Herrmann

  • nar. 29.6.1911
    New York City, New York, USA
  • zem. 24.12.1975 (64 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA

Biografie

Bernard Hermann – synonymum úspěšného a respektovaného skladatele filmové i klasické hudby, jehož tvorba je neutichající inspirací i v současnosti. Držitel Oscara a dalších čtyřech nominací pevně spojený s režisérem Alfredem Hitchcockem.

Narodil se do židovské rodiny ruských emigrantů s vřelým vztahem k hudbě. Otec ho již od mládí vedl ke hře na housle a Bernard se později rozhodl studovat hudbu na New York University. Po vystudování si založil vlastní orchestr a v roce 1934 se připojil jako dirigent k orchestru televizní stanice CBS. Tato práce se mu stala osudnou. Jako dirigent se jednak zasloužil o uvedení řady premiér v té době mladých skladatelů klasické hudby a později se díky práci pro CBS seznámil s Orsonem Wellesem, pro kterého začal vytvářet hudební aranžmá divadelní her v Mercury Theatre. Když Welles přešel k režírování filmů, bylo jasné, že hudební aranžmá mu bude vytvářet právě Hermann. Společně pracovali na dvou filmech CITIZEN KANE (1941, nominace na Oscara) a THE MAGNIFICENT AMBERSONS (1942). Herman stihl mezi těmito dvěma filmy vytvořit ještě hudbu k filmu režiséra Williama Dieterle THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER (1941), za který získal Oscara za nejlepší hudbu.

Jak bylo napsáno na začátku, nejznámější Hermannova hudba byla vytvořena pro filmy Alfreda Hitchcocka. Hermann vytvořil originální hudbu pro všechny jeho filmy počínaje snímkem THE TROUBLE WITH HARRY (1955) a konče filmem MARNIE (1964). Vyzdvihována je především kompozice smyčcového orchestru v thrilleru PSYCHO (1960) a melodie na motivy Tristana a Isoldy Richarda Wagnera použitá ve snímku VERTIGO (1958). Dobře fungující spolupráce začala skřípat u snímku TOM CURTAIN (1966), pro který Hermann vytvořil moderní kompozici s jazzovými a popovými prvky, což se v hudbě staromódnímu Hitchcockovi nezamlouvalo. Pracovní rozchod nakonec vyústil v samostatně vydanou nahrávku adaptovanou losangeleskými filharmoniky.

Hermann se přesunul do Anglie, kde spolupracoval s Francois Truffautem na snímcích FAHRENHEIT 451 (1966) a THE BRIDE WORE BLACK (1968). V roce 1976 komponoval filmovou hudbu naposled a vysloužil si hned dvě oscarové nominace. Jak za hudbu k filmu OBSESSION (režie Brian de Palma), tak k filmu TAXI DRIVER (Martin Scorsese).

Dílo a odkaz Bernarda Hermanna neumírá ani téměř po 40 letech od jeho smrti. Jakožto skladatel přinesl do filmové hudby řadu nových prvků, moderní instrumentaci často za využití inovátorských, elektronických nástrojů. S jeho hudbou se setkáme v řadě soudobých filmů. Hudba z TWISTED NERVE (1968) byla použita v Tarantinově snímku KILL BILL vol. 1 (2003), s motivy z Vertiga se setkáme ve snímcích LA PIEL QUE HABITO (2011) či v THE ARTIST (2011). Americký Filmový Institut zařadil hudbu k filmům Psycho a Vertigo mezi 25 nejlepších kompozic v historii.

Vencisak

Skladatelská filmografie

Filmy

1998 Before Rain (studentský film)
Psycho
1991 Mys hrůzy
1978 Ono ožívá
1976 Posedlost
Taxikář
1975 Secret Desire
1974 Ono žije
1972 Endless Night
Sestry
1971 The Night Digger
1969 Bezeten - Het gat in de muur
Bitva na Neretvě
1968 Companions in Nightmare (TV film)
Nevěsta byla v černém
Twisted Nerve
1966 451° Fahrenheita
1965 Joy in the Morning
1964 Marnie
1963 Jáson a Argonauti
1962 Mys hrůzy
Něžná je noc
1961 Tajuplný ostrov
1960 3 světy Gullivera
Psycho
1959 Blue Denim
Cesta do středu Země
Na sever severozápadní linkou
1958 Lineup
Sedmá Sindibádova cesta
The Naked and the Dead
Vertigo
1957 A Hatful of Rain
Williamsburg: The Story of a Patriot
1956 Muž v šedém flanelovém obleku
Muž, který věděl příliš mnoho
Nepravý muž
1955 Muž z Kentucky
Potíže s Harrym
Prince of Players
1954 Egypťan Sinuhet
Zlato Apačů
1953 Beneath the 12-Mile Reef
King of the Khyber Rifles
White Witch Doctor
1952 5 Fingers
Sněhy Kilimandžára
1951 Den, kdy se zastavila Země
On Dangerous Ground
1947 The Ghost and Mrs. Muir
1946 Anna a král Siamu
1945 Náměstí kocoviny
1943 Jana Eyrová
1942 Skvělí Ambersonové
1941 Občan Kane
The Devil and Daniel Webster

TV seriály

1967 Neúplatný (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Ninety Years Without Slumbering (S05E12)
Living Doll (S05E06)
1962 The Virginian (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Little Girl Lost (S03E26)
1961 The Americans (TV seriál)
1960 The Twilight Zone (TV seriál)
Eye of the Beholder (S02E06)
1959 Rawhide (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Lonely (S01E07)
Walking Distance (S01E05)
Where is Everybody? (S01E01)
1958 Westinghouse Desilu Playhouse (TV seriál)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Hawkeye and the Last of the Mohicans (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

Dokumentární

2000 All About 'The Birds'

TV pořady

1954 Shower of Stars (TV pořad)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(465)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace