foto

Joel Grey

  • nar. 11.4.1932 (87 let)
    Cleveland, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tanečník, zpěvák, divadelní i filmový herec v jedné osobě. Joel Grey se narodil 11.4.1932 v Clevelandu v Ohiu jako Joel David Katz, manželům Mickeymu a Grace Katzovým. Mickey Katz byl hercem, komikem a hudebníkem. Malý Joel velice brzy dokázal, že je pravým synem svého otce, a jako dětský herec začal vystupovat v relativně známém Clevelandském městském divadle.

Nejenže byl vynikajícím hercem, exceloval také jako tanečník a zpěvák. Vše nasvědčovalo tomu, že v divadle ho čeká velká kariéra. Přesto se rozhodl věnovat filmu. Jeho prvním byl ABOUT FACE. Následovaly úspěšnější ITALSKÉ PRÁZDNINY, několik televizních filmů a varietních představení.

U varieté sice zůstal, v 60. letech se ale vrátil na prkna divadel. Tato kombinace se ukázala jako průlomová. Joel Gray dostal za svou roli impresária v broadwayské inscenaci CABARET cenu Tony. Představení mělo takový úspěch, že bylo v roce 1972 zfilmováno. Joel Gray získal Oscara za nejlepší vedlejší roli, a to i přesto, že mezi nominovanými byl Al Pacino za film KMOTR. V mezičase mezi divadelní a filmovou verzí si zahrál v několika dalších broadwayských představeních. Mezi jinými: Come Blow Your Horn (1961), Stop the World - I Want to Get Off (1962), Half a Sixpence (1965) a George M! (1968).

Joel Gray se objevil ještě v mnoha snímcích (z nejznámějších: THE SEVEN-PER-CENT SOLUTION; REMO; KAFKA; HRÁČ; VÁNOČNÍ KOLEDA a TANEC V TEMNOTÁCH), CABARET však stále zůstává vrcholem jeho filmové tvorby. To se ovšem nedá říct o tvorbě divadelní. Goodtime Charley (1975), The Grand Tour (1979), Chicago (1996) a Wicked (2003) jsou jen některá z jeho z jeho nejslavnějších představení. Vcelku pravidelně přijímá také vedlejší role v seriálech. Mohli jsme ho vidět například v BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ; OZ; ALIAS; ZÁKON A POŘÁDEK: ZLOČINNÉ ÚMYSLY; DR. HOUSE; BRATŘI A SESTRY; CHIRURGOVÉ nebo v posledním dílu DALLAS jako ďábla.

Joel Gray byl jednou ženat. S Jo Wilder se vzali roku 1958 a rozvedli 1982. Má dvě děti, dcera Jennifer je herečka, syn James je kuchař. Kromě hraní se věnuje fotografii. Vyšly mu tři knihy: Pictures I Had to Take (2003), Looking Hard at Unexpected Things (2006) a 1.3 a Images from My Phone (2009). Také nazpíval dvě CD: The Magic of Joel Grey a Only the Beginning/Black Sheep Boy.

Yaan

Herecká filmografie

Filmy

2010 A. Hitler
2008 Zalknutí
2003 111 Gramercy Park (TV film)
2001 Na hraně (TV film)
Reaching Normal
2000 Tanec v temnotách
1999 Just Deserts (TV film)
Vánoční koleda (TV film)
1996 Můj přítel Joe
The Empty Mirror
1995 Venus Rising
Wizard of Oz in Concert: Dreams Come True, The (TV film)
Čáry máry fuk
1994 Nebezpeční
1993 Chytlavá šance
1992 Hráč
Just Deserts (TV film)
1991 Kafka
Marilyn and Me (TV film)
1987 Okovy slávy (TV film)
1986 Christmas at Radio City Music Hall (TV film)
1985 Remo Williams: Dobrodružství začínají
1982 Yeomen of the Guard, The (TV film)
1976 Buffalo Bill a Indiáni
Sherlock Holmes ve Vídni
1974 'Twas the Night Before Christmas (TV film)
Man on a Swing
1972 George M! (TV film)
Kabaret
Man on a String (TV film)
1970 George M! (TV film)
1961 Italské prázdniny
1958 Little Women (TV film)
1957 Calypso Heat Wave
1952 About Face

TV seriály

2014 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Let 111 (S14E12)
2013 Skladiště 13 (TV seriál)
Nebe nezná hranic (S04E14)
2012 Sestřička Jackie (TV seriál)
Den leguána (S04E07)
2009 Private Practice (TV seriál)
Nothing to Fear (S02E13)
Chirurgové (TV seriál)
Vzpomínky na minulost (S06E09)
2007 Bratři a sestry (TV seriál)
Láska je složitá (S01E15)
2006 Dr. House (TV seriál)
Informovaný souhlas (S03E03)
2005 Alias (TV seriál)
Snění (S04E19)
Pan Sloane a jeho klon (S04E16)
Pandora (S04E15)
2003 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Cuba Libre (S02E16)
Oz (TV seriál)
Exeunt Omnes (S06E08)
Junkyard Dawgs (S06E07)
A Day in the Death... (S06E06)
další epizody (6)
2001 Historky z města (TV seriál)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Dar (S05E22)
Tíha světa (S05E21)
Navždy (S05E17)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Odboj (S02E12)
1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

2009 Hollywood tančí a zpívá: 1930
Hollywood tančí a zpívá: 1960
Hollywood tančí a zpívá: 1970
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000
Mr. Prince (TV film)
2008 A Musical History
A Musical Treasure (TV film)
Hollywood tančí a zpívá: 1920
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
Making and Meaning of 'We Are Family', The
2000 Choreography: Creating Vincent Paterson's Dance Sequences
1998 NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV film)
1997 Music of Kander and Ebb: Razzle Dazzle, The (TV film)
1992 In a New Light: A Call to Action in the War Against AIDS (TV film)
1980 Charlie Chaplin: The Little Tramp (TV film) - herec, vyp.
1976 Bell Telephone Jubilee, The (TV film)

TV pořady

2015 The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 The 65th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 53rd Presidential Inaugural Gala: An American Journey, The (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1972 The Julie Andrews Hour (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace