foto

Tomáš Dastlík

  • nar. 27.10.1975 (44 let)
    Pardubice, Československo

Biografie

Herec Tomáš Dastlík se narodil roku 1975 v Pardubicích. Po vystudování Gymnázia v Pardubicích nejprve vystudoval ekonomicko-správní fakultu univerzity v Pardubicích. Až poté se rozhodl zkusit své štěstí v herecké branži a v roce 2000 se přihlásil na brněnskou JAMU. Byl přijat do ročníku Josefa Karlíka a Aleše Bergmana a o čtyři roky později studium úspěšně dokončil.

Ihned po škole nastoupil do angažmá do ostravského Divadla Petra Bezruče, kde působil deset let a z úspěchem ztvárnil na čtyři desítky divadelních rolí. Mnohá z těchto představení byla uvedena v televizi jako divadelní záznam. Za zmínku stojí Cyrano nebo Evžen Oněgin, v nichž hraje Tomáš Dastlík hlavní role (Cyrana a Evžena Oněgina). Působení v Divadle Petra Bezruče je také úzce spjato s divadelními oceněními jeho hereckého výkonu. Za již zmiňovaného Evžena Oněgina (rež. J. Mikulášek) získal roku 2012 několik hereckých ocenění, mimo jiné i za hlavní herecký výkon na Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně.
Za roli Astrova ve Strýčkovi Váňovi (rež. Š. Pácl) získal roku 2014 cenu za nejlepší herecký výkon na divadelním festivalu Kopřiva V Kopřivnici, za roli Heathcliffa v Na větrné hůrce (rež. J. Mikulášek) získal roku 2013 nominaci na Cenu Thalie a Cenu Alfréda Radoka.

Kromě výše uvedených jsou to další ztvárněné postavy např. role Endrewa ve Story v režii Jana Mikuláška, Kolbena ve hře Britney goes to heaven v režii Dana Špinara, ztvárnění Macbetha v režii Martina Františáka, Veršinina ve Třech sestrách v režii Jana Mikuláška, role Jana v dramatu Prolomit vlny dle předlohy stejnojmeného filmu v režii polského režiséra Andrho Hübnera Ochodla, či role Merkucia v Romeovi a Julii pod vedením režisérky Aničky Petržalkové.

Od roku 2014 působí na volné noze v Praze. K vidění je především v Divadle na Vinohradech (Láska na Krymu - role Sejkin, Nevzdávej to! -role Mike, obojí v režii Juraje Deáka), dohrává také stále představení v Divadle Petra Bezruče.

Přesun do Prahy znamenal také rozšíření působení na poli filmového a televizního herectví. Velkou příležitost dostal v televizním filmu Na druhý pohled v režii Petra Nikolaeva, kde si zahrál roli Emila Langa. Výraznou roli papeže Johanese XXIII., ztvárnil ve filmu Jan Hus (rež. J. Svoboda).

Objevil se i v řadě seriálů. Mezi výraznější role patří role Moraváka Martina Maléře v seriálu Ulice, či role bývalého skina Bláhy v druhé sérii krimi-příběhů Kriminálka Anděl 2.

Tomáš Dastlík mluví anglicky, rozumí německy a rusky. Ve volném čase se věnuje hře na kytaru, foukací harmoniku a zpěvu, rybaření, potápění a všem druhům sportu včetně bojových a adrenalinových.

Lenka "sunlenka" Daňková

Herecká filmografie

Filmy

2020 Daria
Město
Vysoká hra (TV film)
2019 Zvěř (studentský film)
2018 Rašín (TV film)
2015 Jan Hus (TV film)
2014 Kdyby byly ryby (TV film)
Na druhý pohled (TV film)
2013 Obchodníci
Pestré vrstvy (TV film)
2012 Sejít z cesty (TV film)
2011 Bastardi 2
2010 Doktor pro zvláštní případy (TV film)
2008 Skrývačky (TV film)

TV seriály

2019 Sever (TV seriál)
Nepřátelé státu (E03)
Střet zájmů (E02)
Pomáhat a chránit (E01)
Vodník (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Živé terče (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Lajna (TV seriál)
Baráž (S02E08)
Leningrad (S02E07)
Zářez (S02E06)
další epizody (8)
2018 Lynč (TV seriál)
Pravda (E08)
Likvidace zásob (E07)
Špína (E06)
další epizody (8)
2017 Dáma a Král (TV seriál)
Fajn víkend (S01E05)
Single Man (TV seriál)
Slepá důvěra (E07)
Specialisté (TV seriál)
Poslední blues (S01E06)
Doktorka Kellerová (TV seriál)
Únos (S02E01)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Bílý svině (S02E03)
2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Pustina (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (5)
Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2015 Policie Modrava (TV seriál)
Čertův mlýn (S01E10)
Případ pro exorcistu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2014 Bastardi (TV seriál)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
2011 4teens (TV seriál)
Na útěku (E04)
2010 Přešlapy (TV seriál)
Druhá šance (S03E08)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Legionář (S02E03)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
Vodácká svatba (E07)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Černí baroni (TV seriál)

Dokumentární

2019 Vinohradská sto desátá (TV film)
2014 Rozsudek (TV seriál)
Znásilnění manželky (S01E02)

Divadelní záznam

2018 Její pastorkyňa (divadelní záznam)
2017 Periferie (divadelní záznam)
2011 Cyrano (divadelní záznam)
2009 Evžen Oněgin (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2013 Máme rádi Česko (TV pořad)
2003 Volejte Novu (TV pořad)